Bamboe Vloeren

Een bamboe vloer is een duurzaam alternatief voor een houten vloer. Het geeft de ruimte dezelfde natuurlijke en rustige uitstraling en is net zo stabiel en sterk. Onze bamboe vloeren gaan door de uitstekende kwaliteit meerdere generaties mee. Bamboe vloeren zijn milieuvriendelijk, super sterk en nog heel fraai ook. Een bamboebos groeit in 6 jaar uit tot een kaprijp paradijs en de prachtige planken voor een vloer gaan tientallen jaren mee.
Kortom: duurzamer kan niet.
 


Hoe duurzaam is bamboe?

Een grote bedreiging voor het voortbestaan van de aarde is het overmatig kappen van onze bossen. Hardhout en met name de tropische houtsoorten worden zodanig gekapt dat dit een bedreiging vormt voor de aarde, de dieren die in de bossen leven en de mensheid. Bamboe biedt hiervoor een zinvol alternatief: geen boom, maar een grassoort, die verhout en razendsnel groeit. In het groeiseizoen groeit de reuzenbamboe 30 cm tot 50 cm per dag en kan uiteindelijk 15 tot 30 meter hoog worden, met een stamomtrek van 35 cm of meer. Wereldwijd bestaan er meer dan 1500 bamboesoorten: de reuzenbamboe kan men echter alleen vinden in (sub-)tropische klimaatzones. Jaarlijks kan ongeveer een derde van het aantal bamboestammen worden gekapt, zonder dat dit invloed heeft op de grootte van het bos. Het groeit sneller dan welke plant dan ook: tot één meter per dag. Aangezien elk jaar de oude stammen (van 4-5 jaar) worden geoogst, krijgen de jonge stammen meer ruimte om te groeien voor een nog grotere opbrengst, zonder dat de omvang van het bos afneemt.

Waarom kiezen voor bamboe?

Bamboe vloeren zijn een uitstekende keuze als je milieubewust wilt verbouwen. Ten eerste is bamboe een snelgroeiende plant die binnen enkele jaren volwassen wordt, in tegenstelling tot hardhoutbomen die tientallen jaren nodig hebben om te groeien. Hierdoor is bamboe een hernieuwbare grondstof die minder druk legt op natuurlijke hulpbronnen.

Bovendien vereist de productie van bamboe vloeren minder energie en water in vergelijking met andere vloermaterialen. Het oogsten van bamboe gebeurt op een manier die het milieu minimaal belast, waarbij de plant intact blijft en snel weer aangroeit. Dit draagt bij aan behoud van biodiversiteit en vermindert ontbossing.

Bamboe is van nature ook bestand tegen ongedierte en ziektes, waardoor het gebruik van pesticiden en chemicaliën wordt geminimaliseerd. Daarnaast heeft bamboe een hogere CO2-opname dan traditionele hardhoutbomen, waardoor het een effectieve koolstofopslag is en bijdraagt aan de vermindering van broeikasgassen.

Met bamboe vloeren kies je dus voor een duurzaam en milieuvriendelijk alternatief dat niet alleen mooi is, maar ook bijdraagt aan de bescherming van onze planeet.

Voorbereiding installatie

Om ervoor te zorgen dat jouw bamboe vloer perfect gelegd kan worden is het belangrijk dat je de vloer goed voorbereid. Laat het bamboeparket ten minste 48 uur acclimatiseren in de ruimte waar het geplaatst wordt, op een temperatuur van 18°-20°C en luchtvochtigheid van 40-65%. De ondervloer moet vlak, droog en schoon zijn en een minimale temperatuur van 18°C hebben, zonder scheuren. Een te hoog vochtgehalte in de ondervloer kan ervoor zorgen dat de vloer niet goed gelegd wordt of niet mooi plat blijft liggen. Om beschadigingen aan het parketoppervlak te voorkomen is het belangrijk dat je je meubilair en stoelen van viltjes voorziet. Vooral in droge wintermaanden is het belangrijk dat je op de luchtvochtigheid let. Grote klimaatveranderingen kunnen schoteling, krimp of kromming van het bamboemateriaal veroorzaken. Controleer de luchtvochtigheid met een hygrometer en speel hier eventueel op in met een luchtbevochtiger.


Installatie en onderhoud

Bamboe vloeren kunnen op verschillende manieren worden geïnstalleerd. Als de ondervloer vlak, droog, schoon en trekvast is, kan de bamboe vloer direct op de ondergrond gelijmd worden. In sommige gevallen is het verstandig om een tussenvloer van spaanplaat of multiplex te plaatsen om eventuele ondervloerproblemen te voorkomen. Het volledig verlijmen van het parket vereist specialistische kennis en materialen, dus dit moet worden uitgevoerd door een vakman. Bij fabriek afgewerkte vloeren dient voorzichtig met dit type lijm te worden omgegaan: de uitgeharde lijm kan alleen maar mechanisch worden verwijderd. Dit kan tot beschadiging van de afwerking leiden. Nadat de lijm is uitgehard kan de vloer worden geschuurd en gevuld met een mengsel van voegenkit en schuurstof. 

Om ervoor te zorgen dat je zo lang mogelijk van jouw bamboevloer kan genieten is het van belang dat de vloer goed onderhouden wordt. Direct na het leggen van een fabrieks-geoliede of gelakte parketvloer is het handig om een onderhoudsbehandeling uit te voeren. Het gebruik van de juiste reinigings- en onderhoudsmiddelen is van groot belang, omdat dit de levensduur van je vloer aanzienlijk verlengt. Zorg dus voor een goed onderhoudsregime om langdurig te genieten van je prachtige bamboe vloer en de duurzaamheid ervan te waarborgen. Na ongeveer vier jaar is het tijd voor een onderhoudsbeurt. Dit houdt in dat de vloer lichtjes opgeschuurd wordt en opnieuw geolied of gelakt wordt.

Andere duurzame vloeren

Wij bieden, naast bamboe vloeren, een breed scala aan duurzame vloeroplossingen aan. Onze kurkvloeren zijn een geweldige keuze voor milieubewuste consumenten. Kurk is een natuurlijk en hernieuwbaar materiaal dat wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, zonder de boom te beschadigen. Het is isolerend, geluiddempend en veerkrachtig, wat het ideaal maakt voor drukke huishoudens.

Voor wie op zoek is naar een robuuste en rustieke uitstraling, bieden we kastanjeparket. Kastanjeparket is gemaakt van Europees kastanjehout, afkomstig uit duurzaam beheerde bossen. Het heeft een warme uitstraling en is slijtvast, waardoor het perfect is voor zowel traditionele als moderne interieurs.

Een andere geweldige optie is marmoleum, een duurzaam linoleum gemaakt van natuurlijke ingrediënten zoals lijnolie, houtmeel, kalksteen en jute. Marmoleum is biologisch afbreekbaar, vrij van schadelijke stoffen en verkrijgbaar in verschillende kleuren en patronen om aan elke stijl te voldoen.


Bekijk ook

Duurzame Verf

Duurzame Verf
Duurzaam klussen met milieuvriendelijke verf. Ontdek de voordelen van biobased verf en andere leuke tips. Voor elke schilderklus vind je bij ons de juiste milieuvriendelijke verf.

Tochtwering

Tochtwering: alles voor een tochtvrij huis
Lees hier over de verschillende soorten tochtwering en welke je nodig hebt in jouw huis!