Groene feestdagen in 5 stappen

De feestdagen zijn voor veel mensen een tijd van gezelligheid, lekker eten en cadeautjes. Naast gezelligheid, brengen deze dagen ook extra verspilling en afval met zich mee. Grote cadeaus en uitgebreide diners zijn voor het milieu niet altijd een feestje. Om je feestdagen wat te verduurzamen hebben we een aantal tips voor je op een rijtje gezet. Zo help je Sinterklaas, Kerst en Oud & Nieuw wat groener te maken!


Stap 1: Kies de juiste cadeaus

Sinterklaas en Kerst zijn natuurlijk niet compleet zonder cadeautjes! Als je duurzaamheid belangrijk vindt hoef je echt geen dure of grote cadeaus te kopen om er een geslaagd feest van te maken. Als je graag creatief bezig bent is het ook leuk om een zelfgemaakt presentje te geven. Je kunt er ook voor kiezen om een ervaring cadeau te doen. Denk bijvoorbeeld aan een uitje in de natuur, een dagje naar een museum of een filmavond in de bioscoop.

Gelukkig zijn er ook steeds meer mooie, duurzame cadeaus. In ons uitgebreide assortiment vind je een heleboel geschikte groene cadeaus: van speelgoed en spelletjes voor kinderen tot verzorgingsproducten en woonaccessoires. Ga voor een cadeau waar de ontvanger echt iets aan heeft en kies voor tijdloze producten die lang meegaan.

Heb je een geschikt cadeau gevonden? Pak het dan in met materialen die je nog in huis hebt liggen. Zoals leuk papier, een mooie theedoek, furoshiki doeken of iets anders creatiefs! Geef het een finishing touch met een gevonden herfstblaadje of gedroogd lavendeltakje. Bekijk hier al onze duurzame inpaktips.


Stap 2: Duurzame sfeerverlichting

De donkere dagen in december zijn bij uitstek de tijd voor sfeerverlichting in huis of in de tuin. Kies voor ledverlichting die zo min mogelijk energie verbruikt. Met behulp van handige tijdschakelklokken stel je schema's in waardoor de verlichting vanzelf uitgaat. Zo staan de lampjes niet onnodig aan wanneer je er niet bent. Je kunt ook kiezen voor mooie sfeerverlichting op zonne-energie voor buiten. Die hoef je niet aan te sluiten op het stroomnet en ze gaan vanzelf aan wanneer het donker wordt. 

Maak het binnen extra sfeervol met duurzame (geur)kaarsen. Veel reguliere kaarsen bevatten paraffine, afkomstig van aardolie. De kaarsen in ons assortiment zijn paraffinevrij en zijn gemaakt van een duurzaam alternatief zoals bijenwas, sojawas of kokoswas. Ze geven net zoveel sfeer als traditionele kaarsen, maar zijn beter voor het milieu en voor je gezondheid! 


Stap 3: Jarenlang versierplezier

Wil je je huis mooi aankleden tijdens de feestdagen? Ook dat kan duurzaam! Kies voor versiering die je ieder jaar opnieuw kunt gebruiken. Als je toch op zoek bent naar iets nieuws, kijk dan eens rond in de kringloopwinkel. Ga voor kwaliteit en dingen die je écht mooi vindt. 

Je kunt ook gemakkelijk zelf decoraties maken. Kies voor duurzame en natuurlijke materialen die makkelijk te recyclen zijn. Versier je huis bijvoorbeeld met mooie houten takken en hangers van vilt of figuren van hout of karton. Ook leuk: droog schijfjes sinaasappels of ander citrusfruit in de oven en maak er mooie hangers van!

 


Stap 4: Kerstbomendilemma

Als je denkt aan Kerst denk je natuurlijk al snel aan een kerstboom. Heb je het liefst een echte boom in huis? Er zijn steeds meer plekken in Nederland waar je een kerstboom kunt huren. Deze kerstbomen lever je begin januari weer in zodat hij teruggeplant kan worden. Dat is een stuk beter voor het milieu dan wanneer je de boom na één keer gebruiken moet weggooien. Als je geen boom kunt huren, koop dan een kerstboom met kluit in een pot en plant hem na de kerstdagen in je tuin.

Een kunstboom kan ook een goed alternatief zijn voor een echte boom. Zeker als je denkt dat je de kunstboom meerdere jaren gaat gebruiken. Voor neppe kerstbomen en kerstballen kun je ook vaak in een kringloopwinkel terecht. Als je houdt van DIY projecten houdt kun je ook zelf een kerstboom in elkaar zetten. Denk bijvoorbeeld aan een boom van resthout. Creatief en origineel!

Stap 5: Het kerstdiner

Het kerstdiner! Voor veel mensen het hoogtepunt van de feestdagen. We hebben verschillende tips voor je verzameld om het diner en alles wat erbij komt kijken te verduurzamen. 
 

Vega(n) maaltijden
Door minder dierlijke producten te kiezen en meer plantaardig te eten, verlaag je de impact op het milieu. Vlees en andere dierlijke producten hebben een veel grotere ecologische voetafdruk dan plantaardige alternatieven. Gelukkig zijn er steeds meer lekkere plantaardige recepten te vinden! Ook van traditionele kerstrecepten. Wat dacht je bijvoorbeeld van biet wellington of een steak van bloemkool of rodekool?

Seizoensgroenten en -fruit
Kies voor het diner groenten en fruit uit het seizoen die lokaal geproduceerd zijn, dat scheelt een hoop transport. Dit zijn een aantal seizoensgroenten- en fruitsoorten van december van Hollandse bodem: aardpeer, knolselderij, koolraap, pastinaak, pompoen, boerenkool, abrikoos, stoofpeer en appel. Sommige groenten zijn het hele jaar door een duurzame keuze, zoals prei, rode biet, ui en spruiten.
Kook niet teveel!

Door de juiste hoeveelheden af te meten voorkom je dat je teveel eten bereidt. Het Eetmaatje is daar een handige tool voor. Heb je toch eten over? Bewaar dit dan op de juiste manier. Maak ruimte in je koelkast en vriezer en gebruik handige bewaarbakjes om restjes zo lang mogelijk te bewaren.

Pannen en keukengerei

Duurzame PFAS-vrije pannen zijn beter voor het milieu en je gezondheid. Er komen geen schadelijke stoffen vrij en de pannen zijn gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Kies voor GreenPan pannen met keramische anti-aanbaklaag of emaillen schalen en pannen van Riess. Maak gebruik van keukengerei van duurzaam hout of bamboe dat lang meegaat.

Bekijk ook


Duurzame babykamer? Zo doe je dat!
Is er een baby op komst en wil je de babykamer duurzaam inrichten? Bekijk hier alles wat erbij komt kijken!


Duurzaam inpakken: 8 tips
Milieubewust cadeautjes inpakken? Dat doe je gemakkelijk met onze tips. Lees ze hier.