Het voorjaar komt eindelijk in zicht! Beginnen jouw groene vingers al te kriebelen? Met een moestuin verklein je je ecologische voetafdruk en dat heeft veel voordelen voor het milieu. Wie ecologisch tuiniert, gebruikt natuurlijk geen chemische bestrijdingsmiddelen of vervuilende meststoffen. Meer voordelen van een ecologische moestuin en hoe je dat het beste aanpakt lees je hier! 


Een ecologische moestuin is goed voor je gezondheid

Je eigen eten verbouwen is niet alleen leuk, maar ook goed voor lichaam en geest. Het is zelfs wetenschappelijk bewezen dat je minder last hebt van stress als je regelmatig buiten in de frisse lucht met je handen in de aarde wroet. Daarnaast is onbespoten eten uit je eigen moestuin natuurlijk veel gezonder en lekkerder. Verser bestaat niet, en dat proef je!
 

Wat heb je nodig voor je ecologische moestuin?

Een vruchtbare bodem vormt de basis van een gezonde en productieve moestuin. De beestjes die in de bodem leven zijn de echte bodemverbeteraars, maar het is een goed idee om de natuur een handje te helpen met ecologische bodemverbeteraars en natuurlijke meststoffen. Daarnaast heb je biologische tuinaarde en potgrond nodig.



Wat is het verschil tussen bodemverbeteraars en meststoffen?

Meststoffen voeren de voedingsstoffen aan die nodig zijn voor de ontwikkeling van planten. Bodemverbeteraars zorgen voor een betere bodemstructuur waardoor water en lucht goed worden vastgehouden. Samen zorgen ze voor een hogere vruchtbaarheid van je moestuin. De meest bekende bodemverbeteraar is compost. Biologische compost kun je kant-en-klaar kopen, maar je eigen compost maken is natuurlijk ook een optie. Maart is de ideale maand om te beginnen met het maken van een composthoop.


Wanneer gebruik je tuinaarde en wanneer potgrond?

Tuinaarde meng je door de bodem van je moestuin. Je gebruikt het ook om de tuin op te hogen en aan te vullen. Tuinaarde is relatief zuur en bevat weinig poriën. Daarom is het niet geschikt voor planten in bakken of potten. Hiervoor gebruik je, de naam zegt het al, potgrond. Potgrond bevat meer voedingsstoffen en is heel luchtig, waardoor de wortels van je planten goed kunnen groeien. Kies altijd voor kwalitatief hoogwaardige biologische tuinaarde en potgrond.

Aan de slag met je eigen moestuin

In maart stijgen de temperaturen en laat de zon zich steeds meer zien. Tijd om te zaaien! Let wel goed op de weersvoorspelling, want maart roert zijn staart. Zaai je in de volle grond, dan moet je deze afdekken als het gaat vriezen. Binnen zaaien heeft veel voordelen. Je kunt bijvoorbeeld eerder oogsten. Ook groeien je plantjes gelijkmatiger als je de zaden binnen laat ontkiemen. Je kunt de mooiste kiemplantjes uitzoeken en ze buiten laten afharden voordat je ze in de volle grond plant. Geef je kweekbakjes een label waarop je het soort gewas en de zaaidatum noteert.

Wat kun je zaaien in maart?

Voor sommige groenten en kruiden moet je nog even geduld hebben, maar vanaf maart kun je al ontzettend veel gewassen zaaien.

Buiten in de volle grond zaai je onder andere spinazie, snijbiet, radijs, spruitjes, rode biet, wortels, uien, doperwten, peultjes, prei, rucola en sla. Gewassen die je alvast binnen kunt laten ontkiemen zijn bijvoorbeeld tomaat, broccoli, pepers, paprika, andijvie, aubergine, koolsoortenen kruiden zoals peterselie, bieslook, tijm en selderij.

Wat heb je nodig om moestuinplantjes binnen op te kweken?

Voor het binnen ontkiemen van plantjes zijn er allerlei bakjes en potjes verkrijgbaar. Erg handig zijn biologisch afbreekbare kweekpotjes die je straks met potje en al in de volle grond kunt planten. Ook kun je kiezen voor plasticvrije kweekbakken van natuurrubber of kokosvezel, of je eigen kweekpotjes maken van oud papier. Laat je plantjes ontkiemen op de vensterbank waar ze lekker veel licht en warmte krijgen. Je kunt ook een kweekkastje gebruiken.


Een moestuin op je balkon

Als stadsbewoner kun je een heel eind komen met een moestuin op je balkon. Er zijn genoeg gewassen die je prima in potten kunt kweken. Door verticaal te tuinieren, maak je optimaal gebruik van de beperkte ruimte. Het is fijn als je balkon veel zon krijgt. Heb je toch veel schaduw? Niet getreurd, ook dan zijn er nog genoeg mogelijkheden. Ze groeien wat trager, maar bladgroenten zoals snijbiet, spinazie, sla en rucola doen het prima op een schaduwrijk balkon. Dat geldt ook voor kruiden zoals bieslook, peterselie en koriander.


Moestuinklusjes in maart

Maart is niet alleen de ideale maand om te zaaien, het is ook het perfecte moment om te snoeien. Veel bomen en struiken beginnen in maart te groeien en als je ze nu snoeit, zullen ze nog sterker gaan groeien. Een composthoop beginnen, doe je ook het liefst in het voorjaar. Compost maken is zelfs mogelijk op je balkon. Daarvoor gebruik je een wormentoren met daarin compostwormen die jouw gft-afval voor je verwerken tot verse compost.

Goed tuingereedschap is het halve werk

Voor ieder tuinklusje geldt dat goed tuingereedschap niet alleen tijd bespaart, maar ook rugklachten voorkomt. Kies voor stevig tuingereedschap waar je lang plezier van hebt. En wees voorzichtig bij het opruimen van bladeren. Egels houden daaronder graag hun winterslaap.

Meer leren over tuinieren?

Of je nu voor het eerst een moestuin aanlegt of een doorgewinterde tuinierder bent, het mooie is dat je nooit bent uitgeleerd.
Er zijn natuurlijk ontelbare websites met allerlei informatie, maar als je door de bomen het bos niet meer ziet, zijn er ook genoeg boeken vol praktische tips en inspiratie.

 



Alles wat je moet weten...

Bekijk ook

Tuinkalender

Tuinkalender: maandelijkse tuintips
Bekijk de Tuinkalender om te zien wanneer je welke tuinklusjes kunt doen

Duurzaam Tuinieren

Duurzaam Tuinieren
Een natuurvriendelijke en ecologische tuin is een lust voor het oog en ook nog eens goed voor het milieu. Zie je het al voor je? Jouw tuin vol leven en bedrijvigheid, met zoemende insecten, inheemse planten en wilde bloemen. Door duurzaam te tuinieren zorg je voor een gezonde leefomgeving en een groene toekomst.