Zero-waste deel 2: plasticvrije producten

Zero-waste deel 2: plasticvrije producten

Al eerder hadden we het over de zero-waste levensstijl. We ontvingen veel positieve reacties, een goede zaak! Dus het is hoog tijd om het onderwerp wat uit te diepen.

Een belangrijk onderdeel van de zero-waste levensstijl is zo min mogelijk afval maken, en met name plastic afval. Waarom? Plastic vergaat niet. Als plastic eenmaal is geproduceerd zal het altijd blijven bestaan. Het valt uiteen in kleine deeltjes die in de aarde en in het water terecht komen, met alle gevolgen van dien. De plasticsoep wordt dan ook gezien als een van de grootste milieurampen van deze tijd.

Omdat plastic lastig te recyclen is, kun je aannemen dat al het plastic wat je koopt, of het nu een product of verpakking is, ‘speciaal voor jou’ is geproduceerd. Door plastic te weigeren, zorg je er dus direct voor dat er minder plastic in de natuur komt. Simple as that.

Alhoewel velen op de hoogte zijn van bovenstaande informatie wordt er -vaak uit gemakzucht- nog maar weinig mee gedaan. En ook wij weten dat we kunnen hameren op zero-waste, maar daardoor krijg je niet meer zin om deze lifestyle te omarmen. Daarom zetten we liever wat alternatieven op plastic producten en verpakkingen in de spotlight, die ook nog eens hartstikke leuk, handig, inspirerend en tof zijn!

 

Plasticvrij tandenpoetsen

Je hebt het misschien niet in de gaten, maar je tandenpoetsritueel zit waarschijnlijk vol met plastic. Je plastic tandenborstel met tandpasta met microplastics voor whitening uit een plastic tube, nylondraad om te flossen en tandenstokers uit een plastic doosje. En dan te bedenken dat je tweemaal per dag je tanden poetst. Gelukkig zijn er veel plasticvrije alternatieven voor je tandenpoetsritueel.

Wij zijn fan van deze tandenpoets-producten:

Humble Brush (5 stuks)
Bestel hier voor €19,51 per set

humble brush

Let op: de borstelharen van de Humble Brush zijn van Nylon-6, BPA-vrij. Er is hiervoor nog geen plantaardig alternatief. De haren zijn dus niet afbreekbaar, maar gelukkig wel composteerbaar!

Tandenpoets-tabletten 125 stuks (met of zonder fluoride)
Bestel hier voor €6,- per zak

dent tabs

 

Tandpasta op een stokje
Bestel hier voor €9,80

tandpasta stokje

Natuurlijk flosdraad citroen
Bestel hier voor €3,50

natuurlijk flosdraad

 

Plasticvrije kauwgom

En dan bedoelen we niet alleen de verpakking. Niet iedereen weet dat de meeste kauwgoms bestaan uit plastic. De natuurlijke ‘gom’ wordt door veel fabrikanten namelijk vervangen door synthetisch rubber. Dus niet alleen is het een frisser idee om niet op een stukje plastic te kauwen. Je doet ook het milieu een groot plezier met deze natuurlijke kauwgom in plasticvrije verpakking:

Humble Brush Kauwgom (verkrijgbaar in 3 smaken)
Bestel hier voor €1,98

plasticvrije kauwgom

Plasticvrije gezichtsverzorging

Oogmake-up remover, reinigingslotion, scrub, tonic, wattenschijfjes, gezichtscrème… Het verzorgen van het gezicht is al snel een optelsom van (micro)plastics, zowel de verpakkingen als de inhoud. Voor het reinigen van het gezicht heeft Lamazuna een gezichtsreiniger blokje ontwikkeld. 100% zero-waste, voor de droge, normale en vette huid.

Gezichtsreiniger blokje (verkrijgbaar voor droge, normale en vette huid)
Bestel hier voor €12,50

gezichtsreiniger

En kun je niet zonder een gezichtscrème? De dag- en nachtcrème van FAIRSquared zijn 100% natuurlijk en zero-waste.

Zero-waste dagcrème
Bestel hier voor €19,95

dagcreme

Zero-waste nachtcrème
Bestel hier voor €19,95

nachtcreme zerowaste

Plasticvrij poetsen

Schuursponzen, de meeste reguliere schoonmaakdoekjes en afwasborstels bevatten plastic. Terwijl je aan het poetsen bent, komen er al micro-plastics vrij, waarna de producten uiteindelijk op de afvalbelt belanden. Au!

Gelukkig wint een oude bekende weer aan populariteit, namelijk de Loofah. Loofah (sponskomkommer) is een plant en dus 100% biologisch afbreekbaar, helemaal zero-waste én vegan (in tegenstelling tot een reguliere spons). LoofCo biedt het alternatief voor sponzen, schoonmaakdoekjes en afwasborstels.

LoofCo afwasspons
Bestel hier voor €3,94

loofah afwasspons

LoofCo schoonmaakspons
Bestel hier voor €3,94

schoonmaakspons

En als je meer wilt weten over zero-waste schoonmaakmiddelen? Lees dan deze blog over zelf schoonmaakmiddelen maken.

 

Plasticvrij lunchen

Om je lunch mee te nemen kom je al snel uit op een plastic verpakking: boterhamzakjes, plastic broodtrommels of stoffen lunchzakjes gemaakt van polyester. Het beste zero-waste alternatief is de RVS lunchbox.

RVS 3 in 1 lunchbox
Bestel hier voor €35,95

rvs lunchbox

Ballonnen

We hoeven je vast niet uit te leggen dat ballonnen niet milieuvriendelijk zijn. Tot voor kort. Want Fairzone heeft ballonnen gemaakt van bio-latex. Feest!

Bio-latex ballonnen (24 stuks)
Bestel hier voor €6,50

ballonnen biolatex

Meer plasticvrije producten

Wil je meer plasticvrije inspiratie? Lees onze vorige blog Zero waste leven: een goed begin met deze benodigdheden of bekijk hier de categorie Plasticvrije producten.