Van spijkerbroek naar isolatie

Van spijkerbroek naar isolatie
Wie de afgelopen maanden op de bouwplaats van het circulaire Paviljoen voor ABN AMRO kwam, kon het haast niet ontgaan. In de bouwkeet struikelde je over de spijkerbroeken. En ook op ons kantoor in Amsterdam en het hoofdkantoor van ABN AMRO was het niet anders. Overal oude spijkerbroeken.
Al deze oude spijkerbroeken zijn gedoneerd door collega’s van ABN AMRO en BAM om uit eindelijk verwerkt te worden tot plafondisolatie voor het Paviljoen.

Wie nu in het Paviljoen naar boven kijkt ziet daar nu en straks, wanneer het Paviljoen in gebruik is, de opvallende blauwe akoestische plafondpanelen. Ruim 16.000 oude spijkerbroeken zijn door VRK Acoustics en Isolatie uit Tilburg gerecycled tot plafondpanelen. In de fabriek van Le Relais in het Franse Lille worden de broeken, die niet meer geschikt zijn voor direct hergebruik, verwerkt tot een duurzaam alternatief voor glas- en steenwol isolatie. Het gaat hierbij om zowel thermische als akoestische isolatie.

Bijkomend voordeel is dat bij het verwerken van het materiaal op de bouwplaats minder stof vrijkomt en het huidvriendelijk is. Daarmee is het ook nog een stuk gezonder voor de collega’s op de bouw.

Op 22 februari overhandigde Rutger Sypkens, Manager Realisatie bij BAM Bouw en Techniek, aan Mark van Rijt, Managing Director Facility Management bij ABN AMRO, symbolisch de versleten spijkerbroeken van de medewerkers van BAM. Wie dus later in het Paviljoen komt, kan altijd naar boven wijzen en vertellen dat hij of zij een stukje heeft bijgedragen aan de circulariteit van het Paviljoen. Dagelijks komt het bouwteam met nieuwe oplossingen op de proppen. Zo wordt gaande weg alles nog een keer bekeken en gecheckt of het nog duurzamer kan. De circulariteit wordt niet onder stoelen of banken geschoven maar uitgedragen en is direct zichtbaar. Zo ontstaat er een uniek gebouw, dat we vooraf niet hadden kunnen bedenken.

Duurzaam, ruw en ongepolijst  Van spijkerbroek naar isolatie

Van spijkerbroek naar isolatie