Duurzaam barbecueën



Slimme tips, handige informatie en planeetvriendelijke BBQ-producten


Als de dagen warmer worden, nodigt het uit om lekker buiten te eten. Gezellig samen tafelen in de tuin of het park. Barbecueën heeft niet het meest ecologische imago (denk aan wegwerpbordjes en -bestek of grote stukken vlees op het vuur) maar gelukkig zijn er manieren om het milieuvriendelijker te maken. In deze blog geven we je tips hoe je dat aanpakt.





Maak je barbecue zo duurzaam mogelijk

Door kleine stappen te zetten, kan je het barbecueën een stuk duurzamer maken. Het begint al bij het kiezen van een barbecue. Kies een barbecue die lang meegaat en die je niet na één keer gebruiken weggooit. Een houtskoolgrill zorgt voor die kenmerkende rokerige barbecuesmaak, maar stoot ongeveer drie keer zoveel CO2 uit als een gasbarbecue. Je kunt het beste investeren in een gas- of elektrische barbecue.

Andere tips om het BBQ’en nét even wat groener te maken:

  • Kies voor duurzame brandstoffen, zoals kokosbriketten en aanmaakblokjes zonder paraffine.
  • Vermijd voorverpakte producten en kant-en-klaar voedsel in plastic verpakkingen.
  • Zorg voor een barbecuemenu met meer plantaardige opties en wat minder vlees en vis.
  • Kies voor biologisch scharrelvlees en vis met een keurmerk.
  • Gebruik geen wegwerpbordjes, -glazen of bestek van plastic.
  • Zorg dat je niet te veel inkoopt en geef restjes mee in herbruikbare bakjes, zodat er niets in de vuilnisbak belandt.
  • Maak je barbecue schoon met een ecologisch reinigingsmiddel.



Kies voor boomvriendelijke briketten
 

Wist je dat ongeveer 80% van de in Nederland verkochte houtskool op een milieuvervuilende manier in Zuid-Amerika en Afrika wordt geproduceerd? Illegaal gekapt hout wordt daar op grote schaal in de open lucht verbrand om houtskool te maken. Invoer van hout uit illegaal gekapte bossen is verboden in Europa, maar producten zoals houtskool vallen helaas buiten die regels. Gelukkig zijn er planeetvriendelijke alternatieven voor milieubewuste barbecuefans.

Kokosbriketten zijn het meest boomvriendelijk. Kies bijvoorbeeld voor briketten van Ecobrasa: harde barbecuekooltjes gemaakt van kokosnootbast. Ze gloeien sneller dan houtskoolbriketten, worden warmer en zijn economisch in gebruik. Je hebt slechts 1/3 nodig van wat je aan houtskool zou gebruiken: één kilo is genoeg voor een BBQ voor 6 personen. Kokosbriketten zijn reukloos, geven bijna geen rook af en laten slechts 5% as achter. En het allermooiste is dat er geen enkele boom voor wordt gekapt! Toch liever houtskool gebruiken? Koop dan briketten met een keurmerk. Grillis houtskoolbriketten zijn gemaakt van 100% beukenhout uit Duitsland en bestaat uit restafval van de meubelindustrie en zagerijen.



Ga voor aanmaakblokjes zonder fossiele brandstoffen

Wist je dat er naast briketten ook duurzamere opties zijn voor aanmaakblokjes? Traditionele aanmaakblokjes zijn gemaakt van fossiele brandstoffen, zoals paraffine. Er komt veel CO2 vrij tijdens het branden. Gelukkig zijn er steeds meer alternatieve aanmaakblokjes die gemaakt zijn van duurzame grondstoffen. De milieuvriendelijke aanmaakblokjes van Boomex bestaan uit houtwol met FSC-certificaat. Met deze geurloze en veilige aanmaakblokjes steek je je BBQ makkelijk aan zonder fossiele brandstoffen te gebruiken.

Een handig hulpmiddel bij het aansteken van de barbecue is een brikettenstarter. Deze metalen koker werkt als een soort schoorsteen en zorgt dat je briketten snel en egaal warm worden. Het werkt als volgt: steek drie aanmaakblokjes aan op een niet brandbare ondergrond. Zet vervolgens de brikettenstarter bovenop de brandende blokjes en vul hem met briketten. Na ongeveer vijf minuten ontstaat er een warme luchtstroom en gaan de kooltjes gloeien. Zijn alle briketten goed heet? Til de starter dan op met een ovenhandschoen en verspreid de kooltjes in de BBQ.

Serveer een planeetvriendelijk barbecuemenu 

Uiteindelijk is wat er op het rooster ligt natuurlijk waar het bij barbecueën om gaat. Ook bij het samenstellen van je menu zijn er verschillende manieren om wat meer rekening te houden met de aarde. Door te kiezen voor meer plantaardige opties en wat minder vlees en vis maak je al veel impact! Gegrilde groenten van de BBQ doen het altijd goed. Paprika, aubergine, maïskolven en courgette zijn populaire keuzes, maar je kan ook denken aan venkel en artisjokken. Marineer ze van tevoren en serveer ze met een lekker sausje. Groenten geven meer kleur aan je barbecue en het grillen van de groenten geeft ze extra smaak. De natuurlijke suikers in groenten karamelliseren door verhitting en dat zorgt voor een zoetige smaak. Andere plantaardige BBQ-ideëen zijn zelfgemaakte groentespiesjes, vegetarische burgers, gepofte aardappels en gegrilde champignons.

Wil je ook wat vlees op de BBQ leggen? Kies dan het liefst voor lokaal geproduceerd biologisch scharrelvlees. En wie graag een stukje vis grilt, kan het beste gaan voor duurzamere vissoorten met een MSC of ASC keurmerk. Nog een laatste tip: zorg dat je het vlees niet al te veel schroeit. Een bruin korstje is lekker, maar zwartgeblakerd vlees is natuurlijk niet goed voor je gezondheid.

Houd je barbecue in perfecte conditie 

Een goed onderhouden barbecue is veiliger, ziet er goed uit, gaat langer mee en werkt gewoon beter. Een vieze grill trekt ziektekiemen en bacteriën aan die op je eten terecht kunnen komen. Na het barbecueën blijft er koolaanslag achter op de grillroosters en hier klampt zich allerlei viezigheid aan vast. De vlammen van de barbecue doden helaas niet alle bacteriën, daarvoor zul je toch echt moeten poetsen. Dit doe je het liefst zo snel mogelijk nadat je hem gebruikt hebt.

Je reinigt je barbecue op een makkelijke en milieuvriendelijke manier met de ecologisch verantwoorde ovenreiniger van Auro. Hiermee verwijder je moeiteloos zelfs de hardnekkigste korsten en aangebrande etensresten. Gewoon even sproeien op het afgekoelde oppervlak en gelijkmatig verdelen met een vochtige spons. Laat minstens een uur intrekken, maak grondig schoon met water en je barbecue ziet er weer tiptop uit.



Let's get social!



Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Wees als eerste op de hoogte van de nieuwste producten, merken en aanbiedingen

Aanmelden

Bekijk ook

Zero Waste gids voor onderweg

To Go Producten
Ben jij vaak onderweg en wil je bijdragen aan een schonere wereld? Dan zijn onze duurzame to go producten een must. Steeds meer plastic verpakkingen en wegwerp artikelen worden verboden. Wees hier op voorbereid met ons breed scala aan to go producten. Wij vertellen je er alles over.

Afval scheiden

Afval scheiden
We produceren een grote berg afval met elkaar. Jaarlijks per persoon zo’n 490 kilo! Ongeveer 60 procent daarvan leveren we gescheiden in. Dat is fijn, want van dat gescheiden afval kan materiaal hergebruikt worden. Het is wel belangrijk dat je het afval op de juiste manier inlevert.