Biobased bouwen, is het iets voor jou?

Stap binnen in de fascinerende wereld van biobased bouwen! In deze informatieve blog verkennen we de opkomende trend van het gebruik van duurzame, natuurlijke materialen in de bouwsector. Ontdek hoe biobased bouwen niet alleen bijdraagt aan milieuvriendelijkheid, maar ook esthetische en functionele voordelen biedt voor de gebouwen van morgen.
 


Wat is biobased bouwen precies?

Biobased bouwen (ook wel ecologisch bouwen genoemd) houdt in dat er gebouwd wordt met natuurlijke, hernieuwbare grondstoffen, zoals hout, vlas en hennep. Deze grondstoffen moeten bovendien op korte termijn kunnen teruggroeien. 

In biobased gebouwen wordt traditioneel het meest gekozen voor houtskeletbouw (HSB) als houtbouwmethode, maar massieve houtbouwmethoden zoals CLT (cross-laminated timber) en DLT (dowel laminated timber) zijn de laatste jaren sterk in opkomst.

Ook bouwen met (prefab) HSB met stro of kalkhennep is mogelijk. De draagconstructie wordt gecombineerd met ecologische isolatiematerialen.


Biobased bouwen is beter voor je gezondheid!

Biobased huizen zijn van nature temperatuur- en vochtregulerend

Dankzij de van nature temperatuur- en vochtregulerende eigenschappen van biobased bouwmaterialen heerst er een stabieler en dus aangenamer binnenklimaat in huis.


Minder schadelijke stoffen 

Tot slot is biobased bouwen ook gezond bouwen. Bij de verwerking van veel gebruikte isolatiematerialen zoals glaswol en steenwol komen namelijk schadelijke deeltjes vrij die je binnenshuis kunt inademen.
 


De voordelen van biobased bouwen!



1
Biobased bouwmaterialen zijn oneindig beschikbaar

Hernieuwbare grondstoffen die snel teruggroeien zijn in potentie een oneindige bron van materialen. Dan is het wel belangrijk dat we er zorgvuldig mee omgaan door bijvoorbeeld onze bossen duurzaam te beheren.

2
Biobased bouwmaterialen zijn herbruikbaar, recyclebaar of composteerbaar
Biobased bouwmaterialen kunnen opnieuw gebruikt worden in hun oorspronkelijke vorm, gerecycled worden voor een ander doel of volledig gecomposteerd worden. Ze passen dus goed in een circulaire economie, waarin geen afval meer is.
3
Een biobased gebouw haalt CO2 uit de atmosfeer

Planten en bomen nemen tijdens hun groei grote hoeveelheden CO2 op. Deze CO2 wordt langdurig opgeslagen in een biobased gebouw, waardoor er minder CO2 in de atmosfeer terechtkomt.

4
Biobased bouwen leidt tot minder stikstofuitstoot

Veel woningbouwprojecten lopen vertraging op door de stikstofproblematiek. Bouwen met hout is licht en prefab (in de fabriek) bouwen, dus er wordt veel minder stikstof uitgestoten.

Welke materialen zijn biobased?

Materialen die gemaakt zijn van hernieuwbare grondstoffen. Binnen de bouw zijn dat bijvoorbeeld hout,
stro en cellulose. Traditioneel worden PIR, glaswol en steenwol veel gebruikt voor de isolatie van woningen,
maar dit zijn geen hergroeibare en dus geen biobased bouwmaterialen.


Ons biobased bouw assortiment

Alles wat je nodig hebt voor de start van je bouw!

Bekijk ook

Micro-plastics

Microplastics en wat je daarover moet weten
Het gaat er steeds vaker over: microplastics. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier, inclusief tips.


Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022
Lees hier alles wat je moet weten over rookmelders en de nieuwe wetgeving.