img img img img

Hennep Isolatie Plus

Merk: Hempflax

€ 53,02 per pak incl. btw
€ 6,14 per m2

Afmetingen per stuk lxbxh:
120cm x60cm x40mm
Aantal stuks per pak:
12
Totaal per pak:
8,64 m2
Aantal
Maak een keuze
Dit product wordt apart verzonden door
Hempflax

bezorgkosten
Voor de producten van deze leverancier worden aparte verzendkosten berekend van
€ 75,- gratis vanaf € 850,-

Levertijd: 4 werkdagen

Nederland
Land van herkomst: Nederland

keurmerken_compostable.jpg keurmerken_recyclebaar.jpg keurmerken_tuv.jpg


Bekijk hier meer producten van het merk HempflaxHempflax logo
Artikelnummer : 2700000034064

Isolatiemateriaal van natuurlijke hennepvezel voor het gebruik in de bouw  en voor de doe-het-zelver. Hempflax Isolatie wordt in matvorm van verschillende dikten geleverd en is geschikt voor warmte -en geluidsisolatie van daken, muren en vloeren. Hempflax Isolatie is het ecologische alternatief voor conventionele isolatiematerialen en groeit in Nederland . De verwerking van Hempflax Isolatie is schoon en stofarm. Het materiaal is verdraagzaam voor de huid zonder dat je er jeuk van krijgt.

Technische eigenschappen:

 • Dichtheid kg/m3: 37
 • Lamda-waarde: 0,038
 • Rd-waarde: 1,05
 • Warmteopslag C: 1600
 • Dampdiffusie (u): 1,5
 • Brandklasse: E Euroclass

Hempflax Isolatie is een kwaliteitsproduct met een hoge isolatiewaarde. Hempflax Isolatie kenmerkt zich door uitstekende technische eigenschappen en voldoet aan de Europese technische toelatingseisen en DIN-normen met certificaten. Hennepvezel heeft een goede vochtopname -en verdelingseigenschappen waardoor een optimale vochtregulatie ontstaat. Omdat hennepvezel geen eiwitten bevat is heeft het materiaal geen chemische behandeling tegen ongedierten nodig. Als brandbestrijdingsmiddel is soda toegevoegd. Hempflax Isolatie zorgt voor een mensvriendelijk en gezond interieurklimaat.
 
 

Product info

Hempflax Isolatie bestaat voor 90% uit hennepvezel en 10% bico of PLA (mais zetmeel) versterkingsvezel.

Milieu informatie

Missie voor een duurzame toekomst

De missie van Hempflax is de mens en het milieu te dienen door betaalbare, moderne, natuurlijke hennepproducten voor een duurzame toekomst te leveren. De ontwikkeling van een productenketen van boer tot consument. Dit is het doel dat het bedrijf voor ogen staat vanaf het moment dat het industriële hennep opnieuw introduceerde. Deze keten is nog niet rond. Het betekent hard werken en er wordt veel tijd en geld in onderzoek en ontwikkeling gestoken. Hempflax geeft de strijd niet op, maar heeft daarbij ondersteuning, en in het bijzonder, van de winkeliers nodig.

Extra info

In het begin van de jaren negentig raakte de Nederlandse zakenman Ben Dronkers bekend met de mogelijkheden van industriële hennep. Nadat hij erachter kwam dat de teelt en bewerking van hennep kunnen bogen op een lange geschiedenis in Nederland, en hij de ecologische waarde daarvan herontdekte, had hij zijn ideaal gevonden. De ambitie om een milieuvriendelijk, economisch gezond, traditioneel gewas weer in zijn vaderland in te voeren en vervolgens in de rest van de wereld. In 1993 richtte Dronkers met dit doel voor ogen de onderneming Hempflax op.

Met 140 hectaren startte Hempflax in 1994 de herintroductie van hennep in Nederland. Dit vereiste ingrijpende aanpassingen van moderne oogst- en bewerkingsmachines voor een gewas dat 50 jaar lang niet was geproduceerd. Zoals iedere plant stelt hennep speciale eisen aan het planten en oogsten, maar met de toen beschikbare machines konden niet aan die eisen worden voldaan. Er werd en er wordt nog steeds veel tijd aan onderzoek en ontwikkeling besteed om machines aan de zeer specifieke eisen van de taaie, vezelige stengels van de hennepplant aan te passen.
 
Deze industriële productieketen vindt haar oorsprong in de duurzame landbouw. Via contractteelt met akkerbouwers in Nederland en Duitsland verkrijgt HempFlax jaarlijks nieuwe natuurvezel, met name vezelhennep. Door herwinbare grondstoffen op de markt te brengen loopt HempFlax voorop in deze innovatieve industriële ontwikkeling. Met als hoofddoel herwinbare grondstoffen te maken voor industriële eindproducten en artikelen voor de consumentenmarkt.
 
HempFlax biedt ondernemers en consumenten de gelegenheid inhoud te geven aan hun verantwoordelijkheid voor het milieu. De duurzame keten werkt volgens de universele milieugedachte van weldenkende mensen, die erop is gericht de ecologische kringloop zoveel mogelijk in stand te houden. Ondernemers, managers, banken en consumenten dienen zich in te spannen om gebruik te maken van de mogelijkheden die HempFlax bewerkstelligt.
 
Met visie en innovatieve daadkracht geeft HempFlax in Nederland inhoud aan het begrip agrificatie. Door herwinbare grondstoffen beschikbaar te stellen kunnen milieubelastende synthetische vezels die zijn vervaardigd van fossiele grondstoffen - zoals onder meer nylon en plastics – worden vervangen door vezels van herwinbare grondstoffen.
 
Door hennephout te produceren voor onder meer papier, bouwmateriaal, zaagsel en veel andere milieubelastende consumptieartikelen, gaat HempFlax ook onnodige houtkap en ontbossing tegen. HempFlax geeft gehoor aan de verontrustende signalen die wijzen op de dalende kwaliteit van de natuur op Aarde. Tegelijk beantwoordt HempFlax de klemmende oproep van de Verenigde Naties in de milieuverdragen van Rio de Janeiro, Kyoto en Johannesburg.
 
Zonder ingrijpende veranderingen in het milieubewustzijn van ondernemers en consumenten leidt het toenemend energieverbruik en het consumptietempo van de groeiende wereldbevolking ertoe dat fossiele bronnen - zoals aardolie en haar derivaten - nog deze eeuw opdrogen. Vezelhennep vormt een onuitputtelijke, duurzame en jaarlijks terugkerende bron voor energie en herwinbare industriële grondstoffen.
 
Sinds 1994 is de visie van HempFlax tastbaar in de vorm van natuurvezelproducten van hoge kwaliteit. Toepassing van herwinbare grondstoffen en de consumptie van producten die hier uit voortkomen, is de enige realistische basis voor het terugdringen van het broeikaseffect. De hoeveelheid CO2 in de atmosfeer hoeft niet langer te stijgen, mits de mogelijkheden van de duurzame landbouw worden benut.
 
Zodra meer bedrijven herwinbare vezels in hun productieproces toepassen wordt deze duurzame industriële keten langer en krachtiger. Dit proces begint bij de akkerbouwers van HempFlax en eindigt bij de consument. Worden de mogelijkheden van deze keten benut, dan blijft het leefklimaat voor mensen, dieren en planten gespaard. Toekomstige generaties zullen daar dankbaar voor zijn.
 
 
Hennep vandaag de dag
 
In de periode van 1995 tot 2001 heeft Hempflax de oogst- en bewerkingsmethoden voor industriële hennep opnieuw uitgevonden. Toen de onderneming van start ging waren er geen oogstmachines of balenpersen die ‘de sterkste vezel die de mens kent’ aankonden. Er werden door Hempflax gespecialiseerde machines voor het oogsten van hennep ontworpen, ontwikkelt en gepatenteerd. Tot op de dag van vandaag blijft Hempflax deze processen inoveren.
 
Na het maaien van het hennepgewas worden de stengels op de akker achtergelaten waar de bastvezels door de inwerking van regen en dauw worden losgemaakt; gedurende die tijd worden de stengels regelmatig door een machine omgewoeld, de zogenaamde hennepkeerder. Wanneer men de stengels voldoende heeft laten ´roten´, worden ze door de hennepbalenpers opgehaald en tot keurige vierkante balen gemaakt. In afwachting van verdere bewerking worden de hennepbalen droog opgeslagen in de voorraadmagazijnen van Hempflax in Oude Pekela. De balen worden vanaf de vloer tot aan het plafond gestapeld: hennep zo ver het oog reikt.
 
Scheiden vezel en hout
 
De volgende belangrijke ontwikkeling in de moderne bewerking van hennep was het ontwerpen van een machine om de bastvezels van de houtkern van de stengel te scheiden, een proces dat ‘primaire scheiding’ wordt genoemd. De scheidingslijn, die in de Hempflax-fabriek is ontwikkeld en geïnstalleerd, strekt zich uit van het ene eind van het gebouw naar het andere: maar liefst 77 meter. Enkele jaren later werd een tweede scheidingslijn van 55 meter gebouwd, die nog fijnere vezel produceert. Beide machinelijnen verwerken momenteel 8-10 ton hennepstro per uur. De verwerkingslijn van Hempflax scheidt niet alleen de bastvezel van het hout, maar ook het blad, het zaad en de stof die overblijft. Deze vijf grondstoffen vormen de basis voor de biologische producten die Hempflax thans op de markt brengt.
 
Optimaal gebruik van deze hernieuwbare bron
 
In 2003 oogste en verwerkte Hempflax 2400 hectaren vezelhennep. Tot op de dag van vandaag verwerkt Hempflax ieder jaar honderden hectaren hennep. Het gewas wordt tot een flexibele combinatie van producten verwerkt. Productie, bewerking, verwerking en marketing zijn er procesmatig op gericht het gebruik van deze duurzame bron te optimaliseren. Hennephout wordt toegepast als stalstrooisel en als strooisel in kooien voor kleine huisdieren. Hempflax vezel dient als grondstof in de productie van specialpapier, zoals vloeipapier voor cigaretten en in geperste vorm, wordt de vezel heden ten dagen gebruikt in de automobielindustrie om onderdelen zoals deurpanelen en dashboards van te vervaardigen. Hempflax vezels worden o.a. door BMW, Opel en Mercedes gebruikt en ook in de nieuwste electrische auto. Ook worden hennepvezel en hennephout samen verwerkt tot papier en bouwmateriaal. De belangrijkste toepassing van hennep als bouwmateriaal is Hempflax isolatie, een super alternatief voor steenwol en glaswol.
 
Al deze producten kunnen verscheidene malen worden hergebruikt en/of na gebruik worden gecomposteerd. Stof, een restproduct bij de verwerking van hennep, wordt reeds toegepast als compost en heeft gunstige vooruitzichten als opvulsel in plastic granulaat.
 
De totale hennepplant zal in de toekomst ook worden toegepast als biomassa.

 

Films
Andere uitvoeringen

Hennep Isolatie Plus
Hennep Isolatie Plus
Uitvoering: 60 mm
9,22 per m2

Hennep Isolatie Plus
Hennep Isolatie Plus
Uitvoering: 80 mm
12,29 per m2

Hennep Isolatie Plus
Hennep Isolatie Plus
Uitvoering: 100 mm
15,36 per m2

Hennep Isolatie Plus
Hennep Isolatie Plus
Uitvoering: 120 mm
18,43 per m2

Hennep Isolatie Plus
Hennep Isolatie Plus
Uitvoering: 140 mm
21,51 per m2

Hennep Isolatie Plus
Hennep Isolatie Plus
Uitvoering: 160 mm
24,58 per m2

Hennep Isolatie Plus
Hennep Isolatie Plus
Uitvoering: 180 mm
27,65 per m2

Hempflax

Sinds 1994 houdt HempFlax in Oude Pekela zich bezig met de productie van hennep en vlas en de verwerking van deze hernieuwbare grondstoffen tot halffabricaten en eindproducten. In 2012 werd HempFlax Roemenië opgericht. Dit betekende een uitbreiding van de capaciteit voor ontwikkeling en verbetering van producten gemaakt van natuurlijke vezels.

Hempflax
Vraag hier een offerte aan voor grote aantallen of voor een speciaal project:

Aannemersprijs
Ben je een aannemer met Kvk en BTW nummer, vraag dan hier een offerte aan. Je ontvangt binnen 24 uur een prijsopgave.

Bedrijfsnaam*: Naam*: E-mail adres*: Telefoonnummer: Gewenste hoeveelheid: Indicatie leverdatum: Bericht:

Totaal vakmannen en -vrouwenPagina 1 van 0

Beoordelingen van klanten, reacties, vragen en antwoorden

Reactie


Nee daar het niet geschikt voor, ik denk dat een tuincentrum hier beter over kan voorlichten, ik durf niet.

rob 17-5-2018 15:21:31
Reactie


Hennep is niet geschikt als buitentoepassing. Groet Bart

eco-logisch 16-5-2018 16:25:26
Algemene vraag


Hallo, Zijn de hennepvezelplaten geschikt om buiten te gebruiken als isolatie tegen de afrastering van betonijzer netten begroeid met klimop?

erik j westera 14-5-2018 21:51:23
Reactie


Beste Tom, dat gaat een leven lang mee. Er is geen houdbaarheidsdatum. Over de geluidsisolatie is niets bekend, er zijn testen gedaan. Ook of het bestand is tegen zuren die uit het hout komen is ons niet bekend. Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze vraag nog nooit eerde ben tegengekomen, dus ik denk niet dat het een rol speelt bij de keuze voor isolatie materiaal. Groet Bart

Eco-Logisch 27-2-2018 15:04:12
Heel Goed


Beste, Hoe lang gaat hennepisolatie eigenlijk mee? Mits deze goed is verwerkt. En hoe is de geluidsisolatie (snelheid door het materiaal enz.)? Als laatste is het bestand tegen zuren die bijvoorbeeld uit het constructiehout kunnen komen?

Tom 27-2-2018 11:00:50
Reactie


Hoeveel energie is er nodig voor deze mail wisseling ?,dat zijn vragen die niet te beantwoorden zijn en in mijn optiek ook niet nodig om te stellen. We zijn al blij dat er sinds een jaar of wat Hennep isolatie op de markt is als vervanger van de vervuilende glasvezel isolatie. De vragen die je stelt zijn over een paar jaar misschien relevant maar nu nog niet we zijn trots dat het bij ons beschikbaar is.

Rob Bos 4-4-2017 10:00:00
Algemene vraag


Beste Rob, Er zijn aantal vragen Hoeveel energie is er nodig om 1m2 aan hennep rol te realiseren? En wordt er een gedeelte van de energie duurzaam opgewekt? Is het product her te gebruiken in de biologische kringloop?  Is het product een afvalproduct dat hergebruikt wordt?

Margot 3-4-2017 17:20:22
Reactie


Beste Dolf, Er is geen folie aan de binnenzijde nodig. Belangrijk is wel het aan de buitenzijde dicht is (waterdicht, winddicht, maar wel damp-open). Groet Bart

Eco-Logisch 14-2-2017 17:09:48
Geen mening


Ik wil een schuin dak (pannen/panlatten/dakbeschot/geen folie of isolatie) aan de warme zijde isoleren met 80 mm hennepplaten. Heb ik een dampremmende folie nodig?

Dolf groen 14-2-2017 14:32:37
Reactie


Jazeker maar dan moet er wel een speciale folie tussen denk ik, het komt zo weinig voor dat ik niet precies weet welke folie en aan welke kant van de isolatie, als je er aan toe bent en het zo wil doen bel maar even dan zoeken we het uit

Rob Bos 13-2-2017 14:14:56
Heel Goed


Kan ik dit ook gebruiken aan de buitenkant van een enkelsteen muur die daarna met zwarte cedarhouten rabatdelen afgetimmerd wordt?

Bert 9-2-2017 11:07:32
Reactie


Hallo Renze het is voor ons onmogelijk te bekijken wat dat voor folie is en ik begrijp uit je andere mail dat er piepschuim aan de binnenkant zit. Normaal genomen als er met piepschuim gewerkt wordt gebruiken ze ook damp dichte folies dus dat is niet zo eenvoudig te vervangen.

Rob Bos 22-2-2016 10:46:09
Heel Goed


Aan de buitenzijde van het dak zit onder de pannen een zwarte folie laag met sleuven. Een voorloper van damp doorlatende folie?. moet ik deze weg halen bij het gebruik van hennep of vlas? ik wil een dampopen isolatie aanbrengen.

renze 19-2-2016 23:10:21
Goed


Heel prettig om mee te werken, redelijk stofvrij en aangename geur. Wel moeilijk om platen op maat te maken. Wij hebben een pizzaschaar van een paar euro gebruikt, maar dan moet je er wel voor zorgen dat de pezen aan de buitenkant van je duim niet bekneld raken, anders raak je het gevoel in je duim een tijdje kwijt. Tip: we hebben bamboestokken uit eigen tuin gebruikt om ervoor te zorgen dat de platen tegen het schuine dak niet uitzakken. Simpelweg de bamboestokken vastzetten over de platen hennep en de afwerkplaat eroverheen. Tot slot zeer tevreden over de kwaliteit van dit product op duurzaamheid en isolatiewerking.

Van Dijk 2-12-2015 21:06:04
Reactie


Omdat hennepvezel geen eiwitten bevat is heeft het materiaal geen chemische behandeling tegen ongedierten nodig. Het is dus niet interessant als 'voer'. Als nestmateriaal zijn ALLE bestaande isolatiematerialen interessant!

Jeroen 13-10-2015 17:05:14
Algemene vraag


Geachte heer/mevrouw, Wat zijn de ervaringen met Hempflax als gevel-isolatie en muizen? Er zitten hier namelijk veel muizen en we vrezen dat ze het als nestmateriaal gaan gebruiken. Groeten van Irma Corten.

Irma Corten 12-10-2015 11:22:04
Reactie


Dat is afhankelijk van welke isolatiewaarde (Rc) je wilt bereiken... Als je de isolatiewaarde (Rd) van het groendak weet dan is het een kwestie van de Rd-waarde van het aan te brengen isolatiemateriaal te bepalen. Als je de twee Rd-waardes dan bij elkaar optelt heb je de Rc-waarde. Voor extra toelichting kun je me ook altijd bellen op 020-6823707. Succes, Jeroen.

Jeroen 2-6-2015 08:21:21
Algemene vraag


Wat is een geschikte dikte voor het isoleren van een groen dak voor een ronde ruimte van 8 meter met stromuren?

S de Vries 31-5-2015 13:05:09
Reactie


Ja, dan moet er inderdaad nog een plaatmateriaal (wij adviseren Fermacell) voor geplaatst worden waarop je de leemstuc aanbrengt.

Jeroen 30-3-2015 08:57:11
Heel Goed


Als je dit tegen de wand gaat zetten hoe kan je de wand afwerken? Moet er nog plaatmateriaal overheen voordat je kan stucen (met leem)?

Jeroen 29-3-2015 22:06:23
Reactie


Beste Harm, Bovenin kun je een maat selecteren. De productinformatie veranderd dan ook. Je kan dan de isolatiewaarde per dikte achterhalen. Minimaal 2,5 zou betekenen een dikte van: 100mm. Groet Bart

Eco-Logisch 2-2-2015 11:26:51
Algemene vraag


Hallo, ik probeer de verschillende K-waarden van de verschillende diktes van hennepisolatie te achterhalen. maar kom niet verder dan 1,05 bij 40 mm. Voor een project heb ik minimaal 2,5 nodig, welke dikte moet ik dan hebben??

Harm 2-2-2015 09:43:46
Heel Goed


wij hebben ons houten huisje met hennep geisoleerd, we denken dat we de kachel nog maar even hoeven te laten branden zo comfortabel voelt het al aan, koude en vocht blijft buiten, het was goed te verwrken, soms scheuren meest gezaagd met het bijgeleverde mes, zorgen dat je zo min mogelijk weerstand hebt bij het zagen!

Godelieve 11-1-2015 22:31:01
Reactie


De Hennep platen zijn vrij stevig, dus die hoef je niet aan de muur te bevestigen. Ze zakken dus niet in.

Jeroen 8-7-2014 07:57:30
Algemene vraag


Goeiedag, Kan je die hennepplaten gewoon los tussen latten tegen de muur zetten en dan gipsplaat er overheen? of moet je ze aan de muur bevestigen omdat ze anders omlaag zakken na verloop van tijd?

Sander 7-7-2014 22:28:03
Reactie


Voor zover wij weten ....gelijk

rob bos 7-4-2014 11:52:30
Algemene vraag


Beste Rob, Hennep of vlas? Welke van de twee geeft een betere geluidsisolatie? Graag jouw reactie! Wim.

wimzen 6-4-2014 20:11:27
Reactie


Er is nauwelijks of geen verschil, hennep is wat stijver en makkelijker te verwerken in een dak. Hennep is weer moeilijker te snijden dan vlas . Vlas komt uit Tsjechië en Hennep ook. Je ziet weinig of geen verschil.

Rob Bos 10-2-2014 11:29:24
Algemene vraag


Beste Rob, Wij hebben vorig jaar onze zoldervloer geisoleerd met vlas, erg goed bevallen. Wij gaan nu naar een ander huis uit de jaren '80. Dit huis heeft van bijna onder tot boven een schuin dak op het zuiden. Dit lijkt niet supergoed geisoleeerd, dus we denken erover om dit na te isoleren. Ik zag dat er naast Vlas ook Hennep is. Zou je kunnen aangeven wat het verschil is met vlas? Ik zie dat de prijs per m2 ongeveer gelijk is bij 10 mm dik. Alvast bedankt voor je reactie!

Leonie van Boheemen 9-2-2014 13:53:55
Heel Goed


Het op maat zagen lukt alleen met een cirkelzaagmachine. Maar wel regelmatig de vlokken verwijderen die ontstaan bij het zagen. Best tevreden over de isolatie. Laat zich goed verwerken.

Marc Bollen 26-11-2013 14:37:55
Heel Goed


We zijn erg tevreden, de verwerking was gemakkelijk en redelijk stofvrij.

Hedwig de Vries 21-8-2013 14:13:29
Reactie


Daar zijn ze niet geschikt voor ze moeten boven op de vloer of in de muur. In de kruipruimte moet je denken aan schelpen,thermofloc of tonzon

Rob Bos 16-4-2013 13:56:35
Algemene vraag


Zijn deze hennep rollen geschikt voor het isoleren van de onderkant van de begane-, houten-, grondvloer middels de kruipruimte? Hoe bevestig ik deze rollen aan de onderkant van de vloer? De vloer is opgebouwd uit houten platen.

Rudy 15-4-2013 20:30:16

Hennep Isolatie Plus

Stel hieronder een vraag over dit product of geef je mening! Zo help je meteen iedereen die op zoek is naar een goed duurzaam alternatief.

Maak een keuze*:
Naam*: E-mail adres*: Reactie*:Er zijn een aantal gegevens waarmee de verschillende soorten isolatie met elkaar zijn te vergelijken:
 
 • Warmtegeleiding coëfficient  (Lambda-waarde)
 • Isolatiewaarde  (R-waarde)
 • Isolatiewaarde  (U-waarde)
 • Dampdiffusieweerstand (µ-waarde)
 • Warmte opslag capaciteit  (C-waarde)
 • Geluids isolatiewaarde 
 • Brandveiligheid (klasse)

Warmtegeleidingscoëfficient (lambda-waarde)
Geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleid. Hoe lager de waarde hoe beter. Deze waarde is een materiaaleigenschap en dus niet dikte afhankelijk. Isolatiematerialen zijn met deze waarde goed met elkaar te vergelijken gezien de dikte niet meespeelt. De lambda waarde wordt uitgedrukt in W/mK  
 
Isolatiewaarde  (R-waarde)
De R-waarde geeft de isolatiewaarde weer van een materiaal. Hoe hoger de R-waarde hoe beter het product de warmte tegenhoud. De R-waarde is dikte afhankelijk. Hoe dikker het materiaal hoe hoger de R-waarde zal zijn. De R-waarde van een materiaal is te berekenen aan de hand van de lambda-waarde (zie hierboven), de formule is als volgt:
 
R-waarde =  Dikte van het materiaal in meters / lambda waarde
 
De R-waarde van een materiaal wordt vaak opgegeven in Rd. Naast de Rd waarde is er ook de Rc waarde. De Rc-waarde heeft betrekking op de Isolatiewaarde van de complete constructie. Zowel het isolatiemateriaal als de houtconstructie, aftimmerig en dakbedekking.
 
Isolatiewaarde  (U-waarde)
De U-waarde is eigenlijk de omgekeerde R-waarde. De U-waarde dus geeft aan hoeveel warmte er verloren gaat. Deze waarde wordt gebruikt voor materialen met een vaste dikte. (bijvoorbeeld dubbelglas). Hoe hoger de U-waarde, hoe slechter de isolatie en dus hoe lager hoe beter. 

De U-waarde kan je vanuit de R waarde berekenen: 

1 / R-waarde =  U-waarde. 

Of andersom: 

1 / U-waarde = R-waarde

 
Dampdiffusieweerstand (µ-waarde)
Vochtige lucht verplaatst zich altijd van een vochtige omgeving naar een minder vochtige omgeving. (warme lucht vloeit altijd naar koude lucht). Tijdens dit transport ondervindt de zogenaamde dampstroom een weerstand die afhankelijk is van het type materiaal waar de dampstroom doorheen gaat. Deze weerstand (de dampdifusieweerstand) van het materiaal wordt uitgedrukt in een zgn. µ-waarde.  De µ-waarde geeft de verhouding weer van de dampweerstand van het van materiaal t.o.v. de dampweerstand van een laag lucht.  De µ-waarde van lucht is 1. Materialen waardoor geen dampstroom mogelijk is, bijvoorbeeld plastic, hebben een oneindige dampdiffusieweerstand.  
 
Warmtecapaciteit (C -waarde)
Dit geeft aan hoeveel energie er nodig is om het materiaal 1 graad te doen stijgen.  Dit is een materiaaleigenschap en dus niet dikte afhankelijk. Hoe hoger de C-waarde hoe trager een isolatiemateriaal opwarmt.  Dit betekend dat wanneer zomers de zon op de gevel straat, het bij isolatiemateriaal met een hoge C-waarde lang duurt voordat de muur is opgewamd en deze wamte doorgeeft naar binnen. Het blijft binnen dus langer koel in de zomer. Andersom: In de winter zorgt isolatiemateriaal met een hoge C-waarde ervoor dat de warmte langer in de muur blijft en dus niet snel naar buiten lekt. Een eenmaal opgewarmd huis heeft hierdoor veel minder bij-verwarming nodig. 
 
Geluidsisolatie waarde
De geluidsisolatie van een materiaal wordt onderverdeeld in 2 soorten:
 
 • Luchtgeluidsisolatie (geluiden die zich voortplanten in de lucht zoals muziek)
 • Contactgeluidsisolatie (geluiden die zich voortplanten in het materiaal door bv een  trillende wasmachine)

Luchtgeluidsisolatie
De luchtgeluidisolatie van een materiaal wordt onderverdeeldt in 2 soorten:
 
 • De geluidsabsorptie 
 • De geluidisolatie

Geluid absorptiecoefficiënt (Alfa-waarde)
De geluid absorptiecoëficient geeft weer hoeveel geluid er geabsorbeerd wordt door het materiaal en dus ook hoeveel geluid het terug kaatst. De absorptiecoeficient  wordt uitgedrukt in een schaal van 0-1. 
Waarbij 1 een geluidsabsorptie weergeeft van 100% oftewel er is geen enkele weerkaatsing van het geluid. Bijvoorbeeld bij lucht. En 0 een totale weerkaatsing van het geluid weergeeft. De geluidsabsorptie zegt niets over de mate waarin het materiaal geluid doorlaat. Maar geeft alleen weer hoeveel geluid er wordt terug gereflecteerd de ruimte in.  
 
Absorptiematerialen zijn in het algemeen licht van gewicht en bezitten meestal een poreuze open structuur, terwijl materialen die geluid isoleren (dus niet doorlaten) niet poreus zijn en bij voorkeur een grote massa per oppervlak hebben. 
 
Geluidsisolatie (db)
De geluidsisolatie geeft aan hoeveel geluid het materiaal verzwakt van de ene naar de andere ruimte. De verzwakking van het geluid wordt uitgedrukt in db(decibel) en is afhankelijk van de dikte van het materiaal. (hoe dikker het materiaal hoe minder geluid het doorlaat). De geluidisolatie is sterk afhankelijk van de omstandigheden, zoals kieren en geluidlekken.
 
Contactgeluid
Het isoleren van contactgeluid is een stuk lastiger dan het isoleren van luchtgeluid. De enige manier om contactgeluid te isoleren is door de wand of vloer te ontkoppelen van de rest van de ruimte. Dit kan bijvoorbeeld door het gebruik van rubbers of schuimband. Het voorkomen van contactgeluid bij vloeren wordt meestal opgelost door het leggen van een (zachte) ondervloer van bijvoorbeeld houtvezel of vilt. Door gebuik van de ondervloer wordt het contactgeluid van de dekvloer en de verdiepingsvloer voorkomen. De contactgeluid reductie wordt vaak opgegeven in 2 getallen. De verzwakking van het  contactgeluid naar de ruimte eronder en de verzwakking van het contact geluid dat terug de kamer in kaatst. Omdat het contactgeluid afhangt van het soort verdiepingsvloer en de dekvloer heeft het getal alleen betrekking op specifieke vloeren, bijvoorbeeld alleen bij laminaat.
 
Rekenen met Isolatiewaardes (RC-waarde)
De Rc-waarde is de isolatiewaarde van de totale constructie. Bijvoorbeeld van een dak of muur. De Rc-waarde kun je berekenen als je de dikte en de warmtegeleidings coëfficient hebt van alle materialen die in de constructie zijn gebruikt.
 
De berekening is dan als volgt: Bereken van elk product de Rd waarde en tel deze bij elkaar op, dit maakt de Rc-waarde. 
Let op, lucht telt ook mee. I.p.v. warmtegeleiding wordt bij "lucht" de warmteweerstand vermeld: Bij een horizontale spouw wordt een lambda-waarde van 0.182 aangehouden, bij een verticale spouw krijgt lucht een lambda-waarde van 0.169.
 
Brandveiligheid (Brandklasse)
 
Er zijn sinds 2003 zeven Euro-brandklassen: A1, A2, B, C, D, E en F. De A1 klasse is de hoogste en daarmee veiligste klasse. Als basis voor het nieuwe brandklassensysteem geldt dat het beste product geen enkele bijdrage mag leveren aan een brand. Een onbrandbaar product hoort dus thuis in de hoogste klasse. Een product dat zeer snel vlam vat en snel verbrandt met veel hitte-ontwikkeling, dus het meest brandbare product, komt in de laagste klasse (F). Bij de bepaling van het brandgedrag van bouwproducten is gekeken naar onderstaande aspecten:
 
 • Temperatuurstijging
 • Massaverlies
 • Vlamuitbreiding
 • Mate van branduitbreiding
 • Horizontale vlamuitbreiding
 • Totale calorische waarde
 • Rookontwikkeling
 • Vlamtijden
 • Totale hitte-ontwikkeling
 • Totale rookproductie
 • Productie van brandende druppels / delen
 
Brandklasses

 
 • Klasse A1 - Geen enkele bijdrage - Onbrandbaar 
 • Klasse A2 - Nauwelijks bijdrage - Praktisch niet brandbaar 
 • Klasse B   - Erg beperkte bijdrage - Heel moeilijk brandbaar 
 • Klasse C - Grote bijdrage - Brandbaar
 • Klasse D - Hoge bijdrage - Goed brandbaar 
 • Klasse E - Zeer hoge bijdrage - Zeer brandbaar 
 • Klasse F - Niet bepaald, Niet getest of voldoet niet aan E