Op Hemelvaartsdag zijn we gesloten. Bestellen kan natuurlijk, maar de levering is een dagje later
Zetmeel: van keuken tot bouw
Zetmeel is een polymeer van natuurlijke oorsprong, het komt in grote hoeveelheden voor in planten, zoals maïs, tarwe, aardappelen en rijst. Het wordt o.a. verwerkt tot bioplastics, biofilms, en biocomposieten. Deze materialen kunnen worden gebruikt voor verpakkingen, isolatie en constructiedelen.

 

Waar komt zetmeel vandaan?

Zetmeel wordt door planten geproduceerd als een vorm van energiereserve. Het wordt aangetroffen in de wortels, zaden en knollen van verschillende plantensoorten. Het zit in granen (tarwe, maïs, rijst), aardappelen, peulvruchten, wortelgewassen en andere planten.

De productie van zetmeel vindt plaats door middel van fotosynthese: waarbij planten zonlicht gebruiken om koolstofdioxide en water om te zetten in glucose. Deze glucose wordt omgezet in zetmeel en in de plant opgeslagen als energiebron.


Welke soorten zetmeel zijn er?

Zetmeel kan worden onderverdeeld in verschillende soorten op basis van de bron waaruit het wordt gewonnen en de structuur ervan. Denk aan maïszetmeel of aardappelzetmeel.

 


Hoe wordt zetmeel verwerkt?

Zetmeel wordt uit plantaardige bronnen gehaald. Dit wordt meestal gedaan door de grondstof te malen en te wassen om zo het zetmeel van andere componenten te scheiden. Vervolgens kan het zetmeel gemodificeerd worden om de eigenschappen van het uiteindelijke materiaal te verbeteren (denk aan het verbeteren van de flexibiliteit, stabiliteit of de thermische eigenschappen). Indien nodig worden er additieven toegevoegd (zoals stabilisatoren en vulstoffen). Vervolgens kan het gemodificeerde zetmeel worden verwerkt tot het eindproduct.




Biobased bouwmaterialen van zetmeel

  • Zetmeelplaten: zetmeel kan worden verwerkt tot isolatieplaten of -panelen. Deze platen bieden thermische isolatie en kunnen gebruikt worden voor wanden, vloeren en daken.
  • Biocomposieten: zetmeel kan worden gemengd met andere biobased vezels zoals hennep, jute, of vlas om biocomposieten te vormen. Deze composieten kunnen worden gebruikt voor diverse toepassingen, zoals de productie van meubels, vloeren en gevelbekleding.
  • Stucmaterialen: zetmeel kan worden toegevoegd aan stucmaterialen zoals leem of kalk om hun hechting en stabiliteit te verbeteren.
  • Biobased lijmen en kitten: zetmeel kan worden gebruikt als een ingrediënt in biobased lijmen en kitten.
  • Biobased coatings en afwerkingen: zetmeel kan verwerkt worden tot biobased coatings en afwerkingen.
  • Zetmeelgebaseerde bioplastics: bioplastics worden gebruikt voor het maken van afbreekbare verpakkingen, bouwfolies, of tijdelijke beschermingsmaterialen.



Biobased

Zetmeel wordt geproduceerd door planten. Deze planten kunnen opnieuw worden geoogst, waardoor het materiaal hernieuwbaar is.


100% natuurlijk

Zetmeel wordt gewonnen uit 100% natuurlijke grondstoffen. 


Biologisch afbreekbaar

Zetmeel is biologisch afbreekbaar, wat betekent dat het na gebruik kan worden afgebroken door micro-organismen en andere natuurlijke processen.




Te bekijken in de showroom

Duro

Fijne leempleister

Leempleister Duro is een fijne leem afwerkpleister. Duro onderscheidt zich van leemfinish door een dunnere en hardere stuclaag. Dit zorgt voor een stootvaste afwerking in combinatie met alle goede eigenschappen van leem.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur
Damp-open
Vocht- en warmte-regulerend
Harde stootvaste afwerking
Kleur en stuc in één
Te bekijken in de showroom

Leemverf



Leemverf is een natuurlijk en ademend alternatief voor reguliere verf. Het is verkrijgbaar in mooie aardse kleuren die een warme sfeer creëren. Extra voordelen zijn de lange levensduur, gezonde luchtkwaliteit in huis en een uniek kleurenpalet.

Grondstoffen


Toepassingen
Binnenmuur, Afwerking, Muur, Plafond
Natuurlijk duurzaam
Ademend
Langdurige schoonheid
Verbeterde luchtkwaliteit