natuur kalk

natuur kalk
Natuurkalk
Steeds vaker stelt men ons de vraag wat te doen met beschimmelde muren. Kennelijk toch een actueel probleem ondanks alle verbeteringen op het terrein van isolatie en ventilatie.
Ons antwoord? – Geef schimmel geen kans, gebruik kalk!
Gebrande kalk is al sinds de oudheid bekend als prima bouwmateriaal.
Zonder kalk was er geen Chinese muur en zonder kalk stond de piramide van Cheops er niet. Ook de Romeinen gebruikten als kalkpleister en kalkverf, zowel in hun Romeinse villa’s als bij de fresco schilderingen. En ook de Romeinen wisten al dat natuurkalk de beste manier is om schimmelvorming binnenshuis tegen te gaan.
Helaas is de kennis van kalk,en de zeer gunstige bouwfysische eigenschappen ervan , jarenlang verwaterd geweest. Maar langzamerhand wordt kalk als decoratief en hygiënisch materiaal herontdekt.
Kalk biedt dan ook grote voordelen: Kalkverf en -pleister zijn dampdoorlatend en van nature desinfecterend. Zo wordt schimmelvorming op de muren voorkomen. Met kalk als grondstof worden momenteel moderne verven en pleistermaterialen gemaakt met de hoogste biologische kwaliteit; desinfecterend, oplosmiddelvrij en zonder droogmiddelen en conserveringsmiddelen.
Kalkverf is de snelste en eenvoudigste manier om natuurkalk toe te passen. Is meer structuur gewenst, dan is er de kalkstructuurverf. Maar het is ook mogelijk om juist een wand die oneffen is uit te vlakken met een fijne, gladde kalk Door natuurlijke, kalkechte pigmenten toe te voegen is een groot scala aan wonderschone kleuren te verkrijgen.
Onder invloed van o.a. verschillen in zuigkracht van de ondergrond drogen kalkverven die met pigmenten gekleurd zijn altijd levendig, wollig.
Kalkverf verkiezelt volledig met minerale ondergronden en is derhalve ook goed weersbestendig en dus niet alleen geschikt voor woonkamer of kelder, maar voor elke minerale wand in nieuwbouw en restauratie.