Plasticvrij Leven
Eco-Inspiratie / Wonen en leven / Plasticvrij Leven
Plastic is overal om ons heen: in de keuken, badkamer en zelfs in je kledingkast. We kampen met een enorm plasticprobleem: een groot deel komt namelijk in ons milieu terecht en kan niet gerecycled worden. Gelukkig kunnen we zelf stappen zetten om dit te veranderen. Een plasticvrij(er) leven is makkelijker dan je denkt en kan zelfs een leuke uitdaging zijn! In deze blog duiken we in de wereld van plasticvrij leven. Van handige tips voor in het huishouden tot slimme vervangers voor alledaagse producten, ontdek hoe jij de overstap maakt en de planeet een handje helpt. 

Plastic Fantastic? Dacht het niet

Plastic werd ooit geprezen als hét wondermateriaal dankzij zijn veelzijdigheid en lange levensduur, maar inmiddels blijkt het toch een stuk minder wonderlijk voor onze planeet. Plastic is overal: in de oceanen, op het land en zelfs in de lucht die we inademen! Wat begon als een handige uitvinding, is inmiddels een behoorlijk probleem geworden. Elk jaar stapelen zich miljarden tonnen plastic afval op, wat onze ecosystemen vervuilt en flinke schade aanricht.

Door bewuste keuzes te maken, verminderen we onze eigen plasticvoetafdruk en inspireren we anderen. Plasticvrij leven maakt meer impact dan je denkt: hoe meer vraag er is naar duurzame alternatieven, hoe sneller bedrijven overstappen op milieuvriendelijke materialen. Het lijkt misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar al die druppels samen maken uiteindelijk verschil.


Plastic is overal

Je hebt vast weleens van 'microplastics' gehoord? Plastic vergaat namelijk niet, maar valt uiteen in steeds kleinere stukjes. Uiteindelijk bereikt het een punt waarop het onzichtbaar wordt voor het blote oog. Deze minuscule deeltjes worden microplastics genoemd. De microplastics van synthetische kleding en cosmetica worden meestal weggespoeld via het riool. Het slib dat in het riool ontstaat wordt in veel landen gebruikt als mest. Op die manier kan er zelfs plastic in onze voedselketen terechtkomen. Gelukkig kunnen we er zelf voor zorgen dat er geen microplastic naar het riool gaat: vermijd synthetische kleding en check cosmetica op microplastic!

Er wordt nog veel onderzoek naar gedaan, maar er is al wel gebleken dat plastic hormoonverstorende stoffen bevat (met name PFAS) en dat plastic ook andere chemicaliën in het water absorbeert, die daardoor in het lichaam terechtkomen. Door bewust te kiezen voor plastic- en PFAS-vrije producten zorgen we er met z'n allen voor dat er minder schadelijke stoffen in ons lichaam belanden.


Check ons plasticvrije kenmerk

In onze webshop verkopen we veel plasticvrije producten. Ben je benieuwd of een product volledig plasticvrij is, check dan in de rechterkolom naast de productomschrijving welke duurzame kenmerken het bevat. Als een product plasticvrij is, zie je dit kenmerk daar staan. Ook hebben we o.a. de kenmerken ‘microplasticvrij', 'BPA-vrij' en 'PFAS- vrij.' Zo zie je in één oogopslag aan welke duurzame kenmerken een product voldoet.
 
Er zijn ook keurmerken waar je op kunt letten. Zo zijn alle producten met het keurmerk Look for The Zero microplasticvrij. Er bestaat ook een handige app waarmee je producten kunt scannen: Beat the Microbead. Daarmee kan je met je telefoon ingrediënten scannen en zie je meteen of een product microplastics bevat.


Plasticvrij op pad

Als er iets zonde is, dan is het wel wegwerpplastic: je gebruikt het één keer en daarna belandt het meteen in de afvalbak. Dat kan anders! Ga voorbereid de deur uit en neem je eigen to go product mee. Denk aan een thermosbeker met thee of koffie of een lunchbox met een broodje, salade of andere lekkere maaltijd. Dit scheelt ook nog eens een hoop geld!

Wist je dat je bij sommige plekken korting op je drankje to-go krijgt als je je eigen beker meeneemt? Handig om die herbruikbare koffiebeker dus standaard in je tas te hebben. Ook een boodschappennetje is een goede essential. Zo hoef je geen plastic zakje te kopen als je spontaan boodschappen gaat doen.  

Plasticvrije verzorging

Producten die we dagelijks gebruiken en vaak opnieuw kopen, zijn verzorgingsproducten. Goed dus om eens stil te staan of er ook plasticvrije alternatieven zijn? Denk aan: shampoo- en conditioner bars, zeep, herbruikbare watjes, plasticvrije deodorant of bamboe tandenborstels. In ons assortiment vind je allerlei duurzame, plasticvrije producten.

Tips voor een plasticvrije badkamer:

  • Minimaliseer je routine: denk na over welke producten je écht nodig hebt. Minder producten betekent minder afval.
  • Doe onderzoek naar duurzame merken: steeds meer bedrijven zetten stappen om hun producten plasticvrij aan te bieden. Zoek naar merken die transparant zijn over hun productieproces. Of naar lokale, handgemaakte producten.
  •  DIY-verzorging: zelf verzorgingsproducten maken kan ook een leuke manier zijn om plasticvrij te leven. Bekijk onze DIY-blogs voor inspiratie!
  • Koop navulbare producten: kies voor producten die in navulbare verpakkingen zitten. Dit vermindert het aantal keer dat je een product in plastic hoeft te kopen.

Plasticvrij koken

Pannen van email en keramiek zijn een gezond alternatief voor pannen met anti-aanbaklaag. Verder zijn veel spatels en borden gemaakt van kunststof, terwijl je ook voor houten of 100% siliconen versies kunt kiezen (dit is geen plastic!).

Ook het bewaren van voedsel kan soms een uitdaging zijn. Al snel grijpen we naar de vershoudfolie. Dit is helaas niet te recyclen, dus kies voor een duurzaam alternatief, zoals: bijenwasdoeken, food containers/bags en platinum siliconen deksels voor je eigen bakjes.

De ingrediënten van je maaltijden komen ook vaak (deels) verpakt in plastic. Probeer deze eens te vermijden en neem je eigen herbruikbare/wasbare tasjes mee. Koop lokaal, of ga naar een verpakkingsvrije winkel!

Plasticvrije omgeving

Je kunt een stap verder gaan dan alleen je eigen leven verduurzamen. Ga op pad (alleen of met vrienden) en ga ploggen! Dit concept komt uit Zweden en is het opruimen van zwerfafval tijdens het joggen. Je kunt natuurlijk ook op je gemakje een wandeling maken en oprapen wat je tegenkomt. Ga voorbereid op weg met een grijper en een afvalzak!

Door actief deel te nemen aan plogging, verander je niet alleen je persoonlijke levensstijl, maar draag je ook bij aan een grotere beweging tegen de plasticplaag. Samen kunnen we een kettingreactie in gang zetten die reikt tot in de uithoeken van onze samenleving. Het ploggen herinnert ons eraan dat de oorsprong van het plasticprobleem nauw verweven is met ons dagelijks leven en onze keuzes. Wat begon als een oplossing voor gemak, heeft geleid tot een probleem dat onze ecosystemen bedreigt.

Bekijk ook

Micro-plastics

Microplastics en wat je daarover moet weten
Het gaat er steeds vaker over: microplastics. Maar wat is het en wat zijn de gevolgen? Dat lees je hier, inclusief tips.

Circulariteit

Circulariteit: wat houdt het in?
Circulariteit en circulair zijn begrippen die je soms tegenkomt wanneer het gaat over duurzaamheid, maar wat houden ze in? Lees het hier!