De term Zero Waste vliegt je steeds vaker om de oren. Ook steeds meer producten hebben een Zero Waste label, klinkt goed. Maar wat betekend het nou eigenlijk? En waarom is het zo goed voor de planeet? Dit en nog veel meer gaan we jou vertellen, dus lees snel verder!Zero Waste in het kort

Zero Waste is letterlijk vertaald: nul afval. Maar streef je bij een Zero Waste levensstijl ook letterlijk naar nul afval? Het antwoord is nee. In de huidige maatschappij is het gewoonweg bijna onmogelijk om te leven zonder afval. Daarom is het uitgangspunt van de Zero Waste lifestyle dat je je bewust bent van wat je gebruikt en dat je je best doet om zo min mogelijk afval te creëren. Het meest ideale scenario is dat wat je gebruikt zelfs circulair is en nooit op een afvalhoop belandt.

Vaak denken mensen dat ze nieuwe producten moeten kopen om Zero Waste te leven, of juist alle luxe kwijtraken. Deze standpunten zijn allebei niet helemaal waar, maar wat moet je dan wel doen?


Zero Waste producten met de grootste impact!

Zo leef je Zero Waste

Zero Waste proberen kan vrij intimiderend overkomen. Maar het hoeft niet allemaal in één keer anders. En dit kan soms ook gewoon niet. Begin met iets wat makkelijk haalbaar is voor jou, denk bijvoorbeeld aan het aanschaffen van herbruikbare producten, zoals koffiebekers. Zo kan je wegwerp koffiebekers elimineren. Op deze manier kan je stapje voor stapje jouw Zero Waste levensstijl opbouwen.

Wil je nou een stapje verder doen? Dan kan je bijvoorbeeld investeren in een goed apparaat waarmee je je eigen producten (sauzen, schoonmaakmiddelen etc.) kunt maken en zo afval vermindert. Uiteindelijk gaat het erom zo min mogelijk afval te creëren. Hoe je dit doet, is persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie.


Hulpjes voor een Zero Waste keuken

Doe jij al aan Zero Waste?

Er zijn veel verschillende manieren om bij te dragen aan een Zero Waste maatschappij. Wij vertellen je er meer over.

1. Leven zonder afval: creëer geen afval en zet GFT om in compost voor je tuin.

2. Afval vermijden: minimaliseer afval, recycle en koop tweedehands.

3. Leven zonder plastic afval: vermijd plastic afval voor een impactvolle verandering.

4. Bewust leven: maak bewuste keuzes en recycle correct om vervuiling tegen te gaan.

5. Leven zonder schadelijke stoffen: vermijd BPA, microplastics, siliconen en chemische stoffen voor een kleinere ecologische voetafdruk.

Een verandering in koopgedrag

Aan de basis van Zero Waste leven staat het maken van bewuste keuzes. Dit betekent dus ook dat je eerst nadenkt of je überhaupt iets nieuws nodig hebt. Eigenlijk is het een soort minimalisme. Heb je het niet nodig? Koop het dan ook niet!

Soms zie je Zero Waste producten langskomen die een oplossing bieden, maar dan zijn het oplossingen voor problemen die jij niet eens hebt! Gebruik je nooit rietjes, dan hoef je natuurlijk ook geen duurzame rvs-variant ervan te kopen. Blijf dus kritisch op wat je wel of niet wilt toepassen in je afvalloze leefstijl. Er is geen one size fits all Zero Waste lifestyle. De één heeft wel bepaalde producten nodig, de ander niet. Het gaat erom dat jij de keuzes maakt die voor jou goed zijn.

Verder kan je grotere spullen vaak ook lenen van iemand anders. Ook dat scheelt weer voor je ecologische voetafdruk en die van de ander!

De dilemma's rondom Zero Waste

Echt helemaal leven zonder afval is een bijna onmogelijke missie. Veel Zero Waste producten hebben alsnog wel wat verpakking, wat dus afval is. Daarom zijn er verschillende definities van Zero Waste, en is de afvalvrije leefstijl van de één niet haalbaar voor de ander.

Gelukkig worden er nog steeds nieuwe materialen uitgevonden, waarbij verpakkingen en het product zelf circulair zijn. Verder zijn er ook steeds meer verpakkingsvrije winkels, waar je met je eigen tasjes, zakken en potten een nieuwe voorraad kunt inslaan.

Tot het moment dat alles écht afvalvrij is, kunnen we producenten oproepen om te innoveren, kunnen we zelf keuzes maken en doen we samen ons best om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

Bekijk ook


Circulaire producten en circulariteit: wat houdt het in?
Circulariteit en circulair zijn begrippen die je soms tegenkomt wanneer het gaat over duurzaamheid, maar wat houden ze in? Lees het hier!

Micro-plastics

Microplastics en wat je daarover moet weten
Het gaat er steeds vaker over: microplastics. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier, inclusief tips.