Op Hemelvaartsdag zijn we gesloten. Bestellen kan natuurlijk, maar de levering is een dagje later

Sedum: onderhoudsarm en weerbestendig

In Nederland staat sedum ook wel bekend als vetkruid. Sedum is perfect voor het maken van groendaken en groengevels. Het heeft slechts een dunne laag substraat nodig, vraagt weinig water en voedingsstoffen, is goed bestand tegen insecten en ziekten en is eenvoudig in onderhoud. Groene daken en gevels zijn esthetisch aantrekkelijk en zorgen voor wateropvang, isolatie, betere luchtkwaliteit en meer biodiversiteit.


Waar komt sedum vandaan?

De meeste sedumsoorten zijn te vinden op het noordelijk halfrond, maar sedum komt ook voor in het zuidelijke deel van Afrika en in Zuid-Amerika. Sedumplanten zijn succulenten die water opslaan in hun bladeren en daardoor goed bestand zijn tegen droogte en felle zon. Ook in Nederland komen diverse soorten sedum in het wild voor. Sedum voor groendaken en groengevels wordt commercieel geteeld in kwekerijen.

Welke soorten sedum zijn er?

Er bestaan meer dan 400 soorten sedum met verschillende eigenschappen: van laaggroeiend tot hooggroeiend en in de meest uiteenlopende kleuren. Voor groendaken en groengevels worden soorten geselecteerd die weinig substraat nodig hebben, water vasthouden, wind en zon kunnen weerstaan en onderhoudsarm zijn. Veelgebruikte soorten zijn sedum album (wit vetkruid), sedum acre (muurpeper) en semper spurium (roze vetkruid).


Hoe wordt sedum verwerkt?

Er zijn steeds meer sedumkwekerijen in Nederland. Sedum wordt zowel buiten geteeld als binnen in kassen. De plantjes worden buiten afgehard zodat ze bestand zijn tegen de Nederlandse weersomstandigheden. Het duurt ongeveer 9 maanden voordat sedum is uitgegroeid tot een volwassen plant. Sedum wordt gekweekt op matten en cassettes die op daken kunnen worden geplaatst. Ook produceert men losse sedumstekken en -pluggen.

 

Biobased bouwmaterialen van sedum

  • Sedum dakcassettes: lichtgewicht cassettes met verschillende soorten sedum.
  • Sedummatten: verschillende soorten sedum op een kokosvezelmat.
  • Sedumpluggen: losse pluggen voor daken en gevels.
  • Sedumstekken: voor het bijplanten van een sedumdak of het aanplanten van een geheel nieuw dak.



Biobased

Sedum kan elk jaar opnieuw worden gezaaid en geoogst.


Lokaal product

Sedum wordt lokaal gekweekt, is 100% natuurlijk en wordt in zijn geheel gebruikt.


Biologisch afbreekbaar

Omdat sedum een plant is, is het 100% afbreekbaar en kan na gebruik worden gecomposteerd.

Bekijk ook

Jute

Jute: aards en ademend
Jute is naast katoen de meest gebruikte plantaardige vezel. Het is veelzijdig en wordt gebruikt als isolatiemateriaal. Het werkt antistatisch en heeft ademende eigenschappen.

Cellulose

Cellulose: waterbestendig en isolerend
Cellulose is een grondstof van plantaardig materiaal dat op veel verschillende manieren toegepast kan worden als biobased bouwmateriaal.



Sedum dak



Sedum daken zijn duurzaam en groen, ze bevorderen biodiversiteit en bieden zowel thermische als akoestische isolatie. Met hun regenwaterbeheer en dakbescherming dragen ze bij aan een verlengde levensduur van het dak en creëren ze een milieuvriendelijke leefomgeving.

Grondstoffen


Toepassingen
Dak
Biodiversiteitsbevordering
Geluidsdemping
Regenwaterbeheer
Groene Duurzaamheid

Sedum groendakcassettes



Sedumcassettes zijn kant-en-klare, draagbare trays gevuld met vetplanten van edum. Deze cassettes worden gebruikt voor groendaksystemen en groene gevels, waar ze een natuurlijke en duurzame vegetatie bieden.

Grondstoffen


Toepassingen
Dak
Milieuvriendelijk
Eenvoudige Installatie
Lage onderhoudskosten
Isolatie en energie-efficiënt