Het is vast geen verrassing: bij Eco-Logisch is duurzaamheid heel vanzelfsprekend. We noemen onszelf natuurlijk niet voor niets de groenste webwinkel voor wonen en leven. We willen de impact op het milieu zo laag mogelijk houden en een positieve bijdrage leveren aan onze omgeving. Hoe we dat doen, welke keuzes we maken (en met welke reden) en wat onze ambities zijn, lees je hieronder.Gerecycled Materiaal

We hergebruiken zoveel mogelijk dozen die voor ten minste 80% uit gerecycled materiaal bestaan, net als het rekfolie dat gebruikt wordt om pallets te sealen. We printen (alleen als het echt nodig is) op duurzaam en gerecycled papier.100% CO2-Neutraal

De logistiek in ons magazijn is volledig CO2-neutraal. We gebruiken groene stroom voor onze elektrische heftrucks en werken met hydraulische pompwagens. Ook onze verhuizingen zijn 100% CO2-neutraal uitgevoerd.Duurzaam Vervoer

Ongeveer 95% van onze medewerkers komt met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk. Ons wagenpark is 100% elektrisch en we carpoolen waar mogelijk.Duurzaam Kantoor

In ons kantoor werken we met refurbished meubulair, ledverlichting op groene stroom. Onze ontvangstruimte, kantine en het kantoor zijn een echt plantenparadijs!


Ons duurzame DNA

Eco-Logisch werd in 2007 opgericht als bouwmarkt en webwinkel voor duurzame bouwmaterialen. Duurzaamheid zit dus in ons DNA en daarom maken we ook zoveel mogelijk groene en bewuste keuzes in onze bedrijfsvoering. Gewoon, omdat we geloven dat duurzaamheid de normaalste zaak van de wereld is en niet alleen voor 'geitenwollensokken'.

Als snelgroeiende organisatie weten we als geen ander dat duurzaamheid voortdurend in ontwikkeling is. Daarom zoeken we constant naar manieren om nog meer positieve impact te maken op het milieu en de maatschappij. Al sinds de start zijn we heel kritisch op ons aanbod en onze leveranciers. We nemen alleen de beste duurzame producten in ons assortiment op. 


Duurzaamheid begint bij onszelf

Duurzaamheid begint natuurlijk bij onszelf! Ons magazijn en ons kantoor in Amsterdam zijn volledig voorzien van ledverlichting op groene stroom en we hebben van ons kantoor, de ontvangstruimte en de kantine een echt plantenparadijs gemaakt. Onze kantoormeubelen zijn gerefurbished waardoor grondstoffen bespaard blijven en afgedankte bureau's en bureaustoelen een tweede leven krijgen.

Ons bescheiden wagenpark, bestaande uit twee auto's, is 100% elektrisch. Bijna alle collega's (zo'n 95% van alle medewerkers) komt met de fiets of het openbaar vervoer naar het werk. Wel zo handig, dat scheelt ons een hoop tijd in de file! Wanneer we afspraken buiten de deur hebben, proberen we uiteraard zoveel mogelijk te carpoolen.


Groene groei

Door onze snelle groei zijn we de afgelopen drie jaar al twee keer verhuisd. Dat hebben we volledig CO2-neutraal gedaan. We hebben een verhuisbedrijf in de arm genomen dat met elektrische vrachtwagens en herbruikbaar verpakkingsmateriaal werkt. 

In ons huidige kantoor en magazijn hebben we de nodige duurzaamheidsmaatregelen getroffen. Het verwarmen en verlichten van ruimtes gebeurt alleen wanneer het nodig is. We gebruiken geen vulmateriaal in onze dozen en we printen alleen als het echt moet, op gerecycled en duurzaam papier. Voor grotere projecten werken we samen met een duurzame drukker, vlakbij ons kantoor in Amsterdam. 

In ons magazijn gebruiken we refurbished elektrische heftrucks en hydraulische pompwagens (daar is geen energiebron voor nodig). Onze inpaktafels hebben we een opknapbeurt gegeven en zijn inmiddels al 25 jaar in gebruik. We hebben alle intacte stellingen van het vorige magazijn opnieuw gebruikt. Wat overbleef hebben we laten ophalen voor recycling.


Tweede kans

Producten met lichte beschadiging of producten die als retour teruggestuurd worden, gooien we niet weg maar bieden we aan als 'tweede kans'. Je kunt deze producten bij ons met korting kopen. We proberen dozen zoveel mogelijk opnieuw te gebruiken. De dozen bestaan voor ten minste 80% uit gerecycled materiaal, net als het rekfolie dat gebruikt wordt om pallets te sealen. Ook jij kunt de doos waarin je bestelling geleverd wordt natuurlijk hergebruiken of recyclen! 

Maatschappelijk ondernemen

Als duurzame organisatie staan we middenin de samenleving, we vinden het belangrijk om een prettige en veilige werkplek te bieden. We hebben mensen in dienst met een afstand tot de arbeidsmarkt. 

 


Groene ambitie

In 2024 willen we ons magazijn heel graag voorzien van zonnepanelen. De zuidzijde van het dak van maar liefst 1200m² is hier heel geschikt voor! Het platte dak van ons kantoor willen we omtoveren tot een groen dak van zo'n 400m². We zijn aan het onderzoeken wat de beste mogelijkheden zijn voor het installeren hiervan. 

We zijn constant op zoek naar nieuwe mogelijkheden om onze verpakkingen nog verder te verduurzamen. Helaas blijkt helemaal verpakkingsvrij verzenden toch nog niet mogelijk (dat ontdekten we op 1 april 2023), daarom zijn we onder andere de mogelijkheid om te verpakken zonder tape aan het onderzoeken. 

Heb jij tips of ideeën over het verder verduurzamen van onze bedrijfsvoering of kun jij ons helpen met het realiseren van onze groene ambities? Laat het weten! Samen maken we Nederland nog groener!