Artikelnummer : 2700000034071
Isolatiemateriaal van natuurlijke hennepvezel voor het gebruik in de bouw en voor de doe-het-zelver. Hempflax Isolatie wordt in matvorm van verschillende dikten geleverd en is geschikt voor warmte -en geluidsisolatie van daken, muren en vloeren. Hempflax Isolatie is het ecologische alternatief voor conventionele isolatiematerialen en groeit in Nederland . De verwerking van Hempflax Isolatie is schoon en stofarm. Het materiaal is verdraagzaam voor de huid zonder dat je er jeuk van krijgt.
Technische eigenschappen:
- Dichtheid kg/m3: 37
- Lamda-waarde: 0,038
- Rd-waarde: 1,58
- Warmteopslag C: 1600
- Dampdiffusie (u): 1,5
- Brandklasse: E Euroclass
Hempflax Isolatie is een kwaliteitsproduct met een hoge isolatiewaarde. Hempflax Isolatie kenmerkt zich door uitstekende technische eigenschappen en voldoet aan de Europese technische toelatingseisen en DIN-normen met certificaten. Hennepvezel heeft een goede vochtopname -en verdelingseigenschappen waardoor een optimale vochtregulatie ontstaat. Omdat hennepvezel geen eiwitten bevat is heeft het materiaal geen chemische behandeling tegen ongedierten nodig. Als brandbestrijdingsmiddel is soda toegevoegd. Hempflax Isolatie zorgt voor een mensvriendelijk en gezond interieurklimaat.
hempflax-bedrijfs-presentatie.pdf
Certificate SCC Plus1.pdf
Hempflax Isolatie bestaat voor 90% uit hennepvezel en 10% bico of PLA (mais zetmeel) versterkingsvezel.
Missie voor een duurzame toekomst
De missie van Hempflax is de mens en het milieu te dienen door betaalbare, moderne, natuurlijke hennepproducten voor een duurzame toekomst te leveren. De ontwikkeling van een productenketen van boer tot consument. Dit is het doel dat het bedrijf voor ogen staat vanaf het moment dat het industriële hennep opnieuw introduceerde. Deze keten is nog niet rond. Het betekent hard werken en er wordt veel tijd en geld in onderzoek en ontwikkeling gestoken. Hempflax geeft de strijd niet op, maar heeft daarbij ondersteuning, en in het bijzonder, van de winkeliers nodig.
In het begin van de jaren negentig raakte de Nederlandse zakenman Ben Dronkers bekend met de mogelijkheden van industriële hennep. Nadat hij erachter kwam dat de teelt en bewerking van hennep kunnen bogen op een lange geschiedenis in Nederland, en hij de ecologische waarde daarvan herontdekte, had hij zijn ideaal gevonden. De ambitie om een milieuvriendelijk, economisch gezond, traditioneel gewas weer in zijn vaderland in te voeren en vervolgens in de rest van de wereld. In 1993 richtte Dronkers met dit doel voor ogen de onderneming Hempflax op.
Met 140 hectaren startte Hempflax in 1994 de herintroductie van hennep in Nederland. Dit vereiste ingrijpende aanpassingen van moderne oogst- en bewerkingsmachines voor een gewas dat 50 jaar lang niet was geproduceerd. Zoals iedere plant stelt hennep speciale eisen aan het planten en oogsten, maar met de toen beschikbare machines konden niet aan die eisen worden voldaan. Er werd en er wordt nog steeds veel tijd aan onderzoek en ontwikkeling besteed om machines aan de zeer specifieke eisen van de taaie, vezelige stengels van de hennepplant aan te passen.
Deze industriële productieketen vindt haar oorsprong in de duurzame landbouw. Via contractteelt met akkerbouwers in Nederland en Duitsland verkrijgt HempFlax jaarlijks nieuwe natuurvezel, met name vezelhennep. Door herwinbare grondstoffen op de markt te brengen loopt HempFlax voorop in deze innovatieve industriële ontwikkeling. Met als hoofddoel herwinbare grondstoffen te maken voor industriële eindproducten en artikelen voor de consumentenmarkt.
HempFlax biedt ondernemers en consumenten de gelegenheid inhoud te geven aan hun verantwoordelijkheid voor het milieu. De duurzame keten werkt volgens de universele milieugedachte van weldenkende mensen, die erop is gericht de ecologische kringloop zoveel mogelijk in stand te houden. Ondernemers, managers, banken en consumenten dienen zich in te spannen om gebruik te maken van de mogelijkheden die HempFlax bewerkstelligt.
Met visie en innovatieve daadkracht geeft HempFlax in Nederland inhoud aan het begrip agrificatie. Door herwinbare grondstoffen beschikbaar te stellen kunnen milieubelastende synthetische vezels die zijn vervaardigd van fossiele grondstoffen - zoals onder meer nylon en plastics – worden vervangen door vezels van herwinbare grondstoffen.
Door hennephout te produceren voor onder meer papier, bouwmateriaal, zaagsel en veel andere milieubelastende consumptieartikelen, gaat HempFlax ook onnodige houtkap en ontbossing tegen. HempFlax geeft gehoor aan de verontrustende signalen die wijzen op de dalende kwaliteit van de natuur op Aarde. Tegelijk beantwoordt HempFlax de klemmende oproep van de Verenigde Naties in de milieuverdragen van Rio de Janeiro, Kyoto en Johannesburg.
Zonder ingrijpende veranderingen in het milieubewustzijn van ondernemers en consumenten leidt het toenemend energieverbruik en het consumptietempo van de groeiende wereldbevolking ertoe dat fossiele bronnen - zoals aardolie en haar derivaten - nog deze eeuw opdrogen. Vezelhennep vormt een onuitputtelijke, duurzame en jaarlijks terugkerende bron voor energie en herwinbare industriële grondstoffen.
Sinds 1994 is de visie van HempFlax tastbaar in de vorm van natuurvezelproducten van hoge kwaliteit. Toepassing van herwinbare grondstoffen en de consumptie van producten die hier uit voortkomen, is de enige realistische basis voor het terugdringen van het broeikaseffect. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer hoeft niet langer te stijgen, mits de mogelijkheden van de duurzame landbouw worden benut.
Zodra meer bedrijven herwinbare vezels in hun productieproces toepassen wordt deze duurzame industriële keten langer en krachtiger. Dit proces begint bij de akkerbouwers van HempFlax en eindigt bij de consument. Worden de mogelijkheden van deze keten benut, dan blijft het leefklimaat voor mensen, dieren en planten gespaard. Toekomstige generaties zullen daar dankbaar voor zijn.
Hennep vandaag de dag
In de periode van 1995 tot 2001 heeft Hempflax de oogst- en bewerkingsmethoden voor industriële hennep opnieuw uitgevonden. Toen de onderneming van start ging waren er geen oogstmachines of balenpersen die ‘de sterkste vezel die de mens kent’ aankonden. Er werden door Hempflax gespecialiseerde machines voor het oogsten van hennep ontworpen, ontwikkelt en gepatenteerd. Tot op de dag van vandaag blijft Hempflax deze processen inoveren.
Na het maaien van het hennepgewas worden de stengels op de akker achtergelaten waar de bastvezels door de inwerking van regen en dauw worden losgemaakt; gedurende die tijd worden de stengels regelmatig door een machine omgewoeld, de zogenaamde hennepkeerder. Wanneer men de stengels voldoende heeft laten ´roten´, worden ze door de hennepbalenpers opgehaald en tot keurige vierkante balen gemaakt. In afwachting van verdere bewerking worden de hennepbalen droog opgeslagen in de voorraadmagazijnen van Hempflax in Oude Pekela. De balen worden vanaf de vloer tot aan het plafond gestapeld: hennep zo ver het oog reikt.
Scheiden vezel en hout
De volgende belangrijke ontwikkeling in de moderne bewerking van hennep was het ontwerpen van een machine om de bastvezels van de houtkern van de stengel te scheiden, een proces dat ‘primaire scheiding’ wordt genoemd. De scheidingslijn, die in de Hempflax-fabriek is ontwikkeld en geïnstalleerd, strekt zich uit van het ene eind van het gebouw naar het andere: maar liefst 77 meter. Enkele jaren later werd een tweede scheidingslijn van 55 meter gebouwd, die nog fijnere vezel produceert. Beide machinelijnen verwerken momenteel 8-10 ton hennepstro per uur. De verwerkingslijn van Hempflax scheidt niet alleen de bastvezel van het hout, maar ook het blad, het zaad en de stof die overblijft. Deze vijf grondstoffen vormen de basis voor de biologische producten die Hempflax thans op de markt brengt.
Optimaal gebruik van deze hernieuwbare bron
In 2003 oogste en verwerkte Hempflax 2400 hectaren vezelhennep. Tot op de dag van vandaag verwerkt Hempflax ieder jaar honderden hectaren hennep. Het gewas wordt tot een flexibele combinatie van producten verwerkt. Productie, bewerking, verwerking en marketing zijn er procesmatig op gericht het gebruik van deze duurzame bron te optimaliseren. Hennephout wordt toegepast als stalstrooisel en als strooisel in kooien voor kleine huisdieren. Hempflax vezel dient als grondstof in de productie van specialpapier, zoals vloeipapier voor cigaretten en in geperste vorm, wordt de vezel heden ten dagen gebruikt in de automobielindustrie om onderdelen zoals deurpanelen en dashboards van te vervaardigen. Hempflax vezels worden o.a. door BMW, Opel en Mercedes gebruikt en ook in de nieuwste electrische auto. Ook worden hennepvezel en hennephout samen verwerkt tot papier en bouwmateriaal. De belangrijkste toepassing van hennep als bouwmateriaal is Hempflax isolatie, een super alternatief voor steenwol en glaswol.
Al deze producten kunnen verscheidene malen worden hergebruikt en/of na gebruik worden gecomposteerd. Stof, een restproduct bij de verwerking van hennep, wordt reeds toegepast als compost en heeft gunstige vooruitzichten als opvulsel in plastic granulaat.
De totale hennepplant zal in de toekomst ook worden toegepast als biomassa.