Voedselverspilling tegengaan: belangrijk en hartstikke leuk!

Voedselverspilling tegengaan: belangrijk en hartstikke leuk!

Wereldwijd wordt een derde van het voedsel weggegooid. Dat is zo’n 1,3 miljard ton aan eten per jaar. En dan hebben we het nog niet eens over de hoeveelheden CO2 en water die daardoor verspild zijn.

Het is dan ook niet gek dat voedselverspilling tegengaan een belangrijk punt is op de mondiale agenda. De VN heeft dit geformuleerd als Duurzaam Ontwikkelingsdoel 12.3: in 2030 moet de hoeveelheid voedselverspilling bij winkels en consumenten ten opzichte van 2015 zijn gehalveerd.

Dit is een serieuze doelstelling, waarin we als consument een belangrijke rol spelen. We geven je graag wat simpele en vooral leuke tips die je eenvoudig kunt toepassen. Hiermee doe je niet alleen het milieu een groot plezier, maar ook je portemonnee. Want wist je dat je met het tegengaan van voedselverspilling zo’n €150,- per jaar kunt besparen?

 

Voedselverspilling in Nederland

De meeste Nederlanders hebben een verkeerd beeld van de hoeveelheid goed eetbaar voedsel dat ze weggooien. We denken gemiddeld 20 kg voedsel per jaar te verspillen, maar helaas gaat het om ruim het dubbele. Dat is zo’n 13 procent van het voedsel dat we kopen.

Wat als Nederland jaarlijks de helft minder voedsel verspilt?

  • We verlagen onze CO2-eq met 3,1 miljoen ton per jaar. Dat zijn ongeveer 666.000 personenauto’s die gedurende 1 jaar niet rijden.
  • We besparen ruim 2700 miljard liter water per jaar. Daar kunnen alle Nederlanders gedurende 6,5 jaar mee douchen.

(Bron: Infographic ‘Samen halveren we de voedselverspilling’, Rabobank)

Genoeg reden dus om met onderstaande tips aan de slag te gaan!

 

Tips tegen voedselverspilling

1. Kijk kritisch naar houdbaarheidsdatums

Een van de grootste boosdoeners in het kader van voedselverspilling bij consumenten is een verkeerde kijk op houdbaarheidsdata. Op verpakkingen kan een THT-datum (tenminste houdbaar tot) of een TGT-datum (te gebruiken tot) staan.

De TGT-datum geeft de laatste dag aan waarop het nog veilig is om een product te nuttigen. De THT-datum geeft aan wanneer de kwaliteit van het product achteruit gaat, maar het kan nog prima genuttigd worden na deze datum. Kijk, ruik en proef dus voortaan om de kwaliteit te controleren, en gooi niet zomaar weg.

Naar schatting zouden we hierdoor al zo’n 14 kilogram per persoon per jaar minder verspillen!

 

2. Doe slimmer boodschappen

Check voordat je boodschappen doet de bewaarkast, koelkast en vriezer. Is er iets bijna over de datum? Probeer dat te verwerken in een van je volgende maaltijden. Maak een boodschappenlijstje. Schrijf hierop niet alleen welke producten je nodig hebt, maar ook de hoeveelheden.

Doe je meteen boodschappen voor de hele week? Dan is het slim om een weekmenu te maken, zodat je aan het einde van de week niets hoeft weg te gooien. Culinair voordeel: de kans is groot dat je op deze manier meer experimenteert met koken.

 

3. Shop Verspilling is Verrukkelijk producten

Deze oplossing is niet alleen heel effectief, maar ook heel lekker! Verspilling is Verrukkelijk is een platform van ondernemers die zich bezighouden met het tegengaan van voedselverspilling. Ze ontwikkelen heerlijke producten, gemaakt van voedsel wat anders zou worden weggegooid. Wist je dat je met Kromkommer tomatensoep maar liefst 500 gram gekke tomaten redt? En dat Pieperbier –gemaakt van geredde aardappels- net zo lekker is als je favoriete Pale Ale?

voedselverspilling

Shop hier de lekkerste Verspilling is Verrukkelijk producten.

 

4. Kook de juiste hoeveelheden

Dit zal pijnlijk herkenbaar zijn: relatief wordt er in Nederland het meeste rijst verspild. Zo’n 34% van gekochte rijst belandt in de afvalbak. Op de gok is misschien toch niet zo’n goed idee. Gebruik in plaats daarvan een maatbeker, zoals dit Eetmaatje van het Voedingscentrum. Hiermee meet je eenvoudig je porties ongekookte rijst en pasta.

 

5. Bewaar voedingsmiddelen op de plek

Voedsel blijft langer goed als je het op de goede manier bewaart. De beste temperatuur voor je koelkast is 4°C. Over het algemeen is dit de beste indeling voor je koelkast:

In de koelkast van beneden naar boven:

  • groenten en fruit (tomaten, komkommers, paprika’s, aubergines, avocado’s en citroenen horen buiten de koelkast)
  • vlees en vis
  • restjes eten
  • kaas
  • frisdrank en bier
  • groenten en fruit in geopende potten.

In de deur van de koelkast van beneden naar boven:

  • sappen, melk, yoghurt, vla
  • sauzen
  • boter en eieren

Wat je nog in de vriezer kunt bewaren ter voorkoming van voedselverspilling:

  • fruit (in stukjes gesneden)
  • groenten (kort gekookt)
  • gekookte aardappelen, rijst, pasta en couscous
  • kliekjes

 

Tip: In de online bewaarwijzer van het Voedingscentrum kun je het bewaaradvies van ruim 2000 producten vinden.

 

6. Bewaar voedingsmiddelen extra lang met deze Foodhuggers

Je zult het vast wel eens meemaken: je bewaart een aangebroken stuk groente of fruit wat dan veel te laat weer opduikt in je koelkast. Zonde! Met deze kleurrijke Foodhuggers blijft je groente en fruit veel langer goed. Bonus 1: dit is een milieuvriendelijk alternatief op huishoudfolies. Bonus 2: met deze opvallende kleurtjes is de kans klein dat je restjes ooit nog vergeet!

foodhuggers tegen voedselverspilling

Hier vind je nog meer handige en milieuvriendelijke producten om voeding te bewaren.

 

7. Maak lekkere gerechten van restjes en kliekjes

Blijft er nog wat van de maaltijd over in de pan? Zet het in de koelkast en eet het de volgende dag op. Heb je daar morgen geen zin in? Vries het kliekje dan in voor een dag waarop je geen zin hebt om te koken. Dan ben je er blij mee!

Heb je restjes van voedingsproducten over? Maak daar nog een lekkere maaltijd van. Denk bijvoorbeeld aan soep, salade, een omelet of een wokgerecht. Of gooi alles bij elkaar in een wrap. Wie weet ontdek je nog wat verrassende combinaties!

 

Samen tegen voedselverspilling

Voedselverspilling tegengaan is dus hartstikke leuk! Ontdek nieuwe recepten op basis van restjes in de koelkast. Of verras je visite vanavond eens met de lekkerste drankjes gemaakt van overgebleven voedsel. We spreken je in 2030!