Artikelnummer: 634634
Bekijk alles van Sempergreen >
Bekijk meer: Groendaken >
Systeemopbouw platte daken: 0-5 graden
Verduurzaam je dak met sedumvegetatie. Sedumplantjes op een dak, ook ‘groen dak’ genoemd, is een vergroeningsmethode waarmee je het milieu, maar ook jezelf een handje helpt. Een groen dak met sedum op een kokosvezelmat zorgt voor regenwateropslag, luchtzuivering, biodiversiteit en zelfs geluidsisolatie.
Sedum kan veel water vasthouden en zo een buffer vormen voor de wateroverlast. Hierdoor zijn er in steeds meer gemeentes subsidies beschikbaar. Kijk op
www.energiesubsidiewijzer.nl of er ook in jouw gemeente subsidie beschikbaar is.
- Luchtzuiverend
- Isolerend
- Geluidsdempend
- Vergroening: wateropslag
- Verlengt de levensduur van het dak
- Kokosvezelmat met 6-8 sedumplantjes
- Geschikt voor een dak met 0-5 graden helling
Dit systeem is speciaal voor plattere daken met een helling tussen de 0 en 5 graden.
Systeemopbouw - plat dak - Sempergreen.pdf
Dakinspectie: minimaal 1 keer per jaar. Inspecteren op (ingewaaide)onkruiden en deze verwijderen. Controleren of het afvoersysteem nog functioneert.
Bemesten: minimaal 1 keer per jaar. In het vroege voorjaar (april) en indien noodzakelijk in het najaar (september) het Sedumdak bemesten met Sedumpower (kortwerkende meststof).
De opbouw van boven naar onder is:
Sedummixmat, 30 mm
Daktuinsubstraat extensief, 40 mm
Drainage incl. filtervlies, 10-40 mm (afhankelijk van het dak)
Begroeiingspercentage bij levering is minstens 95%. Het daktuinsubstraat bestaat uit lava, compost en bims. Geproduceerd conform FLL richtlijnen.
Totale dikte: 80-110 mm
Totale gewicht, verzadigd: 80-85 kg/m2
Let erop dat je dak dit gewicht aankan!
De plantenmix voor dit systeem bestaat uit verschillende soorten sedum. Sedum, ook vetkruid genoemd, is een soort vetplant die water opslaat in de bladeren. Dit maakt het een bladsucculent. In totaal zijn er wel zo’n 500 soorten sedum, maar voor deze mix worden er 6 tot 8 gebruikt.
Sedum neemt ’s nachts CO2 op via de huidmondjes. Dit wordt omgezet in appelzuren. Overdag worden deze zuren afgebroken door het zonlicht en vindt er fotosynthese plaats. Op hete en droge dagen blijft het vocht in de bladeren, doordat alleen ’s nachts de mondjes opengaan.
Van oorsprong komt Sedum voor in het Middellandse zeegebied, Noord-Afrika en Zuid-Amerika, op droge en/of koude plaatsen. Deze plantjes vereisen weinig onderhoud en kan goed tegen droogte in hete zomers. Verder zijn ze ongevoelig voor ziekten en insectenplagen en wortelen ze niet diep.