Alles over verf

Inleiding

In dit artikel alles over verf! Wat is het verschil tussen milieuvriendelijke verf en 'gewone' verf. Wat betekend waterverdunbaar, hoe kleur je verf aan en hoe gebruik je verf.  

Wat is het verschil tussen de verschilllende verfsoorten  /  verf?

Goedkoop of goed dekkend   Tegenwoordig ziet u natuurlijk regelmatig aanbiedingen in de bouwmarkten voor muurverven. De belangrijkste graadmeter voor het beoordelen van een goede muurverf is de dekkracht en de droging. Als een muurverf te snel droogt (omdat deze bijvoorbeeld dun is) kun je last krijgen van hinderlijke baanvorming op de muren of plafonds.
 
Een duurdere muurverf, of een muurverf van professionele kwaliteit, zal over het algemeen uit een beter en duurder bindmiddel bestaan, hetgeen de verwerking ten goede komt. Daarbij wordt nog een aantal bestanddelen aan het bindmiddel toegevoegd waaronder het tytaniumoxide (titaanwit), het duurste component van krijtverf de latex, wat een goede dekkracht tot doel heeft. Bij een goedkopere latex is dit vervangen door een veel voordeliger alternatief uit kalk, wat tevens het reinigen van de latex bemoeilijkt en baanvorming veroorzaakt.
 
 Daarnaast is ook de kleur en de wijze van aanbrengen van invloed op de dekkracht van de muurverf. Wanneer u de muurverf te dun uitrolt kunt u ook last krijgen van baanvorming. Een goede kwaliteit muurverf, zoals u bij ons in het assortiment vindt, dekt in lichte kleuren in één keer, mits de muren zijn voorgestreken of al een laag muurverf hebben. We adviseren echter vaak om voor het mooiste resultaat (zeker bij donkere kleuren) twee lagen aan te brengen. Belt u ons gerust voor het juiste advies 020 623707
 
Schrobvaste muurverf
De meeste muurverven zijn inmiddels schrobvast, waardoor u gemakkelijk vlekken of vegen op uw wanden kunt verwijderen en schoonmaken. Probeer een schoonmaakmiddel te vermijden en alleen water te gebruiken! Een schoonmaakmiddel kan glanzende plekken in uw matte muren achter laten. Wanneer u kiest voor een echte kalk- of krijtverf moet u bedenken dat deze muurverven niet schrobvast zijn, vanwege de hoeveelheid krijt in de verf. Er zijn daarentegen muurverven te krijgen welke wel een kalkmat uiterlijk hebben, maar wel de voordelen van een schrobvaste muurverf.
 
Voorstrijk
Een voorstrijk heeft u nodig wanneer u nieuw gestucte muren en plafonds wilt schilderen. Het voorstrijkmiddel trekt diep de ondergrond in, waardoor de zuigende werking van de ondergrond wordt opgeheven. U kunt er soms ook voor kiezen om in plaats van een voorstrijkmiddel een eerste laag verdunde muurverf aan te brengen voor een zelfde effect. Een voorstrijkmiddel zal echter over het algemeen goedkoper zijn.
 
Schilderen muren en plafonds

De grootste milieubelasting van muurverf en verf voor plafonds, ontstaat tijdens de productie en het vervoer. De grondstof waarmee verfkleurstof wordt gemaakt komt namelijk uit mijnbouw; dat tast de natuur en het landschap aan. Het kost ook veel energie uit fossiele brandstoffen (net als vervoer), en dat draagt bij aan klimaatverandering. Milieubelasting verminderen lukt dus het best door minder en minder vaak verfproducten te gebruiken.Tijdens het verven zelf kan vervuiling ontstaan van oppervlaktewater, als verfkwasten onder de kraan worden uitgespoeld. Oplosmiddelen kunnen tijdens het verven makkelijk verdampen, en zijn ongezond.
 
Milieubelasting muurverf en plafondverf
 
Met een likje latex, natuurverf, minerale verf of kalkverf ziet de woning er al snel beter uit, en kun je vochtproblemen helpen voorkomen. Er zitten aan verf echter ook nadelen voor het milieu. De  productie en het vervoer van verf vereisen fossiele brandstoffen en dragen bij aan de uitputting van grondstoffen. Verder bevat verf stoffen die belastend zijn voor het milieu, hoofdzakelijk titaniumoxide (kleurstof). Vluchtige organische stoffen (VOS) zijn ook schadelijk, maar die komen bijna niet voor in plafond- en muurverven: meestal is water het oplosmiddel. Waterverdunbare verven zijn minder schadelijk voor milieu en jouw gezondheid, maar bevatten wel wat schadelijke stoffen; ze mogen daarom niet door de gootsteen. Kleurstof bepaalt milieubelasting
 
Natuurverf heet zo omdat het zoveel mogelijk is samengesteld uit hernieuwbare grondstoffen, of mineralen waarvan ruimschoots genoeg beschikbaar is. Verder hebben natuurverven dezelfde eigenschappen en milieubelasting als andere verven.
Van geen enkele muurverf of verf voor plafonds valt te zeggen dat die het allermilieuvriendelijkst is; daar zijn geen eenduidige onderzoeken naar gedaan. Zeker is wel dat de milieubelasting van de verf die je gebruikt, het laagste is als de verf zijn hele levensduur mee gaat. Ofwel: verspilling voorkomen is de beste manier om milieubelasting tegen te gaan. Daarom is het belangrijk dat je uit het schap een emmer of pot verf kiest met geschikte eigenschappen voor de plek waar je gaat schilderen. en dus voor goedekwaliteit kiest
 
Douchewand schilderen? Schimmelwerende verf!

In een badkamer of douchecel, maar ook in kamers die moeilijk te ventileren zijn, is het handig om speciale schimmelwerende verf te kiezen. Neem zeker niet zomaar een latex of natuurverf, want die zijn gevoelig voor schimmelvorming, maar kies voor keim biosil hierin zit een bacterie eter die schimmel voorkomt
 
Kinderkamer of keuken? Schrobvaste verf!
 
In de keuken of een kinderspeelkamer zal het praktisch zijn als je de muur goed kunt schoonmaken. Kijk op de verpakking naar de schrobvastheid (in 5 klassen): klasse 1 is het meest schrobvast en dus goed schoon te maken, klasse 5 kan niet eens tegen een natte doek. Kalkverf en minerale verf zijn nooit goed schoon te maken. Latex en natuurverf doorgaans wel, maar die hebben sneller last van schimmel en verkleuring. Goede dekkingsgraad voorkomt teleurstelling
 
De goedkoopste verven voor muur en plafond zijn waarschijnlijk aantrekkelijk in de winkel, maar kunnen leiden tot een teleurstelling, meer kosten en milieubelasting. Goedkope verven hebben vaker een lage dekkingsgraad, en die vereisen een dikkere laag en dus meer (potten) verf om dekkend te zijn, dan kwalitatief betere (en duurdere) verven. Kijk dus voor aankoop op de verpakking. De dekkingsgraad herken je aan de melding van 'aantal m2 per liter'. Hoe meer oppervlak je dekkend kunt schilderen per liter verf, des te beter de dekkingsgraad. Dit is vooral belangrijk als je een donkere kleur wilt overschilderen met een lichte, of als de muur erg veel verf opzuigt.
 
Een zuigende ondergrond (zoals gipskartonplaat) vergt sowieso voorbehandeling, want die trekt het bindmiddel uit de verflaag, waardoor de verf niet voldoende kan hechten.
 
Stappenplan plafond en muren schilderen
 
Als de verf niet goed hecht, bladdert die eerder af dan de levensduur lang is. Dat is zonde en zorgt voor extra milieubelasting. Goede hechting ontstaat door goede voorbereiding.
 
Schuur zo nodig de oude verflagen weg. Dat is nodig als die afbladert, of bijvoorbeeld schimmelplekken heeft.
Maak zo nodig de ondergrond droog met een ontvochtiger.
Egaliseer scheuren, gaten en oneffenheden met een plamuurmiddel. Is de ondergrond beschadigd of niet stabiel, of 'werken' de scheuren nog, gebruik dan glasweefsel of glasvlies, een behangsoort dat uit een soort semi-elastisch netje is.
Maak de ondergrond vet- en stofvrij, door deze af te nemen met een doek die is gedompeld in water met bijvoorbeeld ammonia.
Komt er poeder van de ondergrond, of zuigt de ondergrond verf op? Geef het plafond of de muur dan een voorbehandeling. Dat kan met een geschikte muurgrondverf  (zogeheten primer op acrylbasis), of een fixeermiddel (voorstrijkmiddel).
Na het schilderen: niet uitspoelen maar weggooien
 
TIP: Wil je meerdere lagen verf aanbrengen, en gaat het om wateroplosbare verf, bewaar kwasten en rollers dan in de tussentijd in wat water. 

Huisvuil en klein chemisch afval
Spoel rollers en kwasten dan niet uit onder de kraan, maar gooi ze bij het huisvuil, dat zorgt voor minder milieubelasting dan de verf veroorzaakt in het riool. Ook lege potten en emmers mogen bij het huisvuil, maar lever vloeibare resten en voorstrijkmiddelen apart in bij het Klein Chemisch Afval. 
 
Gezondheid: ventileren
 
De meeste muur- en plafondverven bevatten water als verdunningsmiddel, geen vluchtige organische stoffen zoals terpentine. Ze leveren daarom minder risico op voor de gezondheid, mits je ventileert tijdens en na de schilderklus.
Er zijn wel verschillen tussen muurverven. Binnen zijn matte muurverven gezonder om mee te schilderen: die bevatten maximaal 30 gram vluchtige stoffen per liter (glanzende muurverven tot 100 gram per liter).
Alle soorten verf dus bevatten schadelijke stoffen die makkelijk verdampen, ook waterverdunbare verven. Het gaat dan ook om bijvoorbeeld conserveermiddelen, en bestrijdingsmiddelen. Daarom is ventilatie altijd verstandig als je schildert in huis. Ventileren is noodzakelijk als je herhaaldelijk of langdurig werkt met verf. 
Ook als je een buitenmuur gaat schilderen, heeft watergedragen verf de voorkeur voor uw gezondheid. Buitenmuurverf op waterbasis bevat tot 100 gram vluchtige stoffen per liter, tegen 430 gram in oplosmiddelgebaseerde verf.