Upcyclecentrum Almere

Upcyclecentrum Almere
Het eerste Upcycle Centrum van Nederland staat in Almere. In het centrum krijgt ingeleverd afval opnieuw waarde. Volgens oprichter Sandor Bendeler is de belangstelling groot.

Net als bij elk ander inzamelingspunt kunnen inwoners hun afval naar het centrum brengen. Het verschil zit hem in wat er daarna gebeurt. Op het terrein zijn verschillende ondernemers en een educatieruimte gevestigd om de waarde van het ingeleverde afval te benutten. In de educatie ruimten kun je zien hoe studenten en scholieren zich verdiepen in de mogelijkheden van upcycling en hoe ondernemers waarde creëren uit afval. Van meubelen van oud metaal tot parfum van dennenbomen en sinaasappelschillen.
 
Maatschappelijk vraagstuk 
Het Upcyclecentrum Almere gaat een essentiële bijdrage leveren aan het aanjagen van de lokale circulaire economie en daarmee aan het realiseren van het hogere doel van de gemeente Almere:  Almere Stad zonder afval. 
Bovendien heeft het vanwege haar ligging aan de rand van het Floriadeterrein een belangrijke sleutelfunctie in de aanloop naar, tijdens en na Floriade 2022. Het hergebruiken van afval, of beter gezegd afgedankt materiaal dat dagelijks wordt ingezameld op het Upcyclecentrum in Almere Haven heeft veel potentiële meerwaarde; financieel, milieutechnisch en sociaal-maatschappelijk.

Behoeften upcyclecentrum
Maximaal verhogen van de waarde van afgedankte materialen en daarmee aanjagen van de lokale circulaire economie in en rondom Almere (upcycling);
Reduceren van de CO2-uitstoot van de gemeente Almere;
Inwoners, ondernemers en studenten van Almere bewust en enthousiast maken dat afval scheiden, inzamelen en hergebruiken loont door het optimaal inzetten van de beschikbare productie- en educatieruimte;
Stimuleren van extra werkgelegenheid (betaald of vrijwillig) door inzet van mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt (wens).
 
Oplossing
Ruig & Geroest is de eerste sociaal ondernemer die zijn intrek zal nemen in het Upcyclecentrum, Bij Ruig & Geroest koop je een product wat helpt het milieu te sparen en wat er ook nog eens super stoer uitziet. Afval een tweede leven geven, dat is wat Ruig & Geroest doet.
Upcyclecentrum Almere

Upcyclecentrum Almere