Katoen isolatie

Totaal 5 productenPagina 1 van 1

Metisse Isolatie platen - PMA 45mm

Metisse

13,80 per m2

Metisse Isolatie platen - PRT 145mm

Metisse

20,80 per m2

Metisse Isolatie platen - PRT 80mm

Metisse

10,27 per m2

Metisse Isolatie rollen - RMA 20mm

Metisse

6,20 per m2

Metisse Isolatie rollen - RRT 80mm

Metisse

12,17 per m2

Wat is katoenisolatie

Als je je huis ecologisch wilt isoleren, zijn hergroeibare isolatiematerialen zoals houtvezel, vlas en hennep waarschijnlijk de eerste materialen die in je opkomen. Maar wist je dat je dat katoenisolatie ook onder ecologische isolatie valt? Je hoeft je oude spijkerbroeken dus niet meer weg te gooien, maar kunt ze gebruiken om je huis mee te isoleren. Als dat geen upcycling is!

Katoenisolatie - ook wel bekend onder de merknaam Métisse - bestaat voor minimaal 90% uit gerecyclede kleding van katoen en heeft dus een kleine ecologische voetafdruk. Tijdens het productieproces wordt oude kleding vermalen tot katoenvezels, die worden gemengd met stoffen die het materiaal brandwerend maken en ervoor zorgen dat de vezels bij elkaar gehouden worden. Verder wordt er zinkpyrithion toegevoegd, wat ook in anti-roosshampoo zit. Hierdoor krijgen schimmels en insecten geen kans. Katoenisolatie is dus een hoogwaardig isolatieproduct.

Wat zijn de voordelen van katoenisolatie?

 • Het is veilig en prettig om mee te werken. Je hebt dus geen mondkapje, bril of beschermende handschoenen nodig bij het plaatsen ervan.
 • Het heeft uitstekende akoestische eigenschappen. Dankzij akoestische isolatie heb je weinig last van buitengeluiden.
 • Het heeft uitstekende isolerende eigenschappen (thermische isolatie). Hierdoor is het altijd lekker warm in je huis en vermijd je hoge stookkosten.
 • Het is een flexibel en sterk materiaal, waardoor het gemakkelijk te plaatsen is. De kans op kieren (en dus koudebruggen, waardoor de warmte weglekt) is minimaal.
 • Het is gemakkelijk te snijden en aan te brengen.
 • Het helpt op een natuurlijke manier de luchtvochtigheid in je woning te reguleren. Dit zorgt voor een aangenaam en gezond binnenklimaat.
 • Het is geschikt voor veel verschillende toepassingen, zoals scheidingswanden, de vloer en het dak.
 • Het is in veel verschillende vormen verkrijgbaar: als matten, dekens, rollen, platen, buisisolatie en als vlokken.
 • Het heeft een hoge warmteopslagcapaciteit. Dit betekent dat het langer duurt voor de warmte van buiten tot je huis is doorgedrongen. In een huis dat met Métisse katoenisolatie geïsoleerd is, is het in de zomer dus 6 tot 7 graden koeler.
 • Het heeft een vergelijkbare isolatiewaarde als traditionele (maar niet-ecologische) materialen zoals glaswol en steenwol.

Nadelen van katoen:

 • Métisse isolatie is niet geschikt voor gebruik in een vochtige omgeving. Voor spouwmuren en binnenmuren in huizen met een vochtig binnenklimaat kun je dus beter op zoek gaan naar andere natuurlijke isolatie. Voor je vloer en het dak kun je wél met een gerust hart Métisse gebruiken.
 • Als je grondig wilt isoleren heb je vaak 2 lagen nodig, waardoor de prijs oploopt. Met dikkere isolatie bespaar je wel op je energierekening.
 • Het heeft een iets lagere isolatiewaarde (lamba-waarde) dan andere duurzame isolatiematerialen, waardoor je er iets meer van nodig hebt.
 • Het is van zichzelf erg brandbaar (brandklasse E), maar als je het combineert met een ander materiaal kun je het een stuk brandveiliger maken.

Bestel katoenisolatie bij Eco-Logisch

Wil je ook aan de slag met milieuvriendelijke katoenisolatie? Bestel je producten meteen in de webshop en laat ze thuisbezorgen of haal ze vandaag nog op bij onze vestiging in Amsterdam.

Advies nodig? Neem contact met ons op of kom langs in onze showroom.
 

Veelgestelde vragen

De brandklasse van Métisse is E op een schaal van A tot en met F. Brandklasse A is voor onbrandbare materialen en brandklasse F betekent heel brandbaar. Door Métisse te combineren met een ander materiaal kun je het brandveiliger maken.
Misschien ben je verbaasd dat Métisse onder ecologische isolatie valt. Voor de productie van katoen heb je immers veel water en chemische middelen (zoals pesticiden) nodig en dat is niet bepaald duurzaam. Hier staat tegenover dat de intensieve teelt wel optimaal wordt benut. Bovendien is dit type isolatie een mooi voorbeeld van de circulaire economie, waarin afvalstoffen gerecycled worden tot nieuwe materialen.
Eerst snijd je de matten, dekens of rollen op maat en vervolgens leg je de stukken naast elkaar of klem je ze tussen een houten lattenwerk (dak- en muurisolatie). Je hebt geen bijzondere gereedschappen of beschermingsmaatregelen nodig en je kunt Métisse isolatie dus heel eenvoudig zelf plaatsen.

Isoleer je liever met textielvlokken? Dan moet je wel een expert inhuren. Deze vlokken worden namelijk met een blaasapparaat onder druk de ruimte in geblazen.