Milieuvriendelijk wassen én een schone was: zo doe je dat!

Milieuvriendelijk wassen én een schone was: zo doe je dat!

Een wasbeurt kost wasmiddel, elektriciteit, water én onderhoud van je wasmachine. Al bij al een prijzig huishoudelijk karwei met een behoorlijke milieu-impact. Zeker als je je was daarna laat drogen met behulp van een wasdroger.

Hoe zorg je er nu voor dat wassen een goedkoper en milieuvriendelijker klusje wordt zonder te veel in te leveren op snelheid en comfort? Laat je met onze tips inspireren.

Wat zijn de kosten van wassen?

Wassen is een prijzige bezigheid. Maar hoe duur is het nu eigenlijk? RVO en Vewin hebben de gemiddelde kosten per was bij verschillende temperaturen in een tabel gezet.

Gemiddelde kosten per was in €*             

 

90°C

60°C

40°C

30°C

Elektriciteit

0,41

0,23

0,13

0,08

Water

0,08

0,07

0,07

0,07

Waspoeder

0,14

0,14

0,14

0,14

Afschrijving / onderhoud

0,48

0,48

0,48

0,48

Totaal

1,11

0,92

0,82

0,76

* Bij een elektriciteitstarief van €0,225 per kWh en een watertarief van €1,13 per m3.
 

Als je je was droogt in een wasdroger komen daar onderstaande kosten bij.

Type wasdroger

Energieverbruik per droogbeurt (kWh)

Kosten per wasbeurt in €*

Warmtepompdroger label A+++

0,65

0,15

Warmtepompdroger label A++

0,75

0,17

Warmtepompdroger label A+

1,00

0,23

Condensdroger label B

2,25

0,51

Luchtafvoerdroger energielabel C

2,45

0,55

* Bij een elektriciteitstarief van €0,225 per kWh
 

Per was- en droogbeurt ben je gemiddeld ruim een euro kwijt. Ervan uitgaande dat een gemiddeld huishouden drie keer per week een was draait, ben je naast de aanschaf van een wasmachine en droger zo’n €156 per jaar kwijt.

 

Tips voor milieuvriendelijk wassen

Om wassen goedkoper en milieuvriendelijker te maken, hebben we een aantal handige tips voor je.

1. Gebruik natuurlijk wasmiddel

Wist je dat in veel wasmiddelen micro-plastics worden aangetroffen? Deze spoelen zo door het riool. Shocking! Niet alleen voor het milieu, maar ook voor je huid is het beter om natuurlijk wasmiddel te gebruiken. Hier vind je al onze natuurlijke wasmiddelen.

 

2. Gebruik wasballen of wasnoten

Als je minder wasmiddel wilt gebruiken, zijn wasballen en wasnoten een goed alternatief. EcoEggs verwijderen vlekken met 90% van de effectiviteit van traditioneel waspoeder. Daartegenover staat dat het veel goedkoper én milieuvriendelijker is. Bekijk de EcoEgg hier. 

Wil je een 100% biologisch afbreekbaar alternatief? Kies dan voor wasnoten. Helemaal natuurlijk, geeft geen aangekoekte resten in de wasmachine en is hypoallergeen.

 

3. Smeer vlekken op voorhand in met ossengalzeep

Ben je bang dat vieze vlekken er niet uitgaan met natuurlijk wasmiddel? Door een vlek direct te behandelen, gaat deze er tijdens het wassen beter uit. Ossengalzeep is een handige, natuurlijke vlekverwijderaar. Ideaal!

 

4. Was zo koud, kort en veel mogelijk

Een tip waar we niet te veel woorden aan vuil hoeven te maken: hoe kouder en korter je wast, hoe minder energie je verbruikt! Zorg bovendien altijd voor een volle wasmachine. De meeste was wordt gewoon schoon bij een wasbeurt van 1 uur op 30°C. Handdoeken, ondergoed en vaatdoekjes mogen vanwege de bacteriën wel op 60°C.

 

5. Maak zelf je wasmiddel

Vind je natuurlijk, vloeibaar wasmiddel te duur? Dan maak je het eenvoudig zelf. Voordeel: je kunt je favoriete geur zelf toevoegen. Dit is het recept:

Recept voor 2,5 liter wasmiddel voor bonte was en 2,5 liter wasmiddel voor witte was:

  • 80 gram zeepvlokken
  • 5 liter water
  • 40 gram baking soda
  • 60 druppels etherische olie

Kook de zeepvlokken in 1 liter water. Als alle zeep is opgelost voeg je nog 4 liter water toe. Giet de helft van de oplossing over in een andere pan/emmer. Voeg bij een oplossing 40 gram baking soda toe voor een blekend effect voor de witte was.

Laat de oplossingen 1 nacht staan en voeg daarna per oplossing 30 druppels etherische olie toe.

 

6. Gebruik geen droger meer

Een wasdroger verbruikt ontzettend veel energie. Zonde! Hang daarom je was op aan de waslijn of een wasrek. Dat scheelt ook nog eens een hoop geld.

 

7. Doe langer met je kleding

Veel kleding wordt na een keer dragen al in de wasmand gegooid. Dat is vaak helemaal niet nodig. Probeer voortaan je kleding te luchten. Je zult zien dat je veel minder was hebt.

 

8. Koop geen synthetische kleding

Stoffen als polyester, acryl en elastaan worden veel gebruikt in kleding. Helaas wast de wasmachine niet alleen vlekken eruit, ook micro-plastics laten los en worden zo door het riool gespoeld. Je kunt beter kiezen voor stoffen als katoen, wol, linnen, bamboe en zijde.