Natuurlijke zonbescherming
Een dagelijkse dosis zon is goed voor ons, maar we weten ook dat de zon schadelijke UV-straling met zich meebrengt. De oplossingen daarvoor zijn: weren, kleren en smeren (KWF). Smeren doen we met zonnebrandcrème, maar ook dit product blijkt soms nadelen te hebben. In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kiezen van gezonde zonbescherming.


De geschiedenis van zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is een redelijk nieuwe uitvinding in de geschiedenis van de mens. Pas in de 20e eeuw is er een officieel product tegen de schadelijke kanten van de zon op de markt gebracht. De eerste zonnebrandcrème is uitgevonden door Franz Greiter. Tijdens zijn bergbeklimming in Oostenrijk verbrandde hij behoorlijk. Dat was de aanleiding voor de uitvinding waar we vandaag nog dankbaar gebruik van maken.

Zonbescherming is door de tijd heen enorm doorontwikkeld en bestaat nu in allerlei soorten en maten. Van smeerbare, waterbestendige zonnebrand tot zonnebrand in sprayvorm. En van natuurlijke zonnebrand sticks tot zonnebrand balsems in blik. De keuze is reuze, maar welke zonnebescherming is nou het beste?


Nadelen van reguliere zonnebrandproducten

Inmiddels weten we dat veel zonnebrandproducten schadelijk kunnen zijn. Niet alleen voor de mens, maar ook voor de natuur. Denk bijvoorbeeld aan de verbleking van koraalriffen door schadelijke stoffen (o.a. oxybenzone en octinoxate) in gangbare zonnebrandproducten. Maar ook de verpakkingen waar veel reguliere zonnebrandcrèmes in komen, zijn schadelijk voor het milieu. Denk aan de plasticflessen die in de oceaan tot microplastic worden afgebroken of de plasticdopjes waar dieren in vast komen te zitten. Stoppen met het gebruiken van zonnebrand is niet de oplossing. Bescherm jezelf en de natuur door te kiezen voor gezonde, duurzame zonnebrandproducten!

Schadelijke stoffen in zonnebrand

Onderstaande stoffen komen veel voor in reguliere zonnebrandproducten. Deze wil je vermijden, omdat ze schadelijk zijn voor jou en/of de natuur.

  • Oxybenzone
  • Octinoxate
  • Octocrylene
  • Octisalate
  • Ethylhexyl salicylate
  • Avobenzone
  • Homosalate
  • 4-methylbenzylidene camphor
  • PABA
  • Parabenen
  • Triclosan
  • Nano-deeltjes zink of titanium (non-nano, of nanovrij is wel goed!)
  • Microplastics
 

Gezonde zonnebrandcrème

In natuurlijke zonnebrandcrème zit meestal zinkoxide of titaniumdioxide als UV-filter. Let hierbij op dat het non-nano deeltjes zijn, want dan zijn ze groot genoeg om niet in je huid te trekken en blijven erop liggen. Sprays en poeders bevatten doorgaans meer zink en titanium, waardoor crèmes een gezonder alternatief zijn. Je herkent crèmes met non-nano deeltjes niet alleen aan de ingrediëntenlijst, maar ook aan de witte waas die op de huid achterblijft bij het smeren. Misschien net wat minder flatterend, maar wel beter voor je gezondheid!

Deze natuurlijke zonnebrandcrèmes werken direct na het aanbrengen, in tegenstelling tot reguliere zonnebrand waarbij je een half uur van tevoren moet smeren. Verder veroorzaken non-nano minerale UV-filters weinig tot geen huidirritatie, zeker als ze ongeparfumeerd zijn. Dit maakt ze erg geschikt voor baby’s, kinderen en volwassenen met een gevoelige huid. Nog een voordeel van minerale UV-filters is dat ze beschermen tegen UVA-straling. Reguliere zonnebrand beschermt alleen tegen UVB!


UVA of UVB 

UVB-straling bereikt deels de aarde. Deze stralen zorgen ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt en laten de huid verkleuren. Je kan hierdoor dus ook verbanden! UVB-stralen komen niet door glas heen.

UVA-straling gaat door wolken en glas heen. Het dringt daarom dieper in je huid. Je huid veroudert hierdoor sneller (je krijgt er rimpels van). Veel UVA-straling kan je huid beschadigen. 

De Sun Protection Factor (SPF) zegt alleen iets over bescherming tegen UVB. Wil je ook beschermd worden tegen UVA? Dan is zonbescherming met minerale UV-filters (met zinkoxide of titaniumoxide) een betere keuze. Deze filters werken namelijk als betere bescherming tegen UVA dan chemische filters doordat ze op de huid blijven liggen en de zonnestraling ‘weg’ reflecteren.

SPF is dus belangrijk, maar bescherming tegen UVA ook. Een hogere SPF zegt dus niet altijd alles. Het verschil tussen SPF 30 en SPF 50 is ook klein. Betaal dus niet meer voor SPF 50 bij een gewone zonnebrand wanneer een gezondere minerale zonnebrandcrème SPF 30 heeft.



In het kort

Je herkent gezonde zonbescherming dus aan de volgende eigenschappen:

  • Non-nano minerale filters, zoals zinkoxide of titaniumdioxide
  • Natuurkeurmerken, zoals Natrue en EcoCert en Zero Plastic Inside
  • Er blijft een witte waas achter (of gekleurd, wanneer je sport sticks gebruikt), tenzij het product uit oliën bestaat.

Andere kenmerken die belangrijk (kunnen) zijn bij het kiezen van de juiste zonbescherming:

  • Vegan
  • Dierproefvrij
  • Ongeparfumeerd
  • Vrij van chemische conserveringsmiddelen
  • Plasticvrije verpakking

Tips

1. Crème is de meest duurzame optie, omdat de ingrediënten het meest effectief werken. Ze zijn ook gezonder dan bijvoorbeeld sprays, want daarbij komen de deeltjes ook in de lucht en kan je ze inademen.

2. Houd plastic flessen met zonbescherming uit de zon. De warmte kan ervoor zorgen dat ingrediënten anders gaan werken of dat de weekmakers in het plastic in de zonnebrand terecht komen.

3. Scan de ingrediënten met de Beat the Microbead app om er zeker van te zijn dat er geen microplastics in het product zitten.

4. Soms worden er geen minerale UV-filters gebruikt, maar alleen oliën. Ook deze kunnen een natuurlijke SPF hebben en dus geschikt zijn als natuurlijke zonnebrand.

Bekijk ook

Micro-plastics

Microplastics en wat je daarover moet weten
Het gaat er steeds vaker over: microplastics. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier, inclusief tips.

Zero-Waste

Wat is een zero-waste leefstijl en is het wat voor jou?
Vaak denken mensen dat ze nieuwe producten moeten kopen om zero waste te leven, of juist alle luxe kwijtraken. Deze standpunten zijn allebei niet helemaal waar, maar wat moet je dan wel doen? Lees hier alles over Zero Waste.