Op Hemelvaartsdag zijn we gesloten. Bestellen kan natuurlijk, maar de levering is een dagje later

Schelpen hebben een bijna onbeperkte levensduur en worden lokaal gewonnen in de Noordzee en Waddenzee. Deze sterke en lichtgewicht grondstof kent veel meer toepassingsmogelijkheden dan het maken van wandelpaden. Schelpen zijn bijvoorbeeld het ideale isolatiemateriaal voor kruipruimtes. Ze hebben isolerende eigenschappen en zijn perfect bestand tegen vocht en schimmel.


Waar komen schelpen vandaan?

Schelpen zijn de uitwendige skeletten van weekdieren. Weekdieren hebben speciale klieren die calciumcarbonaat (kalk) en andere mineralen uitscheiden. Deze mineralen bouwen zich op in lagen die uitharden en uiteindelijk de schelp vormen. De schelp groeit met het weekdier mee en als het weekdier sterft, blijft de schelp achter. In Nederland worden schelpen gewonnen in de Noordzee en de Waddenzee.

Welke soorten schelpen zijn er?

Er zijn talloze soorten schelpen. In de biobased bouw worden voornamelijk gewassen schelpen en schelpenzand gebruikt. Gewassen schelpen zijn schone, losse schelpen die nog wel wat gruis of zand kunnen bevatten. Schelpenzand bestaat uit gemalen schelpen van met name kokkels, oesters en mosselen.


Hoe worden schelpen verwerkt?

Gewassen schelpen worden opgezogen van de zeebodem en vervolgens gewassen zodat het grove vuil, zoals stenen en klei, eruit wordt gespoeld. Schelpenzand ontstaat door het machinaal verpulveren van schelpen. De schelpen worden eerst grondig gereinigd en gedroogd. Na verpulvering wordt het schelpenzand gezeefd en gesorteerd. Schelpenzand is een fijnkorrelig en zandachtig materiaal met een witte of lichtgekleurde tint.

Biobased bouwmaterialen van schelpen

  • Isolatiemateriaal van gewassen schelpen: isolatielaag in onder andere kruipruimtes die thermisch isolerend is, en vocht- en schimmelwerend.
  • Schelpkalkmortel: traditioneel bouwmateriaal van kalk gemengd met schelpzand voor het voegen en pleisteren van muren van binnen- en buitenwanden.
  • Schelpbeton: lichtgewicht en isolerend mengsel van cement en schelpenzand.



Circulair

De toegestane winning van schelpen is afgestemd op de natuurlijke aanwas.


Lokaal product

Schelpen worden onder andere in de Noordzee en Waddenzee gewonnen. 


Biologisch afbreekbaar

Schelpen worden uiteindelijk volledig afgebroken in het milieu, maar kunnen niet worden gecomposteerd.


Afvalvrij

Elk deel van de schelp kan worden gebruikt en er blijft in principe geen afval over.

Bekijk ook

Zand

Zand: fijn en compact
Zand is een veelgebruikt natuurlijk materiaal dat veel gebruikt wordt in onder andere beton. Het is makkelijk te verwerken en zorgt voor stabiliteit en draagkracht.

Kalk

Kalk: luchtzuiverend en vochtregulerend
Kalk is ademend en vochtregulerend en werkt luchtzuiverend. Daardoor is het heel geschikt als grondstof in biobased bouwmaterialen. Het wordt verwerkt in constructiemateriaal, stuc en verf.



IsoSchelp



Schelpisolatie is voor de kruipruimte is natuurlijk, milieuvriendelijk en biedt uitstekende thermische eigenschappen. Het reguleert vocht en bevordert een gezond binnenklimaat. Lichtgewicht en sterk, het zorgt voor energie-efficiënte en comfortabele isolatieoplossingen voor diverse gebouwen.

Grondstoffen


Toepassingen
Kruipruimte
Natuurlijk en milieuvriendelijk
Uitstekende isolatie
Vochtregulerend
Lichtgewicht en sterk