Duurzaam plaatmateriaal

Totaal 9 productenPagina 1 van 1

OSB halve plaat - Formaldehyde vrij - ongeschuurd - 15mm

Chipwood-Sterling

13,54 per m2

OSB halve plaat - Formaldehyde vrij - ongeschuurd - 18mm

Chipwood-Sterling

15,56 per m2

OSB halve plaat - Formaldehyde vrij - ongeschuurd - 22mm

Chipwood-Sterling

18,28 per m2

OSB halve plaat - Formaldehyde vrij - ongeschuurd 12mm

Chipwood-Sterling

10,76 per m2

Leemplaat 16 mm stomp - per pallet

Lemix

31,47 per m2

Leemplaat 22 mm stomp - pallet

Lemix

34,40 per m2

Powerplex Bio - Formaldehyde vrij - 122x244 - 18mm

PowerpleX

21,33 per m2

Stabiofloor Constructieplaat hele plaat T&G (2-zijdig) 18mm

PowerpleX

19,27 per m2

Leemplaat 22mm - 100 x 61

Tierrafino

44,04 per m2

Duurzaam plaatmateriaal

Wat is duurzaam plaatmateriaal?

Duurzaam plaatmateriaal is plaatmateriaal dat een minimale impact heeft op mens, dier en milieu. Het plaatmateriaal is dus gemaakt van natuurlijke materialen, kan gerecycled worden of is biologisch afbreekbaar. Ook worden er geen schadelijke stoffen toegevoegd.

Is plaatmateriaal duurzaam?

Dat hangt ervan af waar het van gemaakt is. Er is zowel duurzaam als niet-duurzaam plaatmateriaal te koop. Gipsplaten worden bijvoorbeeld gemaakt van gips, bindmiddel en karton en zijn dus geen duurzame keuze. Bij Eco-Logisch hebben we uitsluitend duurzaam plaatmateriaal in ons assortiment. Dat betekent bijvoorbeeld dat ons hout uit duurzaam beheerde bossen komt en dat de milieu-impact van al ons plaatmateriaal zeer beperkt is.

OSB-platen zonder formaldehyde

Soms wordt formaldehyde toegevoegd als oplosmiddel in de lijm die wordt gebruikt voor de binding van MDF, spaanplaat en andere houtachtige materialen. Hoewel formaldehyde van nature in hout voorkomt, wil je beperkt formaldehyde in je huis hebben.

Formaldehyde kan namelijk als gas vrijkomen en onder bepaalde omstandigheiden zorgen voor irritatie aan oog, neus en keel. Het Internationaal Kanker Agentschap heeft formaldehyde zelfs geclassificeerd als kankerverwekkende stof. Je wilt het formaldehydegehalte in je plaatmateriaal dus zo laag mogelijk houden en dat doe je door te kiezen voor plaatmateriaal waaraan geen formaldehyde is toegevoegd. Op die manier is het gehalte aan formaldehyde in je plaatmateriaal vergelijkbaar met dat van natuurlijk hout.

Bij Eco-Logisch kun je terecht voor OSB-platen waaraan geen formaldehyde is toegevoegd.

Estrich vloerplaten

Ben je op zoek naar duurzaam plaatmateriaal voor je vloer? Kijk dan eens naar de Estrich vloerplaten. Deze worden gemaakt van een mengsel van gips (een natuurlijk materiaal), gerecyclede papiervezels en water, in combinatie met een laag vilt.

Gipsvezelplaten

Ook gipsvezelplaten zijn een uitstekende keuze als duurzaam plaatmateriaal. Gipsvezelplaten bestaan, in tegenstelling tot gipsplaten, voor 100% uit natuurlijke producten en gerecyclede materialen. Ze hebben dus een minder grote impact op het milieu.

Leemplaten

Verder kun je bij Eco-Logisch terecht voor duurzaam plaatmateriaal van leem. Deze zijn gemaakt van gedroogd basisleem en je kunt er voorzetwanden, binnenmuren, plafonds en schuine daken mee maken. Vervolgens kun je ze afwerken met leem of kalk. 

Eco-Logisch: hét adres voor duurzaam plaatmateriaal

Naast de genoemde platen hebben we ook duurzame platen van verschillende soorten multiplex in ons assortiment. Ben jij enthousiast om aan de slag te gaan met duurzaam plaatmateriaal? Plaats je bestelling dan in onze webshop en laat 'm thuisbezorgen of haal 'm vandaag nog op in Amsterdam.

Eerst nog een vraag? Vul ons contactformulier in en je krijgt binnen 48 uur (maar vaak veel sneller) antwoord. Je bent ook van harte welkom in onze showroom in Amsterdam, waar je onze verschillende soorten duurzaam plaatmateriaal in het echt kunt bekijken.


Veelgestelde vragen

Triplex bestaat uit 3 lagen en multiplex uit minimaal 5. Het verschil zit dus in het aantal lagen dat voor de plaat is gebruikt. Verder bestaat plaatmateriaal van multiplex meestal uit één houtsoort en worden in triplex verschillende houtsoorten met elkaar gecombineerd. Omdat triplex uit slechts 3 lagen bestaat, is het buigzamer dan multiplex. 

Dat hangt ervan af waar je het materiaal voor wilt gebruiken en welke eigenschappen je belangrijk vindt. Neem gerust contact met ons op voor persoonlijk advies.

Duurzaam plaatmateriaal is gemaakt van natuurlijke materialen en is recyclebaar of biologisch afbreekbaar. Dit materiaal heeft dus een veel minder grote impact op het milieu dan materialen die niet van natuurlijke oorsprong zijn en niet recyclebaar of composteerbaar.