EM: effectieve micro-organismen voor een gezond milieu, lichaam en huishouden

EM: effectieve micro-organismen voor een gezond milieu, lichaam en huishouden

“EM zal van deze wereld een betere en duurzame plek maken voor ons allemaal en voor alle toekomstige generaties”. Deze uitspraak werd gedaan door Teruo Higa, de ontdekker van EM.

Het wondermiddel EM, gemaakt van Effectieve Micro-organismen, kent vele toepassingen. In een notendop: EM bevordert de groei van goede bacteriën en de onderdrukking van de slechte. Hierdoor wordt de natuurlijke weerstand van bodem, plant, water, mens & dier aanzienlijk verbeterd.

EM kent een ongekende populariteitsstijging. En dat is niet gek na alle positieve ervaringen. We nemen je graag mee in de wereld van de micro-organismen en we leggen je uit hoe je ze met de EM-producten in je voordeel kan laten werken.
 

Wat zijn micro-organismen?

Onder de groep micro-organismen vallen bacteriën, schimmels, algen en gisten. Deze eencellige organismen komen in groten getale en overal voor: in de grond, in water, in de lucht, in planten, dieren, mensen en in voedsel.

Het zijn de ‘kleine beestjes’ die ziektes bestrijden, die melk omzetten in yoghurt en kaas, die helpen met het verteren van voedsel en die helpen bij de productie en opname van voedingsstoffen bij plant en dier. Het zijn ook de ‘kleine beestjes’ die je voedsel bederven en je ziek maken. En juist om dat laatste staan ze bekend.

Door deze slechte reputatie zijn we bang geworden voor bacteriën. Het liefst maken we de gehele micro-populatie van kant door alles grondig te reinigen, bestrijden, desinfecteren en ontsmetten. Helaas verdrijf je hiermee niet alleen de ‘bad guys’, maar ook de ‘good guys’. En dat terwijl je de ‘good guys’ nodig zijn voor een gezonde leefomgeving en een gezond lichaam.
 

Wat is EM?

Het dominantieprincipe bij micro-organismen

Terwijl je dit leest, is er een hevige machtsstrijd gaande tussen goede en slechte micro-organismen. Deze machtstrijd werd na een jarenlange zoektocht ontdekt door hoogleraar tuinbouwkunde Teruo Higa:

Er is een kleine groep dominante effectieve micro-organismen en een kleine groep dominante slechte micro-organismen. Een grote groep volgelingen, bestaande uit miljarden neutrale micro-organismen, wacht af wie de overhand krijgt en imiteert de overwinnaar. Als de groep goede micro-organismen als winnaar uit de strijd komt, ontstaat er een opbouwend en ziektebestrijdend milieu. En dit dominantieprincipe geldt overal: in bodem, plant, water, mens & dier.

Maar hoe zorg je er nu voor dat de goede micro-organismen de overhand krijgen? Higa ging uit van het simpelste antwoord: door de groep van goede micro-organismen te versterken door die te vergroten.

Met deze gedachte ging hij aan de slag. Hij ontdekte in zijn lab dat 80 van de 2000 goede micro-organismen bijzonder effectief en daarmee doorslaggevend zijn voor het winnen van de strijd. Met deze 80 effectieve micro-organismen ontwikkelde hij het mengsel genaamd EM.
 

De effecten van EM

EM wordt tegenwoordig op grote schaal geproduceerd. Het bestaat uit onbewerkte en ongemanipuleerde micro-organismen uit de vrije natuur.

Met EM is het niet meer nodig om alle micro-organismen maar zoveel mogelijk uit te roeien. In tegendeel. Met EM laat je de natuur haar werk doen, creëer je een gezond milieu en verhoog je de natuurlijke weerstand van bodem, plant, water, mens & dier.

EM zorgt onder andere voor een mooie en gezonde tuin, een fris huis, lekkerdere groenten, gezondere dieren en meer energie.
 

EM Bokashi producten

De positieve effecten worden wereldwijd erkend. Wij zijn dan ook trots op ons brede assortiment aan EM producten. Bekijk hier alle EM Bokashi producten of lees meer over de diverse toepassingen:

EM Microferm kant en klaar

microferm bokashi EM

EM Microferm kant en klaar verdun je met water. Het kent de volgende toepassingen:

 • Bevordert gezonde plantengroei in landbouw, moestuinen en siertuinen
 • Fermenteert plantaardig en dierlijk afval
 • Werkt tegen geurhinder in onder andere dierenverblijven
 • Onderdrukt ziektes bij planten
 • Versnelt het composteerproces
   

Bokashi vijverballen met EM

vijverbal effectieve microorganismen

Om je vijverwater gezond te houden, gebruik je de Bokashi vijverballen met EM. De waterkwaliteit neemt toe, algengroei wordt tegengegaan, waterplanten groeien beter en vissen worden gezonder. De EM-bokashi ballen vallen op de bodem langzaam uiteen en verrijken zo de bodem en het water met goede micro-organismen. Het resultaat is ontzettend lang merkbaar!
 

Zelf EM-rijke Bokashi maken met de Bokashi emmer

em bokashi emmer

Een populaire toepassing van EM is de Bokashi emmer. Bokashi betekent ‘goed gefermenteerd organisch materiaal’. Door middel van Effectieve Micro-organismen worden in de Bokashi emmer keukenafval en plantenresten gefermenteerd. Het ontstane sap kun je gebruiken als plantenvoeding. Het gefermenteerde afval boordevol effectieve micro-organismen kun je inwerken in de bodem van je tuin. De voordelen:

 • Goede voeding voor het bodemleven
 • Ontgiftende werking op de bodem
 • Snellere beschikbaarheid van opneembare voedingsstoffen voor je planten
   

EM X Gold Antioxidant

em x gold anti oxidant

Ook in je lichaam huist een groot aantal micro-organismen die in strijd zijn met elkaar. Om de goede micro-organismen in je lichaam en daarmee het zelfherstellend vermogen van je lichaam te ondersteunen is er EM X Gold Antioxidant. Een dagelijkse dosis van 5 tot 10 milliliter is genoeg wanneer het als preventief supplement wordt gebruikt.
 

EM-A in het huishouden

em bokashi wipe en clean

Ken je de hygiënehypothese? Dit is een mogelijke verklaring voor de forse toename van aandoeningen als allergieën, eczeem en astma. Doordat we alles grondig schoonmaken, komen we minder in aanmerking met relatief onschuldige prikkels die ons afweersysteem versterken. Voor een gezond leefmilieu in huis is het dus belangrijk dat je niet alle micro-organismen uitroeit. In plaats daarvan kun je er beter voor zorgen dat de goede micro-organismen de overhand hebben. Dit doe je met huishoudproducten als de EM Wipe & Clean en EM Reinigingsmiddel.
 

EM-keramiek

em keramiek effectieve microorganismen

Niet voor alle toepassingen is vloeibare EM geschikt. Denk bijvoorbeeld aan het verbeteren van de micro-organismebalans in drinkwater, in bad, in douchekoppen, waterkokers en zwembaden. Daarvoor is EM-keramiek ontwikkeld. Hierdoor wordt de kwaliteit van water verbeterd en kalkafzetting verminderd.
 

Boek over Effectieve Micro-organismen

em boek effectieve microorganismen mau

Wil je meer weten over EM? Lees dan het boek EM in de praktijk van Franz-Peter Mau. Mau zet de fantastische toepassingsmogelijkheden van EM hierin op een rij