Duurzaam en natuurvriendelijk tuinieren
Eco-Inspiratie / Tuin en dier / Duurzaam Tuinieren

Een natuurvriendelijke en ecologische tuin is een lust voor het oog en ook nog eens goed voor het milieu. Zie je het al voor je? Jouw tuin vol leven en bedrijvigheid, met zoemende insecten, inheemse planten en wilde bloemen. Door duurzaam te tuinieren zorg je voor een gezonde leefomgeving en een groene toekomst.


Duurzaam tuinieren: waarom zou je?

Een betegelde tuin of gazon met alleen gras heeft geen enkele natuurwaarde. Het trekt geen beestjes aan, heeft vaak afwateringsproblemen, is een stuk warmer dan een groene tuin en ziet er ook een beetje saai uit. Aan duurzaam of ecologisch tuinieren zitten echt alleen maar voordelen. Het is goed voor de natuur en het milieu, het ziet er prachtig uit en het verhoogt je woonplezier. Duurzaam tuinieren is leuk om te doen en goed voor je fysieke en mentale fitheid. En omdat je met de natuur samenwerkt, kost het je geen bergen tijd.

Een ecologische tuin levert veel winst op:

  • Het verhoogt de biodiversiteit.
  • Het biedt eten en onderdak aan insecten, vogels en andere dieren.
  • Het zorgt voor een betere afwatering en minder wateroverlast.
  • Het biedt verkoeling.

Biologische tuinaarde, potgrond & bodemverbeteraars

De bodem van je tuin is de basis voor sterke en goed groeiende planten. De natuurlijke bodemstructuur kan je het beste zoveel mogelijk met rust laten. Maar soms kan de bodem wel wat hulp gebruiken, bijvoorbeeld als hij geen mooie humuslaag heeft. En dan kies je uiteraard voor duurzame producten zoals biologische tuinaarde en ecologisch verantwoorde bodemverbeteraars. Kweek je ook planten in potten? Dan gebruik je biologische potgrond.

Reguliere tuinaarde, potgrond en bodemverbeteraars bevatten turf dat wordt gewonnen uit veengebieden die belangrijk zijn voor de biodiversiteit en de opslag van CO₂. Het opgraven van turf is erg vervuilend en brengt veel schade toe. Verder bevatten deze producten vaak kunstmest en dierlijke stoffen afkomstig uit de bio-industrie. Die stoffen wil je natuurlijk niet in je ecologische tuin hebben.

Welk product kies je?

1. Biologische tuinaarde zorgt voor een gezonde bodem en is rijk aan voeding en sporenelementen. Het bestaat uit boomschorscompost en mestcompost.

2. Biologische potgrond gebruik je voor planten en bloemen die in potten of bakken staan, zowel binnenshuis als buiten. Je kunt biologische potgrond ook gebruiken voor zaaien en kweken.

3. Ecologische bodemverbeteraars zorgen voor een betere structuur en een hogere vruchtbaarheid van de bodem. De meest bekende bodemverbeteraar is compost.

Welke planten kies je?

Hoe meer verschillende plantensoorten er in je tuin groeien, hoe duurzamer je bezig bent. Een grote diversiteit aan planten zorgt namelijk voor een gezond bodemleven. Daarnaast is het belangrijk om te kiezen voor inheemse soorten die van nature in Nederland voorkomen. Die trekken bijen, vlinders en andere insecten aan en zijn beter bestand tegen plagen en ziektes. Een mooie bijkomstigheid is dat ze ook nog eens een stuk minder onderhoud nodig hebben zodat jij lekker in je luie stoel van de tuin kunt genieten.

Permacultuur is een onuitputtelijke inspiratiebron voor je ecologische tuin. Volgens de natuurlijke principes van permacultuur ontwerp je je tuin op
zo'n manier dat hij net zo sterk en veerkrachtig is als een natuurlijk ecosysteem. Onkruid bestaat niet in de natuur. Wat onkruid wordt genoemd, zijn gewoon wilde inheemse planten. Bijen en vlinders hebben allerlei soorten wilde planten nodig om te overleven. Door sommige wilde planten hun gang te laten gaan, help je hen te overleven en het ecosysteem draaiende te houden. Planten die je tuin overwoekeren kun je natuurlijk het beste weghalen. Je kunt deze gebruiken voor op je composthoop!

Hoe zorg je voor water in de tuin?

Water is onmisbaar in elke tuin. Een vijver met waterplanten trekt niet alleen vogels aan, maar is ook een paradijs voor vlinders, bijen en andere insecten. Als je een vijverpomp op zonne-energie gebruikt, heb je er bijna geen omkijken meer naar. Heb je niet genoeg ruimte voor een vijver? Je kunt ook mooie borden of schalen neerzetten met steentjes en opgevangen regenwater.

Met een ouderwetse regenton kun je regenwater opvangen in de tuin en dit water gebruiken om onder andere je planten water te geven. Heb je een wat grotere tuin? Er zijn allemaal handige bewateringssystemen te koop die zorgen dat je planten geen dorst krijgen. Bijvoorbeeld een automatisch bewateringssysteem op zonne-energie dat door zijn slimme ontwerp zorgt dat er geen druppel water verloren gaat.


Hoe kom je af van schadelijke beestjes?

Door ecologisch te tuinieren zorg je voor sterke en gezonde planten. Heb je toch last van beestjes die je planten beschadigen of ziek maken? Wij adviseren om altijd eerst natuurlijke middelen te proberen en biologische bestrijdingsmiddelen als laatste redmiddel te gebruiken. Chemische bestrijdingsmiddelen zijn uit den boze in een ecologische tuin. Ze zijn niet alleen ontzettend slecht voor het milieu en voor je gezondheid, ze hebben ook steeds minder nut omdat veel beestjes er intussen immuun voor zijn. En natuurlijk kunnen de insecten die je juist wél in je tuin wilt, zoals bijen, hommels en vlinders, ook doodgaan van deze chemische rommel.

In het assortiment van Eco-Logisch vind je biologische bestrijdingsmiddelen tegen bladluis, slakken, trips en witte vlieg. Wij verkopen alleen ecologisch verantwoorde bestrijdingsmiddelen van duurzame merken zoals ECOstyle, Galtane en Garland. Ze zijn niet-giftig en veilig voor kinderen en huisdieren. Gebruik biologische bestrijdingsmiddelen altijd op een veilige manier en lees voor gebruik het etiket en de productinformatie.


Natuurvriendelijk bestrijden

Bekijk ook

Duurzame Barbecue

Duurzaam barbecueën
Ontdek duurzaam barbecueën en verminder je ecologische voetafdruk met onze milieuvriendelijke tips en technieken. Leer hoe je duurzame brandstoffen kunt gebruiken, gerecyclede materialen kunt inzetten om smakelijke, gezonde maaltijden te kunnen bereiden. Geniet van een duurzame barbecue-ervaring en draag bij aan een groenere wereld.

Moestuin

Moestuin
Het voorjaar komt eindelijk in zicht! Beginnen jouw groene vingers al te kriebelen? Met een moestuin verklein je je ecologische voetafdruk en dat heeft veel voordelen voor het milieu.