Zonnepanelen

De verschillende onderwerpen die in de kennis artikel worden besproken:

  • Wat is een zonnestroom installatie en hoe werkt het 
  • De verschillende termen (Wp, kwh)
  • Wat brengen zonnepanelen op en wanneer is de investering terug verdient?

  •  

Wat is een zonnestroom installatie en hoe werkt het?

Een zonnestroom installatie is een systeem om zonlicht om te zetten in electriciteit. Het systeem bestaat uit meerdere zonnepanelen en een omvormer. Het opwekken van stroom middels een zonnepaneel is verreweg de makkelijkste manier om energie op te wekken. Het zonnepaneel hoeft slechts richting de zon geplaatst te worden en het levert al elektriciteit. De elektriciteit komt via een kastje, de omvormer genoemd, uw huis binnen en wordt aangesloten op de meterkast.

De stroom die u opwekt hoeft u niet op te slaan in accu's, maar wordt terug geleverd aan het stroomnet. In feite bent u dus stroomleverancier geworden. De stroom die u terug levert aan het stroomnet bent u overigens niet kwijt. De stroom gaat namelijk altijd eerst door uw eigen stroommeter. Het grote voordeel hiervan is dat wanneer u zelf geen stroom gebruikt en de panelen staan goed in de zon, dan loopt uw energie meter de andere kant op!  Heeft u aan het einde van het jaar meer stroom terug geleverd aan het stroomnet dan zelf gebruikt, dan krijgt u dus geld terug van de elektriciteitsmaatschappij!

Voor het plaatsen van de zonnepanelen op het dak zijn allerlei verschillende systemen verkrijgbaar. Voor elk type dak is een manier. Belangrijk is dat de panelen zo lang mogelijk per dag in de zon staan. Het beste is daarom de panelen te richten op het zuiden. 

 

De verschillende termen:  

Wat is een wp?

De opbrengst van een zonnepaneel is afhanklijk van de hoeveelheid zonlicht de op het paneel valt. Om toch de opbrengsten van panelen met elkaar te kunnen vergelijken wordt de opbrengst van een paneel uitgedrukt in wp (wattpiek).  Een wattpiek geeft aan hoeveel stroom het paneel kan opwekken in ideale omstandigheden (veel zonlicht). Een paneel van 200wp heeft dus een betere opbrengst dan een paneel van 180wp. Het is dus niet zo dat een paneel van 200wp ook daadwerkelijk 200watt oplevert. Om de opbrengst van een paneel te bepalen wordt daarom gewerkt met een omrekenfactor. Met behulp van de omrekenfactor is het heel eenvoudig om de opbrengst in wp om te rekenen naar de opbrengst in Kwh per jaar. De omreken factor is per land verschillend en is o.a. gebasseerd op het aantal zonuren, en lichtintensiteit.

Voor Nederland is de omrekenfactor: 0,85. Een paneel van 200wp levert per jaar dus 200 x 0,85 = 170Kwh per jaar.

Wat is een Kwh?

Kwh (kilo-watt-uur) is het getal waarmee stroomverbruik en stroomopbrengst wordt gemeten. Energieverbruik van een apparaat wordt altijd opgegeven in het een aantal Watt (W). Zo verbruikt een gloeilamp bijvoorbeeld 60 watt en een waterkoker ongeveer 1200W (watt). Het aantal watt dat een apparaat gebruikt wordt uitgedrukt per uur. De gloeilamp gebruikt in 1 uur dus 60 Watt en de waterkoker in 1 uur 1200W. Om het energieverbruik van de apparaten te berekenen is het dus belangrijk te weten hoeveel uur een apparaat aanstaat. Wanneer de gloeilamp van 60 Watt 3 uur aanstaat berekend dit dus een totaal verbruik van: 3x60= 180 Watt (uur). 

Omdat de getallen van het energieverbruik erg groot worden, wordt er niet gesproken van Watt-uur maar van Kilo-watt-uur (Kwh). 1 kilo-watt is gelijk aan 1000 Watt. 

Een rekenvoorbeeld:

  • Een gloeilamp van 60W die 20 uur aanstaat gebruikt: 60 x 20= 1200 watt-uur oftewel 1,2Kwh.
  • Een waterkoker van 1200w die 1 uur aanstaat gebruikt: 1200 x 1 = 1200 watt-uur oftewel ook 1,2Kwh. 

De prijs van 1 Kwh wordt bepaald door de energiemaatschappij en ligt momenteel op ongeveer 0,25 euro. Een gemiddeld gezin (4 mensen) verbruikt ongeveer 3500 Kwh per jaar aan stroom. Door zonnepanelen te installeren kan een groot deel van deze energie zelf worden opgewekt. Een zonnepaneel van 1 bij 1 meter (1m2) wekt per jaar ongeveer 100-120 Kwh op. 

 

Wat brengen zonnepanelen op en wanneer is de investering terug verdient?

De opbrengst van een zonnepaneel of complete zonnestroom installatie wordt opgegeven in Wp. of Kwh per jaar.  Om het aantal Wp om te rekenen naar Kwh per jaar wordt het aantal wp vermenigvuldigd met de factor 0,85.  (zie ook de uitleg van de termen hierboven). Met het aantal Kwh die een installtie opbrengt kan worden berrekend hoeveel jaar het duurt om de installatie terug te verdienen. 

Een voorbeeld:

Een installatie van 2000 wp levert per jaar 2000 x 0,85 = 1700 Kwh op.  Uitgaande van de huidige gemiddelde energieprijs van 0,25 euro per Kwh betekend dit een opbrengst/besparing van 425 euro per jaar.

De kosten van een installatie van 2000 wp kunnen verschillen per merk paneel en aanbieder. De gemiddelde prijs voor een wp ligt momenteel op ongeveer € 2,20  (prijs voor een complete installatie vanaf 2000wp). De installatie uit het voorbeeld is dus terug verdient in: 10,4 jaar.  (4400 euro aanschaf  / 425 euro per jaar  = 10,4 jaar). Met een levensduur van 25 jaar levert een zonnepaneel dus geld op! Je kunt dus spreken van een verdientijd van 15 jaar!

Wanneer je de prijs van een kwh voor grijze stroom afzet tegen de kwh prijs die een zonneset oplevert, is het verschil goed te zien. Een zonnestroom installatie van 2000wp levert in 25 jaar tijd ca. 40.000 Kwh op. (rekening houdend met klein rendements verlies over de levensduur). Met een aanschaf prijs van 4400 euro voor de set, komt de Kwh prijs op: (4400 / 40.000 = € 0,11)

Een Kwh opgewekt met een zonnestroom installatie kost slechts: € 0,11 euro. Meer dan de helft goedkoper dan grijze stroom!     

Misverstanden

De aanschafrpijs van de zonnepanelen schrikt een hoop mensen af en ook de terugverdientijd is vrij lang. Het is echter niet zo dat zonnepanelen geld kosten. Ondanks de hoge aanschafprijs en lange terugverdientijd betaald een zonnepaneel zich wel terug. Een andere manier om er tegenaan te kijken:

-- U koopt niet 1 keer dure zonnepanelen, u koopt goedkope groene stroom voor de komende 25 jaar --