Artikelnummer: 2700000032084
Bekijk alles van MDF-zero >
Bekijk meer: Plaatmateriaal >
MEDITE MDF ZF (Zero Formaldehyde)
Medite MDF ZF is een MDF plaat die speciaal is ontwikkeld voor interieur toepassingen in een gevoelig milieu waar formaldehyde emissies tot een minimum beperkt moeten worden. Medite MDF ZF is onder andere geschikt voor:
- kasten
- vitrines
- binnenbetimmeringen
- meubilair
- kinderkamers
- woonruimte
- kantoorruimte, en overige plekken binnenshuis waar geen zuur en lijm verdamping gewenst is
MEDITE ECOLOGIQUE behoudt de lichtbruine kleur van deals grondstof gebruikte houtvezels.
ACCLIMATISEREN
Tijdens het productieproces bedraagt het vochtpercentage van MEDITE ECOLOGIQUE 7% +/- 2%. Veranderingen in de relatieve luchtvochtigheid hebben invloed op de maatvoering van hout en houtachtig plaatmateriaal. Daarom dienen
MEDITE platen vóór verwerking 2-3 dagen en op de plaats van de definitieve montage 2-3 dagen te acclimatiseren.
BEWERKEN/VERWERKEN
Gezaagde en/of geprofileerde kanten van MEDITE ECOLOGIQUE dienen voor het verven/lakken geschuurd te worden met minimaal korrel 150. Het aanbevolen systeem voor de kantafwerking bestaat uit een sealer, grondlaag en toplaag(-lagen) die worden geschuurd vóór het aanbrengen van elke volgende laklaag. Het gewenste resultaat van het oppervlak kan bereikt worden met een grondlaklaag en een afwerkingslaag (-lagen). Bij het aanbrengen van watergedragen laksystemen dient men deze (geforceerd) snel te drogen om de kwaliteit van het oppervlak te behouden.
Formaldehydevrije lakken zijn ook leverbaar. Raadpleeg Eco-Logisch hiervoor of uw verfleverancier.
MEDITE MDF ZF (Zero Formaldehyde)
- formaat: 122 x 244 cm
- dikte: 9 mm
Medite MDF Zero Formaldehyde Ecologique.pdf
Medite MDF Zero Formaldehyde Ecologique Safety Data sheet.pdf
Medite MDF Zero Formaldehyde Ecologique CE markering.pdf
Medite MDF Zero Formaldehyde Ecologique CARB.pdf
Het belangrijkste milieu- en gezondheidsaspect bij MDF is de formaldehyde-emissie. Bij toepassing van MDF is het, net als voor spaanplaat, in verband met een gezond binnenmilieu aan te bevelen voor formaldehydearm of formaldehydevrij MDF te kiezen. De Nederlandse overheid heeft in het Bouwbesluit een grens gesteld aan de maximumconcentratie in de binnenlucht: 120 µg/m3 (oftewel 0,1 p.p.m.) bij een binnentemperatuur van 23 °C en een relatieve luchtvochtigheid van 50%. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt aan om een formaldehydeconcentratie van minder dan 0,05 p.p.m. na te streven. Voorts zijn er eisen geformuleerd voor het formaldehydegehalte in een plaatmateriaal via het Spaanplaatbesluit en NEN-EN 622-1 (Vezelplaten - Specificaties - Deel 1: Algemene eisen). Hierin worden onderscheiden met als toegestane waarden voor ovendroog materiaal:
E1: <= 8 mg/100 g (formaldehyde -arm MDF)
E2: <= 30 mg/100 g ('gewoon' MDF).
Gangbaar MDF
Het formaldehyde gehalte van plaatmateriaal is afhankelijk van het toegepaste bindmiddel. Bij gangbaar MDF gaat het meestal om ureum-formaldehydelijm (UF-lijm). Na uitharding van UF-lijm blijft een geringe hoeveelheid formaldehyde vrij in de plaat achter, die prikkelend kan werken op ogen, neus en keel. Als de MDF afdoende is afgewerkt of ommanteld, is de emissie te verwaarlozen. Acrylverf (water gedragen) sluit echter onvoldoende af om de emissie tegen te gaan.
Formaldehyde-arm MDF
Hiernaast is er formaldehyde-arm MDF ontwikkeld. Volgens het VIBE-fiche 'Houten plaatmaterialen' kan er dan PF-lijm (fenolformaldehyde, emissie verwaarloosbaar, fenol heeft wel schadelijke invloed op gezondheid arbeiders) of PUR-lijm gebruikt zijn.
Ecologisch MDF
Er is ook MDF (vrijwel) zonder formaldehyde op de markt. Voor bio- ecologische zachte houtvezelplaten wordt volgens VIBE geen lijm gebruikt, maar komt de verbinding tussen de vezels tot stand door de natuurlijk aanwezige lignine uit de houtvezels onder toevoeging van warmte en/of druk.