img img img

Pavawall stucplaat 145 x 58 - 60mm

Merk: Pavatex

€ 729,99 per pallet incl. btw
€ 25,32 per m2

Afmetingen per stuk lxbxh:
143cm x56cm x60mm
Aantal stuks per pallet:
36
Totaal per pallet:
28,83 m2
Aantal
Dit product wordt apart verzonden door
Pavatex

bezorgkosten
Voor de producten van deze leverancier worden aparte verzendkosten berekend van
€ 85,- gratis vanaf € 1.000,-

Levertijd: 4 werkdagen

Zwitserland
Land van herkomst: Zwitserland

Bekijk hier meer producten van het merk PavatexPavatex logo
Artikelnummer: 2770000000185

Het Diffutherm element bestaat uit houtvezellagen met een speciale dichtheid. De buitenste lagen staan borg voor een optimale vormvastheid van de ondergrond waarop de gebruikte pleister hecht.

 • voor houtskelet volstaat 4cm plus dikte materiaal - 6 plug p/m²
 • voor snelbouw volstaat  5cm plus dikte materiaal - 6 plug p/m²
 • voor volle steen volstaat 3.5cm plus dikte materiaal - 6 plug p/m²
 De bepleistering uitvoeren met geteste stucsystemen van gerenomeerde stucwerkleveranciers en pluggen zijn te bestellen via mail.
 • Houtvezelisolatieplaat met unieke sandwich-opbouw, verzorgt stabiliteit en spanningsverdeling.
 • Zeer goede isolatieplaat voor verschillende gepleisterde afwerkingssystemen.
 • Directe bevestiging op staanders van houtskeletbouw mogelijk.
 • Geteste constructies voor brandwerendheid en geluidsisolatie.
 • Droog en beschermd tegen geschadigingen opslaan. Alleen in droge toestand verwerken.
 • Maximaal 4 pallets op elkaar stapelen.


Pavatex Unger Diffutherm maakt een optimaal en diffusie-open gevelisolatiesysteem met pleisterafwerking mogelijk. Vooral in de houtbouw biedt Diffutherm een natuurlijk alternatief voor conventionele isolatiematerialen en garandeert een behaaglijk en gezond binnenklimaat. 

 • een hoge thermische isolatie
 • tegengaan van warmte- cq. koudebruggen
 • een enorme geluidsisolatie (door massa en vezels)
 • een natuurlijke warmte-accumulatie
 • compensatie van (lichte) werking in de ondergrond
 • vormstabiliteit door meerdere lagen (sandwich)
 • positieve beïnvloeding van het dauwpunt in de wand
 • een grote capillaire vochtgeleiding
 • regulatie van de vochtigheidsgraad van hout in de wand
 • montage zonder lijmmortel met schotelschroeven of pluggen
 • geen allergische reacties tijdens de verwerking
 • voor binnen én buiten toepassingen
 • razendsnelle montage

 

 
 

Product info

Diffutherm Algemeen.pdf
Diffutherm buitengevelisolatie systeem.pdf
Diffutherm binnengevelisolatie systeem.pdf
Diffutherm vakwerkisolatie systeem.pdf
Diffutherm Technisch informatieblad.pdf
Diffutherm constructie details - buitengevel.pdf
Diffutherm constructie detalis- binnen.pdf
Diffutherm constuctie details - houtskeletbouw.pdf

Toepassingsgebied

 • Nieuwbouw
 • Renovatie
 • Steko-bouw met houtelementen
 • Houtskeletbouw
 • Massiefbouw Homogen
 • Massief hout elementen
 • Na-isolatie van vakwerk
 • Muren
 • Houtbouw
 • Binnenisolatie van buitenmuren
 • (metsel- en vakwerk)


 

Milieu informatie

Pavatex algemeen:
 
PAVATEX-houtvezelplaten worden geproduceerd zonder bindmiddelen toe te voegen en zijn daardoor vrij van schadelijke stoffen. De productie van de grondstof hout, staat in directe samenhang met het bestaan en onderhoud van onze bossen en vormt daarmee al een onontbeerlijke bijdrage aan een gezond milieu. Verscheidene PAVATEX-produkten dragen het certifikaat natureplus®.

Van de produktie tot de sloop voldoen PAVATEX-produkten aan alle moderne ecologische eisen. Als grondstof voor de houtvezelproducten wordt het splinthout en de schors van inheemse naaldbomen gebruikt dat als afvalproduct in de houtzagerijen ontstaat. Hout is een na-groeiende (vernieuwbare) en daarmee onbeperkt beschikbare grondstof. Bij de productie worden bewust geen kunstmatige brandwerende stoffen, fungiciden en pesticiden toegevoegd, omdat de houtvezelisolatieplaten van PAVATEX dit van nature in zich hebben. Als bindmiddel dient de houteigen stof lignine, dat reeds in de boom deze functie vervult en de toevoeging van andere bindmiddelen overbodig maakt. Onafhankelijke instanties houden regelmatig toezicht op een stabiel kwaliteitsniveau en de milieuvriendelijkheid van PAVATEX-producten.

Kringloop
PAVATEX-platen zijn uitermate verweringsbestendig en zijn na tientallen jaren nog te gebruiken. Met de afvalfase sluit zich de kring: dankzij natuurlijke grondstoffen kunnen PAVATEX-producten gerecycled, gecomposteerd of  voor de energiewinning gebruikt worden.

CO2 reductie
Slecht geïsoleerde huizen zijn substantieel verantwoordelijk voor het ontstaan van kooldioxide, een van de belangrijkste veroorzakers van het broeikaseffect. PAVATEX-houtvezelmaterialen dragen er aanmerkelijk toe bij de energie-efficiënte van gebouwen te verbeteren. Renovatie verlaagt het energieverbruik en de CO2-uitstoot. Met houtvezelisolatiematerialen zitten huiseigenaren op de goede weg: ze verhogen het comfort, verlagen het energieverbruik en beschermen het milieu.

Bijna 20 procent van de CO2-emissies komen tegenwoordig voor rekening van gebouwen. Een bijzonder groot deel vormen daarbij de oude gebouwen. In Nederland, België, Duitsland en Luxemburg zijn drie kwart van de huizen meer dan 25 jaar oud. Hierbij gaat tot 60% van de stookkosten verloren door een slechte isolatie. Tot 80% van de energiebehoeften zou door een energetische modernisering weer bespaard kunnen worden. Alleen in Duitsland betekent dit tot in 2020 rond 42 miljard Euro.
 
 
Productie Pavatex:
 
Pavatex produceert haar natuurlijke houtvezelisolatiematerialen in Zwitserland in twee fabrieken in Fribourg en Cham. Pavatex engageert zich systematisch voor een ecologische fabricage van haar producten met de hulp van het natte productieprocédé. Dit alleen zorgt ervoor dat de Pavatex houtvezelisolatieplaten 100% natuurlijke materialen te zijn. Sinds meer dan 70 jaren wordt bij Pavatex de kwaliteit van de producten bewaakt en middels externe controles getoetst aan de conformiteit met de Europese normen voor houtvezelisolatie. Daarnaast wordt de milieukwaliteit gegarandeerd door het Nature Plus- en het FSC-label.
 
Grondstoffen
Voor het maken van vezelplaten wordt voornamelijk naaldhout gebruikt. Bij voorkeur wordt hout van de fijne spar en de den gebruikt, af en toe ook van de grove den en de lariks. De belangrijkste voordelen van naaldhout zijn de hoge mate van beschikbaarheid en de kwaliteit van de vezelstructuur, die er voor zorgt dat de uiteindelijke plaat steviger en dichter wordt. Als grondstof wordt vooral vers resthout van zagerijen gebruikt, zoals schors, spint (het zachte hout onder de schors) en spaanders. Het aangeleverde materiaal wordt versnipperd. In dit stadium heeft het hout nog een vochtigheid van meer dan 35%.  
 
Natte en droge productiemethode
Houtvezelisolatiematerialen worden gedurende vele jaren gemaakt met behulp van het natte procédé, maar tegenwoordig produceren andere firma’s ook via een zogenaamd droog procédé.
 
De verschillen ontstaan ten tijde van de behandeling van de houtvezels. In een droog procédé wordt de droge vezel synthetisch gelijmd, waardoor aan platen tot 15% lijm en waterafstotende producten wordt toegevoegd. In de natte procedure, zoals gebruikt door Pavatex, worden de vezels in water opgeslagen. De houtvezels verkleven vanzelf aaneen en het natuurlijke houteigen bindmiddel lignine wordt geactiveerd, dit maakt een synthetische verlijming overbodig.
Voor platen boven een dikte van 30 mm hoeft men niet meer dan max 2% witte houtlijm te gebruiken
om de platen te verlijmen en max 1% waterafstotende producten ten behoeve van speciaal gebruik.
 
Het procédé van de houtvezelplaatproductie met het natte productieproces.
Onder invloed van waterdamp en onder een druk van 3-8 bar worden de houtsnippers geweekt en voorbereid op de volgende stap, de vervezeling. Bij de tegenwoordig meest gangbare (defibrillatie) methode wordt het hout tussen grote, stalen (molen-) stenen tot vezels vermalen. Afhankelijk van het gewenste eindproduct kunnen de vezels vervolgens met een raffinator tot fijnere vezels vermalen worden, het zogenaamde raffineren.

Met dit procédé wordt de oppervlakte structuur van de vezels zo geactiveerd dat bij het latere drogen van het houtvezelisolatiemateriaal de in het hout aanwezige bindmiddelen (lignine) en het water afbinden en het niet nodig is om lijm toe te voegen. Dat bij enkele van de producten toch bijvoorbeeld bitumenhoudende bindmiddelen worden toegevoegd (ca 2 gewicht %)  is enkel om een eindkwaliteit te kunnen bereiken die met hout alléén niet haalbaar is.

De tot 98% water opgezwollen vezels worden allereerst in kuipen opgeslagen en later op de vormmachine tot een vezelkoek uitgewalst. Na het mechanisch uitpersen van een groot deel van het water wordt de vezelkoek op lengte gesneden  en gaat dan in de droogovens. Daar worden ze bij temperaturen van 160 tot 220° C gedroogd.

Evenals het energiegebruik bij de vervezeling, het drogen en de rest van het procedé kon ook het watergebruik bij PAVATEX drastisch gereduceerd worden door het toepassen van een gesloten waterkringloop in combinatie met een waterzuiveringsinstallatie. Een internationale jury honoreerde deze inspanningen met de Europese milieu-prijs.

Eindproduktie en opslag 
De dikte van één enkele houtvezelplaat is ongeveer 8-30 mm. Om dikkere platen te kunnen maken worden meerdere ruwe platen (ca. 2,50 x 5,25 m) met houtlijm op elkaar gelijmd. Daarna worden ze op maat gesneden en afhankelijk van het eindproduct voorzien van veer en groef.


Pavatex

Pavatex houdt in zijn Zwitserse fabriek nog steeds vast aan het 'natte procedé' in tegenstelling tot de meeste andere houtisolatieproducenten. Bij een natte productiemethode stoomt men houtvezels en het houteigen lignine dat daardoor vrijkomt, zal de vezels bij droging weer aan elkaar binden, als een natuurlijke lijm. Producten zoals Pavapor, Pavacoustic Brut, Isoroof, Diffutherm en Pavadentro worden allemaal op deze zeer biologische manier gemaakt. In de Franse fabriek te Golbey wordt alles gemaakt met een droge productiemethode. Hier worden dan ook PMDI-lijmen gebruikt als bindmiddel voor de platen. Dat heeft toch een aantal voordelen : het maakt het mogelijk platen te maken met een dikte tot 24cm en meer. Interessant als je met de isolatienormen van tegenwoordig wil meegaan. Bovendien is het productieproces net iets beterkoop en dat merk je als klant aan de prijs. We kunnen intussen dan ook producten aanbieden van 20cm Isolair sarkingdakplaat , PavawallGF bepleisterbare gevelisolatieplaten tot 24cm, Pavatherm universele platen tot 20cm.

Pavatex
Vraag hier een offerte aan voor grote aantallen of voor een speciaal project:

Aannemersprijs
Ben je een aannemer met Kvk en BTW nummer, vraag dan hier een offerte aan. Je ontvangt binnen 24 uur een prijsopgave.

Bedrijfsnaam*: Naam*: E-mail adres*: Telefoonnummer: Gewenste hoeveelheid: Indicatie leverdatum: Bericht:

Totaal vakmannen en -vrouwenPagina 1 van 0

Beoordelingen van klanten, reacties, vragen en antwoorden

Reactie


Volgens mij kan dat niet omdat ik niet zou weten hoe je die berken plaatjes vast moet zetten

Rob Bos
Algemene vraag


Ik heb twee vragen: Is het mogelijk om diffutherm af te werken met berken multiplex platen (12 mm dik)? Wat voor stuc is geschikt om diffutherm mee af te werken? Groet, Barbara

Barbara
Heel Goed


Het isoleren vanaf een hoogte van 1.30m heeft zeker zin, alhoewel tot aan de grond natuurlijk ideaal is. Diffutherm is daarvoor een geschikt produkt. Ik zou wel advies van een aannemer inwinnen om deze specifieke situatie goed te laten beoordelen.

Jeroen
Algemene vraag


Mijn huisje (begane grond met een verdieping erop) staat in een gebied achter een straat en wordt aan drie kanten door steegjes omgeven. Die steegjes worden gebruikt door de omringende horeca om hun vuilcontainers doorheen te duwen, wat precies past. De lange zijwand van mijn huis zou ik graag aan de buitenkant willen isoleren, maar dat kan niet tot aan de grond omdat de containers er doorheen moeten kunnen. De onderste ca. 1m30 moet daarom blijven zoals hij is, daarboven tot aan het dak zou isolatie passen. Mijn vraag is of dit zou kunnen met de diffutherm platen van pavatex en of dit überhaupt zinvol is (wanneer de isolatie niet tot aan de grond kan worden geplaatst). Alvast bedankt voor uw reactie! met vriendelijke groet

elisa
Reactie


Wij denken dat de kwaliteit en de prijs van de diffutherm te hoog is om deze hier voor te gebruiken

Rob Bos
Algemene vraag


Zijn de Diffutherm platen geschikt voor na isolatie/ afwerking van het dak aan de binnenzijde? Houdt de stuc het bij 45 graden ondersteboven?

Dijk
Reactie


Ja dat is lastig om zo te zeggen,er zijn materialen genoeg die alleen voor geluid isolatie zijn. Het hangt af van de situatie en wat je uit wil/kan geven. Bellen of in de winkel kijken naar de voorbeelden is het simpelst groet rob

eco-logisch
Heel Goed


wij willen een tussenmuur van beton isoleren tegen geluid, welke materialen kunnen we het best hiervoor gebruiken?

Klaske Bijlsma
Reactie


Ja, er bestaan speciale 4mm dunne kunststof steenstrips waarmee de Diffutherm platen kunnen worden beplakt. 'Gewone' steenstrips zijn te zwaar.

Jeroen
Algemene vraag


Ik zoek een afwerking voor de buitenzijde van mijn houtskeletaanbouw. Esthetisch zou ik volgens mijn vergunning voor een bakstenenmuur moeten kiezen. Het probleem is dat ik geen fundering kan graven (stabiliteit) vandaar de houtskeletbouw die in de zijmuren van de aanpalende woningen zou dragen. Ik vroeg mij af of jullie Diffuthermplaten ook geschikt zijn om steenstrips op te plakken in plaats van te stukken? Alvast bedankt voor de info!

Ellen
Reactie


In pricipe kun je volstaan met een Diffutherm plaat, maar dat is mede afhankelijk van de isolatiewaarde die je wilt bereiken. De Diffuthermplaat moet wel worden afgestuct! Groet!

Jeroen
Heel Goed


Wij willen een groot raam vervangen door een kleiner raam met daaronder een diffutherm plaat. Moet daar dan aan de binnenkant nog een pavathermplaat tegenaan, of kunnen we volstaan met één diffutherm? Hartelijke groet, Lara

Lara
Reactie


Lastige vraag. Allereerst, de Rc-waarde is de isolatiewaarde voor de complete constructie, dus inclusief de stenen muur. Als de RC-waarde 2,5 moet zijn, hoeft de isolatiewaarde niet zo hoog te zijn. (de lambda-waarde van baksteen is ca. 0,30 ). Voor meer informatie over isolatie zie: http://www.eco-logisch.nl/content.asp?ContentID=141 De isolatiematerialen die wij verkopen hebben bijna allemaal dezelfde isolatiewaarde. Verschillen zijn vooral de verwerking en afwerking. Voor een isolatiewaarde van rond de 2,5 rd moet je denken aan een dikte van ongeveer 100mm. Belangrijk is dus vooral hoe je wilt isoleren. (regelwerk plaatsen, isoleren en aftimmeren) Houtvezelplaat en afstucen, multipor isolatie stenen? Ik hoor het graag.

Eco-Logisch
Algemene vraag


Ik wil in mij huis uit 1927 met enkelsteens muren de buitenmuur aan de binnenkant isoleren, en wil een Rc waarde van mininmaal 2,5 realiseren vanwege het rendement maar ook vanwege subsidie die te verkrijgen is op isolatie. Maar ik wil ook zo mon mogelijk ruimteverlies, wat zou de beste oplossing zijn met jullie producten?

Saskia
Reactie


Hallo Jeroen, Het enige wat je m.i. in dit geval kunt doen is een regelwerk tegen de muur maken, opvullen met 2cm Doschawol en vervolgens beplaten met Fermacell. De totale dikte blijft dan beperkt tot ca. 3 cm en de isolatiewaarde is dan maximaal voor die dikte. Hartelijke groet, Jeroen.

Jeroen Kolman
Algemene vraag


Mijn keukenaanbouw bestaat nu uit een lelijke muur met rabatdelen eroverheen. Ik wil de rabatdelen vervangen door pleisterwerk, en bij voorkeur ook isoleren. Om te voorkomen dat ik veel aan het dak moet veranderen, gaat de voorkeur uit naar platen van ca 3 cm. Enig idee of deze ook bestaan, en of de isolatiewaarde dan nog goed is?

Jeroen
Heel Goed


Veel makkelijker en vriendelijker in gebruik vergeleken met glaswol. Je hebt geen speciale beschermende kleding nodig.

H. Booth

Pavawall stucplaat 145 x 58 - 60mm

Stel hieronder een vraag over dit product of geef je mening! Zo help je meteen iedereen die op zoek is naar een goed duurzaam alternatief.

Maak een keuze*:
Naam*: E-mail adres*: Reactie*:Er zijn een aantal gegevens waarmee de verschillende soorten isolatie met elkaar zijn te vergelijken:
 
 • Warmtegeleiding coëfficient  (Lambda-waarde)
 • Isolatiewaarde  (R-waarde)
 • Isolatiewaarde  (U-waarde)
 • Dampdiffusieweerstand (µ-waarde)
 • Warmte opslag capaciteit  (C-waarde)
 • Geluids isolatiewaarde 
 • Brandveiligheid (klasse)

Warmtegeleidingscoëfficient (lambda-waarde)
Geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleid. Hoe lager de waarde hoe beter. Deze waarde is een materiaaleigenschap en dus niet dikte afhankelijk. Isolatiematerialen zijn met deze waarde goed met elkaar te vergelijken gezien de dikte niet meespeelt. De lambda waarde wordt uitgedrukt in W/mK  
 
Isolatiewaarde  (R-waarde)
De R-waarde geeft de isolatiewaarde weer van een materiaal. Hoe hoger de R-waarde hoe beter het product de warmte tegenhoud. De R-waarde is dikte afhankelijk. Hoe dikker het materiaal hoe hoger de R-waarde zal zijn. De R-waarde van een materiaal is te berekenen aan de hand van de lambda-waarde (zie hierboven), de formule is als volgt:
 
R-waarde =  Dikte van het materiaal in meters / lambda waarde
 
De R-waarde van een materiaal wordt vaak opgegeven in Rd. Naast de Rd waarde is er ook de Rc waarde. De Rc-waarde heeft betrekking op de Isolatiewaarde van de complete constructie. Zowel het isolatiemateriaal als de houtconstructie, aftimmerig en dakbedekking.
 
Isolatiewaarde  (U-waarde)
De U-waarde is eigenlijk de omgekeerde R-waarde. De U-waarde dus geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. Deze waarde wordt gebruikt voor materialen met een vaste dikte. (bijvoorbeeld dubbelglas). Hoe hoger de U-waarde, hoe slechter de isolatie en dus hoe lager hoe beter. 

De U-waarde kan je vanuit de R waarde berekenen: 

1 / R-waarde =  U-waarde. 

Of andersom: 

1 / U-waarde = R-waarde

 
Dampdiffusieweerstand (µ-waarde)
Vochtige lucht verplaatst zich altijd van een vochtige omgeving naar een minder vochtige omgeving. (warme lucht vloeit altijd naar koude lucht). Tijdens dit transport ondervindt de zogenaamde dampstroom een weerstand die afhankelijk is van het type materiaal waar de dampstroom doorheen gaat. Deze weerstand (de dampdifusieweerstand) van het materiaal wordt uitgedrukt in een zgn. µ-waarde.  De µ-waarde geeft de verhouding weer van de dampweerstand van het van materiaal t.o.v. de dampweerstand van een laag lucht.  De µ-waarde van lucht is 1. Materialen waardoor geen dampstroom mogelijk is, bijvoorbeeld plastic, hebben een oneindige dampdiffusieweerstand.  
 
Warmtecapaciteit (C -waarde)
Dit geeft aan hoeveel energie er nodig is om het materiaal 1 graad te doen stijgen.  Dit is een materiaaleigenschap en dus niet dikte afhankelijk. Hoe hoger de C-waarde hoe trager een isolatiemateriaal opwarmt.  Dit betekend dat wanneer zomers de zon op de gevel straat, het bij isolatiemateriaal met een hoge C-waarde lang duurt voordat de muur is opgewamd en deze wamte doorgeeft naar binnen. Het blijft binnen dus langer koel in de zomer. Andersom: In de winter zorgt isolatiemateriaal met een hoge C-waarde ervoor dat de warmte langer in de muur blijft en dus niet snel naar buiten lekt. Een eenmaal opgewarmd huis heeft hierdoor veel minder bij-verwarming nodig. 
 
Geluidsisolatie waarde
De geluidsisolatie van een materiaal wordt onderverdeeld in 2 soorten:
 
 • Luchtgeluidsisolatie (geluiden die zich voortplanten in de lucht zoals muziek)
 • Contactgeluidsisolatie (geluiden die zich voortplanten in het materiaal door bv een  trillende wasmachine)

Luchtgeluidsisolatie
De luchtgeluidisolatie van een materiaal wordt onderverdeeldt in 2 soorten:
 
 • De geluidsabsorptie 
 • De geluidisolatie

Geluid absorptiecoefficiënt (Alfa-waarde)
De geluid absorptiecoëficient geeft weer hoeveel geluid er geabsorbeerd wordt door het materiaal en dus ook hoeveel geluid het terug kaatst. De absorptiecoeficient  wordt uitgedrukt in een schaal van 0-1. 
Waarbij 1 een geluidsabsorptie weergeeft van 100% oftewel er is geen enkele weerkaatsing van het geluid. Bijvoorbeeld bij lucht. En 0 een totale weerkaatsing van het geluid weergeeft. De geluidsabsorptie zegt niets over de mate waarin het materiaal geluid doorlaat. Maar geeft alleen weer hoeveel geluid er wordt terug gereflecteerd de ruimte in.  
 
Absorptiematerialen zijn in het algemeen licht van gewicht en bezitten meestal een poreuze open structuur, terwijl materialen die geluid isoleren (dus niet doorlaten) niet poreus zijn en bij voorkeur een grote massa per oppervlak hebben. 
 
Geluidsisolatie (db)
De geluidsisolatie geeft aan hoeveel geluid het materiaal verzwakt van de ene naar de andere ruimte. De verzwakking van het geluid wordt uitgedrukt in db(decibel) en is afhankelijk van de dikte van het materiaal. (hoe dikker het materiaal hoe minder geluid het doorlaat). De geluidisolatie is sterk afhankelijk van de omstandigheden, zoals kieren en geluidlekken.
 
Contactgeluid
Het isoleren van contactgeluid is een stuk lastiger dan het isoleren van luchtgeluid. De enige manier om contactgeluid te isoleren is door de wand of vloer te ontkoppelen van de rest van de ruimte. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van rubbers of schuimband. Het voorkomen van contactgeluid bij vloeren wordt meestal opgelost door het leggen van een (zachte) ondervloer van bijvoorbeeld houtvezel of vilt. Door gebuik van de ondervloer wordt het contactgeluid van de dekvloer en de verdiepingsvloer voorkomen. De contactgeluid reductie wordt vaak opgegeven in 2 getallen. De verzwakking van het  contactgeluid naar de ruimte eronder en de verzwakking van het contact geluid dat terug de kamer in kaatst. Omdat het contactgeluid afhangt van het soort verdiepingsvloer en de dekvloer heeft het getal alleen betrekking op specifieke vloeren, bijvoorbeeld alleen bij laminaat.
 
Rekenen met Isolatiewaardes (RC-waarde)
De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de totale constructie. Bijvoorbeeld van een dak of muur. De Rc-waarde kun je berekenen als je de dikte en de warmtegeleidings coëfficient hebt van alle materialen die in de constructie zijn gebruikt.
 
De berekening is dan als volgt: Bereken van elk product de Rd waarde en tel deze bij elkaar op, dit maakt de Rc-waarde. 
Let op, lucht telt ook mee. I.p.v. warmtegeleiding wordt bij "lucht" de warmteweerstand vermeld: Bij een horizontale spouw wordt een lambda-waarde van 0.182 aangehouden, bij een verticale spouw krijgt lucht een lambda-waarde van 0.169.
 
Brandveiligheid (Brandklasse)
 
Er zijn sinds 2003 zeven Euro-brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. De A1 klasse is de hoogste en daarmee veiligste klasse. Als basis voor het nieuwe brandklassensysteem geldt dat het beste product geen enkele bijdrage mag leveren aan een brand. Een onbrandbaar product hoort dus thuis in de hoogste klasse. Een product dat zeer snel vlam vat en snel verbrandt met veel hitte-ontwikkeling, dus het meest brandbare product, komt in de laagste klasse (F). Bij de bepaling van het brandgedrag van bouwproducten is gekeken naar onderstaande aspecten:
 
 • Temperatuurstijging
 • Massaverlies
 • Vlamuitbreiding
 • Mate van branduitbreiding
 • Horizontale vlamuitbreiding
 • Totale calorische waarde
 • Rookontwikkeling
 • Vlamtijden
 • Totale hitte-ontwikkeling
 • Totale rookproductie
 • Productie van brandende druppels / delen
 
Brandklasses

 
 • Klasse A1 - Geen enkele bijdrage - Onbrandbaar 
 • Klasse A2 - Nauwelijks bijdrage - Praktisch niet brandbaar 
 • Klasse B   - Erg beperkte bijdrage - Heel moeilijk brandbaar 
 • Klasse C - Grote bijdrage - Brandbaar
 • Klasse D - Hoge bijdrage - Goed brandbaar 
 • Klasse E - Zeer hoge bijdrage - Zeer brandbaar 
 • Klasse F - Niet bepaald, Niet getest of voldoet niet aan E