Tips vanuit de Hoofdstad

Tips vanuit de Hoofdstad

Elektrische auto delen vanuit eigen garage

Bewoners van een appartementencomplex op Java-eiland hebben sinds twee weken een gloednieuwe elektrische auto. Ze delen deze auto vanuit de parkeergarage onder het gebouw. Een mooi initiatief dat bijdraagt aan schonere lucht in Amsterdam.

“Delen is het nieuwe hebben”, aldus Carla Pyfferoen. Samen met haar buren Peter Wigman en Janneke Lam richtte zij Java Electric op. Na een traject van maanden, kan ze eindelijk met haar buren een elektrische auto delen. “Voor ons gezin was de stap naar deze deelauto niet groot. Wij maakten al gebruik van deelauto’s. Alleen geen elektrische en nog niet vanuit onze parkeergarage. We delen de auto met drie andere gezinnen; 75-plussers, een gezin met jonge kinderen en een alleenstaande."

Praktisch

De bewoners kozen voor een nieuwe Nissan Leaf. Deze is van alle gemakken voorzien en iedereen voelt zich goed bij deze auto. Hij voldoet aan ieders eisen. Het beheer en onderhoud ligt bij de leasemaatschappij. “Zaken als verzekeringen en reparaties lopen allemaal via hen. Met een volledig opgeladen auto kunnen we ongeveer 260 kilometer rijden. Binnen twintig minuten is de accu weer voor een groot deel opgeladen. De auto reserveren, openen en het aantal gereden kilometers bijhouden, doen we via een app. Heel praktisch allemaal en tot nu toe zie ik dan ook geen enkel nadeel, aldus Carla."

Schoon vervoer

Carla: "We vinden het fijn om op deze manier bij te dragen aan de deeleconomie. Het is voor ons ook goedkoper om op deze manier een auto te gebruiken. We maken nu schone uitstootvrije kilometers. Daarmee leveren we een bijdrage aan schonere lucht in Amsterdam. Onze werkwijze is makkelijk over te nemen door iedereen die er interesse voor heeft. Ik raad het van harte aan, omdat het vrij makkelijk te realiseren is en er weinig rompslomp bij komt kijken. We hebben de auto de naam ‘Ubuntu’ gegeven. Dit is een verwijzing naar de Afrikaanse filosofie “ik ben omdat wij zijn’."

Meer informatie

De gemeente onderzoekt hoe zij de uitrol van oplaadpunten in garages kan stimuleren. Meer informatie over laadoplossingen voor elektrische auto’s binnen VvE’s vindt u in deze flyer.

 

Tips vanuit de Hoofdstad