Misschien vraag je je af waarom je zou moeten besparen op stroom als je toch al groene stroom hebt. Heeft stroom besparen dan wel zin? Jazeker!
Ten eerste is er nog lang niet genoeg groene stroom voor iedereen. Als we niet aan de slag gaan met energiebesparing en dus minder stroom gaan gebruiken, wordt het percentage duurzame energie van het totale energieverbruik in Nederland nooit hoger.
Daarnaast kost groene stroom ook gewoon geld. Dus hoe minder stroom je verbruikt, des te lager je energierekening is!
 


Tip 1: Vervang je gloei- en halogeenlampen door ledlampen 

Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp. Je gloei- of halogeenlamp vervangen terwijl die nog niet kapot is, lijkt misschien zonde. Maar dat is het niet. Het is klimaatvriendelijker om ze nu al te vervangen.

Vervang je al je onzuinige lampen in één keer, dan ben je in één klap klaar én ben je zowel goed voor het milieu als voor je eigen portemonnee. Als je het wat rustiger wilt aanpakken, kun je het best beginnen met de lampen die het meest aan staan.

Wil je informatie over de verschillende soorten ledlampen en wil je weten welke ledlamp je nodig hebt in jouw situatie? Klik dan hier.


Tip 2: Schaf een energiemeter aan

Door het energieverbruik van een elektrisch apparaat te meten, kun je gericht energie gaan besparen. Daardoor gaat je energierekening omlaag én ben je duurzaam bezig!
Onze energiemeters

 Tip 3: Voorkom sluipverbruik

 

Oude apparaten in huis kunnen ook energie gebruiken terwijl ze stand-by of ‘uit’ staan. Om dit ‘sluipverbruik’ tegen te gaan en om brandgevaar te voorkomen, kun je een elektrisch apparaat direct van de stroom afhalen wanneer je het niet gebruikt. Dit doe je door de stekker uit het stopcontact te halen of een contactdoos met een aan/uit-schakelaar uit te zetten.Stekkers met aan/uit functie

Tip 4: Maak gebruik van tijdschakelklokken

Met een tijdschakelklok kun je automatisch instellen wanneer een lamp aan- of uitgaat. Dit scheelt tijd, energie en geld, omdat je apparatuur of verlichting niet constant ingeschakeld blijven.

Ook niet geheel onbelangrijk: Dit apparaat kan ook dienen als effectief afschrikmiddel tegen inbraken wanneer je het willekeurig instelt!

De beste tijdschakelklokken

Tip 5: Sluit je lampen aan op een bewegingsmelder

Een bewegingsmelder vervangt je schakelknop. In plaats van het licht aan en uit te schakelen met een schakelknop, gaan lampen aan en uit aan de hand van beweging.

Zodra je de kamer binnenkomt, springen de lampen aan. Wanneer je de kamer hebt verlaten, gaan de lampen ook weer automatisch uit.

Je bespaart stroom omdat lampen niet aan staan wanneer er niemand in de kamer aanwezig is.

Bewegingsmelders en verlichting met sensoren!

Tip 6: Gebruik voor een apparaat dat veel randapparatuur heeft een master-slave stekkerdoos

Gebruik je naast je computer bijvoorbeeld nog een printer en een bureaulamp? Dan is een master-slave stekkerdoos ideaal.

Deze stekkerdoos heeft één rode stekkeringang en vijf zwarte stekkeringangen. Als het elektrische apparaat van de rode stekkeringang wordt uitgeschakeld, gaan automatisch alle apparaten uit die ook zijn aangesloten op de stekkerdoos.

Op deze manier hoef je dus nooit meer alle apparaten één voor één uit te zetten. Je bespaart hiermee veel stroom, omdat apparaten niet onnodig aan staan.


Standby killer stekkerdoos 5 + 1 ingangen € 34,45
Bekijk product

 

Tip 7: Zorg ervoor dat je tuinverlichting hebt die werkt op zonne-energie

Zonne-energie is een zeer schone energiebron. Onze duurzame tuinverlichting combineert milieuvriendelijkheid met gebruiksgemak. De lampen zijn namelijk draadloos, hetgeen je een hoop gedoe met kabels scheelt. Stroom besparen én mooie lampjes in je tuin; wat wil je nog meer?Onze tuinverlichting op zonne-energie

Overige tips

  1. Let bij de aanschaf van een apparaat op het energielabel. Dit label laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Een A+++ label is het zuinigste energielabel op de markt. Een A+ label klinkt goed, maar is tegenwoordig het slechtste label. Denk ook aan de maat. Een kleinere koelkast of televisie verbruikt vaak minder stroom dan een grote.
  2. Bekijk ook of de apparaten die je al in huis hebt wel energiezuinig zijn.
  3. Kijk of je een elektrisch apparaat beter kunt repareren of vervangen. Nieuwere apparaten zijn energiezuiniger en duurzamer en kun je beter laten repareren. Oudere apparaten daarentegen kun je beter vervangen.
  4. Was op lagere temperaturen. De wasmachine verbruikt de meeste energie voor het verwarmen van het water. Kouder wassen scheelt dus enorm veel stroom. Om je wasgoed goed schoon te krijgen, moet je wel langer wassen. Dit is de reden dat een was op de eco-stand vaak langer duurt.
  5. Maak gebruik van een droogrek of waslijn om je was te drogen.
  6. Ontdooi je vriezer regelmatig. Een ijslaagje zorgt namelijk voor een stuk meer stroomverbruik!
  7. Gebruik een thermoskan voor je thee of koffie, i.p.v. een warmhoudplaat of dat je de waterkoker steeds opnieuw aanzet.
  8. Minimaliseer! Doe de 'bierkoelkast' in de schuur weg of zet hem alleen aan tijdens een barbecue.
  9. Zet de vaatwasser op het eco programma en laad hem zo vol mogelijk.