Misschien heb je het al eens voorbij zien komen: schoonmaakmiddel op basis van enzymen.
Het klinkt mooi en duurzaam, maar wat houdt het eigenlijk in, en is het wel veilig voor mens en milieu?
En wat is het verschil tussen probiotische reinigers en reinigers op basis van enzymen?

We beantwoorden deze vragen in dit artikel, dus lees snel verder!


Wat zijn enzymen?

Kort gezegd zijn enzymen eiwitten die allerlei natuurlijke processen versnellen. Dit gebeurt bijvoorbeeld als we iets eten: enzymen zorgen voor de vertering ervan door moleculen op te breken.
Ze kunnen dus stoffen tot minuscule deeltjes afbreken, maar ook de aanmaak van bepaalde stoffen versnellen. Daardoor kunnen ze dus ook organen, weefsel en cellen in ons lichaam herstellen.

Elk enzym heeft zijn eigen functie, dus de hersteller zal bijv. niet zomaar vuil op gaan ruimen. Enzymen in schoonmaakmiddelen zijn daarom gekozen op basis van hun specifieke functie!



Waar zitten enzymen in?

Enzymen komen voor in ons eigen lichaam, maar ook in de natuur om ons heen. Door enzymen worden vruchten sneller rijp en kunnen bijen honing maken! Het zit ook in bijna al ons voedsel (zuivel, brood, maar ook bijv. wijn). Daarnaast is het wetenschappers gelukt kunstmatige enzymen te ontwikkelen. Deze vind je bijvoorbeeld in medicijnen. Wij, en de natuur, hebben dus allemaal enzymen nodig.

Als enzymen defect zijn kan dit ernstige gevolgen hebben voor je gezondheid omdat bepaalde processen dan te langzaam of juist te snel verlopen. Enzymen zelf gaan niet ‘kapot’ in dit proces, wat als gevolg heeft dat ze actief blijven doorwerken. Dit is waarom schoonmaken met enzymen eigenlijk een heel proces is en daardoor ook een langer effect heeft dan reguliere schoonmaakmiddelen.


Zijn enzymen milieuvriendelijk?

Schoonmaken met enzymen is een hele milieuvriendelijke optie, omdat het ook van nature gebeurt.
Het is hierbij wel belangrijk dat de juiste mix van natuurlijke enzymen gekozen wordt, want enzymen zijn heel specifiek in hun functie. Sommige enzymen breken vet af, andere enzymen richten zich puur op urine, en zo zijn er nog veel meer handige functies. De natuurlijke enzymen in ons assortiment zullen dus ook geen afbreuk doen aan het milieu, maar alleen aan vuil.


Is schoonmaken met enzymen hetzelfde als probiotisch schoonmaken?

Net als enzymen zijn ook bacteriën een onderdeel van onszelf. Wanneer de term ‘probiotisch’ gebruikt wordt, worden levende “goede” bacteriën bedoeld. Als mens heb je miljoenen actieve bacteriën in je lichaam die voor je aan het werk zijn om jou zo goed mogelijk te laten functioneren, net als enzymen dus.

Wat is dan het verschil?
Eigenlijk zijn enzymen de stoffen die door bacteriën aangemaakt worden. Ze zijn dus aan elkaar verbonden, wat betekent dat probiotisch schoonmaken op hetzelfde neerkomt als schoonmaken met enzymen! Veel stoffen zijn namelijk te groot om verteerd te worden door de bacteriën zelf: ze scheiden enzymen uit die de vuilstoffen helpen afbreken. Wanneer je dus ‘probiotisch schoonmaken’ ziet staan, weet je dat uiteindelijk de enzymen het harde werk verrichten!



Langdurige werking

Een groot voordeel van schoonmaken met enzymen is dat het een langduriger effect heeft dan schoonmaken met reguliere middelen. De bacteriën blijven doorleven en enzymen aanmaken, waardoor ook nieuw vuil weer afgebroken wordt. Het is hierbij belangrijk om het aanbrengen van het schoonmaakmiddel te blijven herhalen, zodat de goede bacteriën actief blijven. Gebruik je ander middel tussendoor? Dan ‘sterven’ de bacteriën en eindigt daardoor de langdurige werking.

Tip: vooral als je last hebt van geurtjes in huis is schoonmaken met enzymen een uitkomst. Dit is één van de gebieden waar goede bacteriën in uitblinken!

Fermenteren met enzymen

Ook het fermenteren van eten gebeurt door middel van actieve bacteriën en hun enzymen. D
at is de techniek waarop o.a. bokashi gebaseerd is. Wil je meer weten over bokashi?

Lees dan ons artikel over fermenteren!