Duurzame babykamer!
Baby op komst! Wil je graag aan de slag gaan om alles klaar te maken voordat de kleine er is en vind je duurzaamheid belangrijk? Lees dan onze tips voor het inrichten van een duurzame babykamer: van muurverf tot billendoekjes.

Duurzaam slapen

Op de babykamer moet natuurlijk geslapen worden. Belangrijk dus dat jouw kleintje daar lekker en veilig kan liggen. Met de juiste producten creëer je een fijne slaapplek die ook nog eens duurzaam is. Kies voor goede materialen, zoals bamboe. Bamboe heeft absorberende en ademende eigenschappen en is van nature antibacterieel. Een ideaal materiaal voor een matras bijvoorbeeld. 

Heeft je kindje last van lichte reflux? Plaats dan onder het hoofdje van je baby een refluxkussen. Geheld slapen zorgt ervoor dat je kindje beter kan ademhalen en geeft verlichting bij lichte reflux. Voor extra comfort kan je gebruik maken van een warmwaterkruik. Deze kruik is gemaakt van natuurrubber en daardoor ecologisch verantwoord. Let wel op: plaats de kruik in een hoes, zodat je kindje beschermd wordt en niet tegen de hete kruik ligt!

Met een nachtlampje zorg je ’s nachts voor een beetje verlichting in de babykamer. Zo hoef je niet direct een grote lamp aan te doen, maar weet je wel waar je moet zijn. 
 

Kies ecologische muurverf

Wist je dat reguliere muurverf vol zit met chemische stoffen? Zo'n 20 tot 60 verschillende per pot! Dit worden Vluchtige Organische Stoffen (VOS) genoemd en deze stoffen zorgen voor de vloeibaarheid en de snelle droogtijd van de verf. De stoffen hebben vaak een sterke geur en slaan al snel op je longen, ook als je goed ventileert. Zelfs weken na het aanbrengen van de verf, komen deze stoffen nog vrij terwijl de verf uithardt.

Af en toe dit soort verf gebruiken zal niet direct een ramp zijn voor je gezondheid, maar bij zwangere personen en kwetsbare baby’s wil je er natuurlijk zeker van zijn dat ze gezonde lucht inademen. Kies daarom voor natuurlijke muurverf. Dit is ook een betere keuze voor het milieu. Gewone verf wordt namelijk deels van fossiele brandstoffen gemaakt. Deze zijn niet hernieuwbaar en het productieproces is vrij heftig voor het milieu.

In de kledingkast

Het is altijd zo schattig: die kleine babykleertjes van zacht materiaal en leuke printjes! Ook hier kan je voor duurzaam en ecologisch kiezen. Zo vind je in ons assortiment rompertjes gemaakt van 100% zacht katoen dat bestaat uit restmateriaal. Ze zijn ook nog eens fair trade geproduceerd! Een andere musthave is een multifunctionele hydrofiele doek. Deze doek is perfect voor de swaddle techniek, maar ook handig als handdoekje, verschoonmatje of dun dekentje.

Wasbare luiers

Bij een baby van 0 tot 6 maanden moet je zo’n 8 keer per dag de luier verschonen. Dit komt neer op 56 luiers per week! Dat is een berg afval… Een goed idee dus om eens na te denken over wasbare luiers. Dit zijn luiers die je na gebruik (deels) opnieuw kunt gebruiken. Wasbare luiers produceren minder restafval, genereren minder CO2-uitstoot en zijn op termijn ook nog eens goedkoper dan wegwerpluiers. Vaak zijn ze verstelbaar, waardoor ze met je kindje meegroeien. De wegwerpluiers die wij verkopen worden gemaakt van natuurlijke materialen, hierdoor is de kans op allergische reacties en huidirritaties bij je kindje kleiner. De inlegvellen van bamboe zijn biologisch afbreekbaar en daardoor een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers.

Natuurlijke babyverzorging

Het huidje van je baby is superzacht en dat wil je natuurlijk graag zo houden. Dit doe je door de juiste verzorgingsproducten te gebruiken. Natuurlijke babyverzorging bestaat uit: shampoo, badschuim, bodylotion, zonnebrandcrème, baby massageolie en luiercrème.

Heb je weleens van konjac sponzen gehoord? Deze plantaardige sponzen worden heel zacht wanneer je ze nat maakt met (warm) water. Ze reinigen de huid en geven heel mild een lichte massage. Je kunt ze gebruiken als sponsje bij het badderen. Na 2-3 maanden gebruik kan je de konjac sponzen composteren.

Natuurlijke spenen en glazen drinkflessen

Sabbelen op plastic of uit plastic flessen drinken? Liever niet! Kies voor spenen die gemaakt zijn van 100% natuurrubber en flessen van glas, want die zijn niet schadelijk voor je kleintje. Sinds 2011 is het verboden om BPA te gebruiken in babyflessen (in 2018 zijn daar drinkbekers en verpakkingen van voedsel voor baby's en peuters tot 3 jaar bijgekomen) dus daar hoef je je in elk geval geen zorgen om te maken!

Er zijn gewone spenen en flessenspenen van natuurrubber in verschillende maten en modellen. Vind je het natuurlijke kleurtje niet zo mooi? Er zijn ook gekleurde natuurspenen met leuke designs. 

Duurzaam babyspeelgoed en natuurlijke bijtringen

De ontwikkeling van je baby is mooi om te zien. Je stimuleert deze met duurzaam speelgoed! Zacht knisperend speelgoed, zachte babyboekjes, leuke natuurrubberen diertjes waar in gebeten mag worden, rammelaars en mooie houten speelfiguren. Er zit sowieso iets bij waar jij en je kleintje blij van worden!

Ook de tandjes van je baby zullen zich gaan ontwikkelen. Dit kan best een heftige tijd voor jullie zijn vanwege de pijn die erbij komt kijken. Verlicht dit proces met fijne bijtringen en -speelgoed van natuurrubber of hout. Bijten zorgt ervoor dat de tanden makkelijker door het tandvlees komen. Ook bieden sommige bijtringen verlichting van de pijn.

Bekijk ook

Duurzame Verf

Duurzame Verf
Duurzaam klussen met milieuvriendelijke verf. Ontdek de voordelen van biobased verf en andere leuke tips. Voor elke schilderklus vind je bij ons de juiste milieuvriendelijke verf.

Bamboe Vloeren

Bamboe Vloeren
Bamboe is de snelst groeiende plant die er is. Hierdoor kan je enorm veel bamboe kappen zonder dat dit invloed heeft op de bebossing. En blijkbaar het perfecte materiaal voor duurzame vloeren. Lees nu meer!