Je hoort erover en het wordt steeds vaker genoemd: Zero Waste. Het klinkt goed en het voelt goed wanneer een product het label ‘zero waste’ krijgt. Maar wat ís het nou precies? Wat valt er allemaal onder zero waste? Hoe pas je zero waste toe in je eigen leven? We beantwoorden deze vragen allemaal, dus lees snel verder.




Definitie van Zero Waste

Zero Waste is letterlijk vertaald: nul afval. Dat is op zich wel duidelijk, maar is nul afval ook echt nul afval? Bestaat er nog afval binnen een zero waste leefstijl? Het antwoord is ja. In de huidige maatschappij is het gewoonweg bijna onmogelijk om te leven zonder afval. Daarom is het uitgangspunt van de zero waste lifestyle dat je je bewust bent van wat je gebruikt en dat je je best doet om zo min mogelijk afval te creëren. Het meest ideale scenario is dat wat je gebruikt zelfs circulair is en nooit op een afvalhoop belandt.

Vaak denken mensen dat ze nieuwe producten moeten kopen om zero waste te leven, of juist alle luxe kwijtraken. Deze standpunten zijn allebei niet helemaal waar, maar wat moet je dan wel doen?

 


Zo leef je Zero Waste

Om volgens de zero waste lifestyle te leven, maak je dagelijks keuzes. Het hoeft niet allemaal in één keer anders, want dat kan ook niet. Soms zal je ervoor moeten kiezen iets meer moeite te doen om verpakkingsvrij te winkelen. Maar het kan ook zijn dat je investeert in een goed apparaat, waarmee je je eigen producten (sauzen, schoonmaakmiddelen etc.) kunt maken en zo afval vermindert.

Uiteindelijk gaat het erom zo min mogelijk afval te creëren. Hoe je dit doet, is persoonlijk en afhankelijk van jouw situatie.

Verschillende Zero Waste manieren:

Deze manieren om je ecologische voetafdruk te verkleinen vallen allemaal onder Zero Waste leven. Doe je één of meerdere hiervan? Dan ben je zeker goed op weg, want alle beetjes helpen!

  1. Leven zonder afval: dit is écht zero waste. Je creëert geen afval en overgebleven GFT zet je om in compost, welke je verwerkt in een tuin. Je ecologische voetafdruk is zo goed als niks.
  2. Afval vermijden: dit komt wel heel dicht in de buurt van zero waste. Je doet je best om geen afval te creëren, maar als het nodig is, dan hoort het erbij. Je recyclet en koopt tweedehands.
  3. Leven zonder plastic afval: omdat het lastig is om ál het afval te vermijden, is er ook een leefstijl waarbij je plastic afval vermijdt. Dit is beter te doen en heeft nog steeds veel impact!
  4. Bewust leven: bij een leefstijl waar je bewuste keuzes maakt, hoort ook bewust omgaan met afval. Recyclen is soms ingewikkeld, maar als je dit correct doet, help je ook flink mee tegen vervuiling. De meeste mensen zijn al goed bezig met recyclen!
  5. Leven zonder schadelijke stoffen: er zijn veel gebruiksartikelen waar toch een of meer stoffen inzitten die schadelijk zijn voor jezelf en het milieu. Denk hierbij aan BPA in verpakt eten, microplastic in tandpasta, siliconen in conditioner en chemicaliën in schoonmaakmiddelen. Vermijd je deze? Dan wordt je ecologische voetafdruk al veel kleiner.

Een verandering in koopgedrag

Aan de basis van zero waste leven staat het maken van bewuste keuzes. Dit betekent dus ook dat je eerst nadenkt of je überhaupt iets nieuws nodig hebt. Eigenlijk is het een soort minimalisme. Heb je het niet nodig? Koop het dan ook niet!

Soms zie je zero waste producten langskomen die een oplossing bieden, maar dan zijn het oplossingen voor problemen die jij niet eens hebt! Gebruik je nooit rietjes, dan hoef je natuurlijk ook geen duurzame rvs-variant ervan te kopen. Blijf dus kritisch op wat je wel of niet wilt toepassen in je afvalloze leefstijl. Er is geen one size fits all zero waste lifestyle. De één heeft wel bepaalde producten nodig, de ander niet. Het gaat erom dat jij de keuzes maakt die voor jou goed zijn.

Verder kan je grotere spullen vaak ook lenen van iemand anders. Ook dat scheelt weer voor je ecologische voetafdruk en die van de ander!

De dilemma's rondom Zero Waste

Echt helemaal leven zonder afval is een bijna onmogelijke missie. Veel zero waste producten hebben alsnog wel wat verpakking, wat dus afval is. Daarom zijn er verschillende definities van zero waste, en is de afvalvrije leefstijl van de één niet haalbaar voor de ander.

Gelukkig worden er nog steeds nieuwe materialen uitgevonden, waarbij verpakkingen en het product zelf circulair zijn. Verder zijn er ook steeds meer verpakkingsvrije winkels, waar je met je eigen tasjes, zakken en potten een nieuwe voorraad kunt inslaan.

Tot het moment dat alles écht afvalvrij is, kunnen we producenten oproepen om te innoveren, kunnen we zelf keuzes maken en doen we samen ons best om de afvalberg zo klein mogelijk te houden.

Bekijk ook


Circulaire producten en circulariteit: wat houdt het in?
Circulariteit en circulair zijn begrippen die je soms tegenkomt wanneer het gaat over duurzaamheid, maar wat houden ze in? Lees het hier!


Microplastics en wat je daarover moet weten
Het gaat er steeds vaker over: microplastics. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier, inclusief tips.