De term Zero Waste vliegt je steeds vaker om de oren. Steeds meer producten hebben een Zero Waste label. Klinkt goed, maar wat betekent het eigenlijk? En hoe begin je ermee? Wij leggen het je uit!
 


Zero Waste in het kort

Letterlijk vertaald betekent ‘zero waste’: nul afval. Streef je bij een Zero Waste levensstijl dan ook echt naar een leven zonder afval? Nee, in de huidige maatschappij is het vrijwel onmogelijk om volledig zonder afval te leven.

Het uitgangspunt van de Zero Waste levensstijl is dat je je bewust bent van wát je gebruikt en dat je je best doet om zo min mogelijk afval te creëren. Het meest ideale scenario is dat alles wat je gebruikt circulair is en nooit op een afvalhoop belandt. Op onze themapagina ‘circulair leven’ lees je hier meer over.

Stap voor stap

Soms denken mensen dat ze allerlei nieuwe producten moeten aanschaffen om Zero Waste te leven. Of dat ze juist alle luxe kwijtraken. Zero Waste leven kan vrij intimiderend overkomen, maar het kan in kleine stapjes. Begin met iets wat makkelijk haalbaar is voor jou. Denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van herbruikbare producten, zoals koffiebekers. Zo kan je wegwerp koffiebekers uit je leven elimineren. Op deze manier kun je stapje voor stapje jouw Zero Waste levensstijl opbouwen.

Wil je een stap verder gaan? Dan kan je bijvoorbeeld investeren in een goed apparaat waarmee je je eigen producten (sauzen, schoonmaakmiddelen etc.) kunt maken en op deze manier afval vermindert.

Bijdragen aan een Zero Waste maatschappij

Zero Waste gaat uiteindelijk om het zo min mogelijk creëren van afval. Hoe je dit doet is persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie. Op deze manieren kun je bijdragen aan een Zero Waste maatschappij:

  • Leven zonder afval: creëer geen afval en zet GFT om in compost voor je tuin.
  • Afval vermijden: minimaliseer afval, recycle en koop tweedehands.
  • Leven zonder plastic afval: vermijd plastic afval voor een impactvolle verandering.
  • Bewust leven: maak bewuste keuzes en recycle correct om vervuiling tegen te gaan.
  • Leven zonder schadelijke stoffen: vermijd BPA, microplastics, siliconen en chemische stoffen voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Een verandering in koopgedrag

Aan de basis van Zero Waste leven staat het maken van bewuste keuzes. Dit betekent dat je eerst goed afweegt of je überhaupt iets nieuws nodig hebt. Heb je het niet nodig of kun je het product bijvoorbeeld zelf maken, lenen of in een kringloopwinkel kopen? Koop het dan niet (nieuw).

Wees ook kritisch op het kopen van Zero Waste producten. Gebruik je nooit rietjes, dan hoef je bijvoorbeeld geen duurzame rvs-variant ervan te kopen. Blijf dus kritisch op wat je wel of niet wilt toepassen in je afvalloze leefstijl. Er is geen one size fits all Zero Waste lifestyle. De één heeft bepaalde producten wel nodig, de ander niet. Het gaat erom dat jij de keuzes maakt die bij jouw leven passen.


De dilemma's rondom Zero Waste 

Echt helemaal zonder afval leven is een bijna onmogelijke missie. Veel Zero Waste producten hebben alsnog wat verpakking, wat dus afval is. Daarom zijn er verschillende definities van Zero Waste en is de afvalvrije leefstijl van de één niet haalbaar voor de ander.

Gelukkig worden er nieuwe materialen uitgevonden waarbij verpakkingen (en het product zelf) circulair zijn. Verder zijn er ook steeds meer verpakkingsvrije winkels. Daar kun je met je eigen tasjes, zakken en potten een nieuwe voorraad inslaan.

Tot het moment dat alles écht afvalvrij is, kunnen we producenten oproepen om te innoveren, zelf bewuste keuzes maken en samen ons best doen om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.


Bekijk ook


Circulaire producten en circulariteit: wat houdt het in?
Circulariteit en circulair zijn begrippen die je soms tegenkomt wanneer het gaat over duurzaamheid, maar wat houden ze in? Lees het hier!

Micro-plastics

Microplastics en wat je daarover moet weten
Het gaat er steeds vaker over: microplastics. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier, inclusief tips.