Let op! Onze winkel in Amsterdam is gesloten t/m 6 april - Online bestellingen worden gewoon verwerkt

Zero waste leven: een goed begin met deze benodigdheden

Zero waste leven: een goed begin met deze benodigdheden

De Zero Waste levensstijl wordt alsmaar populairder. En daar zijn we blij mee! Deze levensstijl draait om zo min mogelijk afval maken. En dat hoeft helemaal niet tijdrovend of duur te zijn. Gooi nu niet meteen je hele leven om. Als je steeds kleine veranderingen doorvoert in je dagelijks leven, blijft het leuk en is het goed vol te houden!

We leggen je kort uit wat de Zero Waste levensstijl inhoudt. Met de 5 vuistregels in je achterhoofd kun je de komende tijd kritischer naar je gewoontes kijken. We geven je bovendien een lijst met eenmalige aanschaffingen, waarmee jij je dagelijks leven eenvoudig volgens de Zero Waste principes inricht.

Wat betekent Zero Waste leven?

Zero Waste is een levensstijl, waarmee je je ecologische voetafdruk minimaliseert. Bea Johnson, de zero waste goeroe, omvat de Zero Waste levensstijl met vijf R’s: refuse, reduce, reuse, recycle & rot. Deze vuistregels leggen we hieronder kort uit:

Refuse: weiger afval

Zorg ervoor dat je zo veel mogelijk afval weigert. Denk hierbij aan plastic verpakkingsmateriaal, wegwerpplastic, nutteloze post en individueel verpakte producten.

Reduce: verminder je afval

Verminder je afval door minder spullen aan te schaffen. Heb je echt iets nodig? Kies dan voor een milieuvriendelijke variant of een product dat je kan hergebruiken of recyclen.

Reuse: hergebruik je spullen

Hergebruik je spullen door ze een tweede leven te geven. Gebruik ze bijvoorbeeld op een andere manier of verkoop ze.

Recycle: scheid je afval

Scheid je afval, zodat het gerecycled kan worden. Niet alleen glas en papier zijn recyclebaar, ook metaal, hout en kunststof!

Rot: composteer je afval

Je kunt je groenafval recyclen door het te composteren. Maak hiervoor een compostsilo voor je fruitresten, groenteresten, eierschalen en theezakjes.

Benodigdheden voor een Zero Waste leven

Het klinkt onlogisch: producten aanschaffen als je Zero Waste wil leven. Toch is het aan te raden om te investeren in deze eenmalige aankopen om je ecologische voetafdruk op de lange termijn aanzienlijk te verkleinen. Belangrijk is om te kijken naar wat voor jou interessant is: op welk gebied is bij jou de meeste winst te behalen op het gebied van duurzaamheid? Begin daarmee!

1. Boodschappen doen

Plastic tasjes zijn verleden tijd. Zorg ervoor dat je altijd een biologische draagtas bij je hebt. Kies bijvoorbeeld voor een katoenen boodschappentas of deze herbruikbare zakjes voor groenten, fruit en noten.

groente tasje zero waste

Bestel hier voor €4,66 per set

2. Voedsel bewaren

Probeer zo min mogelijk voedsel te verspillen. Dit doe je door bewust in te kopen en door restjes te bewaren. Vertraag het rijpingsproces van je voeding met de Slowd. Gebruik foodhuggers voor het bewaren van overgebleven groenten en fruit. En bewaar je maaltijden vers en veilig in opbergdozen van glas en siliconen.

zero waste food huggers

Bestel hier voor €16,94 voor 6 stuks

3. Afval scheiden

Een belangrijke vuistregel is recycling. Door je afval te scheiden draag je hier je steentje aan bij. Maak afval scheiden makkelijker en leuker met deze recycle afvaltassen of de recycle afvalemmer.

recycletassen zero waste

Bestel hier voor €12,15 per pak

4. Wegwerpplastic vervangen

Producten van wegwerpplastic zorgen voor 50% van het plastic in de oceanen. Probeer dus je wegwerpproducten te vervangen door milieuvriendelijke alternatieven. Denk bijvoorbeeld aan bamboe rietjes, composteerbare borden en composteerbaar bestek. En zorg ervoor dat je je eigen biologische koffiebeker bij de hand hebt voor een drankje to go.

koffiebeker zero waste

Bestel hier voor €12,95

5. Schoonmaken

Chemische schoonmaakmiddelen in plastic flessen zijn echte afraders. Kies in plaats daarvan voor deze natuurlijke schoonmaakzeep. Of maak je eigen schoonmaakproducten met baking soda als basis.

baking soda zero waste

Bestel hier voor €4,26 per kg

6. GFT-afval composteren

De vijfde R van 'rotten' omvat het composteren van je GFT-afval. Dit kun je doen door je afval in compostzakken te bewaren. En heb je al gehoord van een wormenhotel? Daarmee zet je jouw GFT-afval om tot voedingsstoffen voor planten.

composteren zero waste

Bestel hier voor €124,99

7. Tissues, keukenrol, make-up pads & babydoekjes vervangen

Tissues, keukenrol en vochtige doekjes zijn grote vervuilers. Deze producten kunnen vervangen worden door wasbare alternatieven, zoals deze wasbare doekjes.

herbruikbare doekjes zero waste

Bestel hier voor €14,94 per 12 stuks

8. Menstruatiecups en maandverband

Voor veel verzorgingsproducten voor vrouwen bestaan er zero waste alternatieven. Denk aan de menstruatiecup, wasbare inlegkruisjes, wasbaar maandverband en wasbare zoogcompressen.

menstruatiecup zero waste

Bestel hier voor €29,95

9. Wasmiddel

In plaats van wasmiddel kun je deze Ecozone wasnoten gebruiken. Wasnoten zijn volledig biologisch afbreekbaar en kunnen na gebruik op de composthoop of in de groencontainer.

wasnoten zero waste

Bestel hier voor €16,77 per zak (330 wasbeurten)

10. Luiers

Heb je een kind en gebruik je wegwerpluiers? Dan is de kans groot dat je hiermee ruim 20 kilo aan afval per maand produceert. Dat is veel te veel! Kies daarom voor onderstaande wasbare luiers van badstof of wasbare luiers met print. Niet alleen is dit veel beter voor het milieu, je bespaart ook nog eens behoorlijk wat geld!

wasbare luiers zero waste

Bestel hier voor €48,94 per set van 4

11. Scheerzeep

Baard eraf? Gebruik deze 100% natuurlijke, ecologische en veganistische scheerzeep met verzorgende werking.

scheerzeep zero waste

Bestel hier voor €12,50

12. Haarverzorging

Als nooit meer je haren wassen geen optie is, kies dan voor dit shampoo blok. Het is verkrijgbaar voor droog, normaal en vet haar.

shampoo zero waste

Bestel hier voor €13,-

(Gaat even lang mee als 2 shampooflessen)

13. Mondverzorging

Er zijn veel zero waste alternatieven voor mondverzorging. Denk aan tandpasta op een stokje of tandenborstels van bamboe.

tandpasta zero waste

Bestel hier voor €9,80

(Gaat even lang mee als 2 tandpasta tubes)

14. Make-up remover

Door iedere dag je make-up te verwijderen met katoenen pads heb je veel afval. Kies in plaats daarvan voor deze wasbare make-up remover pads of deze konjac spons voor reiniging en peeling van de huid.

make-up remover zero waste

Bestel hier de set voor €25

15. Deodorant

In plaats van een deodorant spuitbus of roller kun je beter gebruikmaken van dit deodorant blok zonder aluminium of alcohol.

deodorant zero waste

Bestel hier voor €12,50

16. Koffie cups

Koffieliefhebbers gooien vaak grote aantallen koffiecups weg. Zonde en helemaal niet nodig! Want met deze composteerbare koffiecups ben je zero waste bezig.

koffie cups zero waste

Bestel hier voor €16,95 per 100 cups

17. Hondenpoepzakjes

Heb je een hond? Dan zijn deze volledig composteerbare hondenpoepzakjes onmisbaar.

hondenpoep zakjes zero waste composteerbaar

Bestel hier voor €18,15 per 200 zakjes

18. Overige verzorging

Tot slot hebben we nog twee verzorgingsproducten die niet mogen ontbreken in je badkamerkastje. Het herbruikbare oorstokje van Lamazuna om je oren schoon te maken. En het cacaoboter blok, waarmee je je huid en lippen ‘zero waste’ verzorgt.

Oorstokje zero waste

Bestel hier voor €4,50

Aan de slag met Zero Waste

We hopen dat je zin hebt om een begin te maken aan een Zero Waste leven. Doe het op je eigen manier en op je eigen tempo en begin met de gewoontes die de grootste impact maken! Succes en veel plezier!