Wecken, inleggen en fermenteren
Eco-Inspiratie / Wonen en leven / Wecken, Inleggen en Fermenteren

Na het oogsten van groenten in de zomer breekt de volgende stap aan: het conserveren. Zo kan je ook in de winter  nog genieten van jouw eigen verbouwde groenten en fruit. Er zijn verschillende manieren om voedsel voor langere tijd te bewaren, vaak voeg je hiermee ook nog eens extra smaak toe. In deze blog leggen we je alles uit over het duurzaam conserveren van voedsel.


Welke technieken zijn er?

Er zijn verschillende opties voor het conserveren of bewerken van voedsel:

  • Met inmaken wordt het conserveren van voedsel in glazen potten of flessen bedoeld. Onder deze verzamelterm valt het wecken en het inleggen. Wecken is een techniek voor het conserveren van voedsel met behulp van een weckpot. Dit is een vorm van vacumeren. Een andere conserveertechniek is het inleggen, waarbij conserverende middelen aan de potten worden toegevoegd (denk bijvoorbeeld aan suiker of azijn). Bij inmaken probeer je het rottingsproces te stoppen.
  • Er is ook een conserveertechniek waar het rottingsproces juist (gecontroleerd) wordt gestimuleerd: dit heet fermenteren.


Wat is wecken?

Wecken is een ouderwetse manier van vacumeren. Weet je niet wat het is? Dan is dit jouw weck-up-call om je erin te verdiepen. Wij moesten zelf ook even uitzoeken hoe het ook alweer precies zat: wecken is een conserveertechniek waarbij voedsel goed afgesloten in glazen potten wordt bewaard. Hierdoor blijft het langdurig houdbaar. Door het voedsel te koken verlaat de lucht de potten waardoor ze dus vacuüm trekken. Tussen de deksel en de pot plaats je een rubberen ring die ervoor zorgt dat de pot luchtdicht is. Als je het geweckte voedsel wil eten, gebruik je een weckklem die je tussen de pot en de deksel plaatst om de pot te openen.

Zo werkt het: Je vult een weckpot met groenten of fruit. Vervolgens heb je een weckketel of grote pan nodig om de weckpot in te verwarmen. Daarnaast is een tang handig, om de hete potten veilig te kunnen vastpakken. Zorg ervoor dat de weckpotten helemaal schoon zijn, zo kunnen er geen bacteriën met het voedsel in aanraking komen en blijft je voedsel lang goed. Je kan de potten eenvoudig steriliseren door ze in kokend water onder te dompelen.

Tips - Stoofpeertjes Wecken

Door stoofpeertjes te wecken maak je ze langer houdbaar en wordt de smaak nog intenser. En het is ook nog eens super simpel!

  1. Schil, ontkern en snijd de peren in partjes. Plaats ze in een pan en voeg naar smaak bessensap en water toe, genoeg om de peertjes te bedekken. Voeg kaneelstokjes en andere specerijen toe, suiker is optioneel. Kook op laag vuur tot ze gaar zijn (1-1,5 uur).
  2. Plaats de perenpartjes in schone, droge potten en vul je ze met het kookvocht tot ongeveer 1 centimeter onder de rand.
  3. Maak de randen van de potten schoon, plaats een ring en deksel erop en sluit af met klemmetjes.
  4. Plaats de weckpotten in een weckketel of grote pan, zonder dat ze elkaar raken. Vul de ketel of pan met water en zorg ervoor dat de potten volledig ondergedompeld zijn.
  5. Weck de peren gedurende 30 minuten op 90 graden. 
  6. Laat de potten daarna afkoelen op een droge theedoek.
  7. Verwijder de klemmen pas als de potten volledig zijn afgekoeld en bewaar de weckpotten op een koele, donkere plek.

Inleggen

Inleggen houdt in dat het voedsel in conserverende middelen wordt gelegd. Het meest voor de hand liggende middel hiervoor is azijn. Deze techniek ken je vast wel, augurken worden bijvoorbeeld ingelegd in azijn. Maar ook suiker, alcohol en olie worden gebruikt om voedsel in te leggen. Door het inleggen van voedsel wordt er een milieu gecreëerd waar micro-organismen niet goed in kunnen leven.

Zo werkt het: Inleggen begint met het kiezen van wat je wilt bewaren. Zodra je je groente of fruit gewassen, gesneden of geblancheerd hebt, is het tijd om de smaakmaker te maken: de inmaakvloeistof. Die maak je van bijvoorbeeld azijn, suiker, zout en eventueel kruiden zoals mosterdzaad, laurier of peperkorrels. Vervolgens stop je het gesneden product in een goed schoongemaakte glazen pot en giet je de vloeistof erover, tot alles onderstaat. Dan sluit je de pot goed af en geef je het geheel de tijd: een paar dagen tot een paar weken, afhankelijk van het recept.


Tips - Groenten Inleggen

Ingelegde radijsjes is een populair Koreaans gerecht wat je gemakkelijk kunt maken. Je hebt hiervoor nodig: 

  1. Snijd een bosje radijsjes (ongeveer 200 gram) in schijfjes en plaats ze in een pot of bakje. Druk de schijfjes goed aan om er zoveel mogelijk in te krijgen.
  2. Breng in een pan 150 ml azijn en 150 gram suiker aan de kook, totdat de suiker volledig is opgelost.
  3. Giet dit mengsel over de radijsjes in het potje. Laat het even afkoelen en zet het potje of bakje vervolgens in de koelkast.
  4. Na slechts 1 dag zijn je zelfgemaakte radijsjes klaar voor gebruik. Laat je verrassen door hun prachtige roze kleur! Voeg ze toe aan een salade, eet ze als bijgerecht of gewoon als snack.


Fermenteren

Een andere oude conserveertechniek die de laatste jaren weer in populariteit toeneemt, is fermenteren. Fermenteren is het gecontroleerd laten rotten van groente, fruit, vlees, vis en zuivel om het langer houdbaar te maken. Klinkt misschien een beetje vies, maar veel producten die je dagelijks eet zijn gefermenteerd. Brood, boter en sojasaus zijn bijvoorbeeld producten die een resultaat zijn van fermentatie.

Als iets fermenteert, wordt de stof door bacteriën, schimmels en gisten (ook wel Effectieve Micro-organismen genoemd) omgezet in een ander voedingsmiddel. Dit gebeurt bijvoorbeeld ook bij druiven wanneer je er wijn van maakt. De producten die het fermenteren weer op de kaart hebben gezet, zijn kombucha en kimchi. Wil je zelf aan de slag gaan met fermenteren? Dan kan je het beste beginnen met groenten fermenteren, dit gaat namelijk bijna altijd goed. 

Wil je het jezelf helemaal gemakkelijk maken? Dan zijn er diverse DIY-fermentatiesets die je kunt gebruiken, zoals de handige RotPot-sets.



Tips - Groenten Fermenteren

Wil je beginnen met fermenteren, dan is groenten fermenteren de meest veilige optie. Dit gaat namelijk bijna nooit fout. Benodigdheden zijn groenten (rode en witte kool, wortels, appels), zout en een luchtdichte pot.

  1. Snijd de groenten in reepjes en voeg ongeveer 3/4 van het zout toe. Kneed de groenten grondig, tot ze vochtig worden en inkrimpen.
  2. Plaats het mengsel in de pot en voeg koolbladeren toe om de groenten onder het sap te houden.
  3. Laat het fermenteren op kamertemperatuur en op een donkere plaats gedurende 10-14 dagen.
  4. Als je luchtbubbels ziet dan betekent dit dat de bacterieën hun werk doen. Wanneer het mengsel friszurig ruikt, is het klaar voor consumptie.
  5. Bewaar de gefermenteerde groenten in de koelkast en gebruik een schone vork om ze uit te scheppen. Geniet ervan bij salades, soepen of als bijgerecht!

Bokashi

Heb je voedselresten over waar je écht niets meer mee kan, dan kan je bokashi proberen. Dat is een Japanse techniek waarbij je keuken- en tuinafval luchtdicht laat fermenteren. Hier komt, in tegenstelling tot composteren, geen CO2 bij vrij!

Tijdens het fermentatieproces van bokashi wordt gft-afval omgezet in voeding voor de bodem van je tuin. De Effectieve Micro-organismen gaan aan het werk met het organische afval en zorgen ervoor dat er veel nieuwe voedingsstoffen in ontstaan. Perfect om volgend jaar weer nieuwe groenten te verbouwen!

Wil je meer weten over de techniek bokashi? Lees dan onze blog!


Bekijk ook

Duurzaam tuinieren

De voordelen van een ecologische tuin
Een natuurvriendelijke en ecologische tuin is een lust voor het oog en ook nog eens goed voor het milieu. Zie je het al voor je? Jouw tuin vol leven en bedrijvigheid, met zoemende insecten, inheemse planten en wilde bloemen. Door duurzaam te tuinieren zorg je voor een gezonde leefomgeving en een groene toekomst.

Moestuin beginnen?

Moestuin beginnen?
Het voorjaar komt eindelijk in zicht! Beginnen jouw groene vingers al te kriebelen? Met een moestuin verklein je je ecologische voetafdruk en dat heeft veel voordelen voor het milieu.