Rijkdom uit een emmer !

Rijkdom uit een emmer !

Tip: zet je keukenafval om in bokashi. Dat bespaart afval, broeikasgas en (kunst)mest.

Waarom zou je organisch keukenafval weggooien als je er een wondermiddel voor de bodem van kunt maken? Nienke Plantinga, tuinontwerper en mede-auteur van het boek ‘Avontuurlijk tuinieren’, maakt bokashi, compost voor gevorderden.

Daar heb je een speciale afsluitbare emmer (of liever twee) voor nodig die je pasklaar koopt of zelf knutselt. Onderin zit een compartiment met een kraantje waarmee je bokashi-vocht kunt aftappen dat je verdund aan planten kunt geven. ,,Een soort natuurlijke pokon’’, noemt Plantinga het.

Ook nodig: ‘bokashi-starter’, een graanproduct met toegevoegde micro-organismen. Een zak waarmee je maanden doet kost 7 euro. Dat voeg je in de kleine beetjes toe aan elk laagje versneden groente- en fruitafval. Bijna alles kan erin, zegt Plantinga, die alleen terughoudend is met gekookt voedsel en sinaasappel- en bananenschillen, die wel heel traag vergaan.

In het zuurstofarme emmer milieu laten de micro-organismen het keukenafval fermenteren in plaats van te verrotten. De energie blijft behouden (dat scheelt broeikasgassen) en er worden nuttige elementen gevormd die het bodemleven met gejuich ontvangt.

Als Plantinga’s emmer na een week of vier vol is laat ze hem dertig dagen rusten. In de tussentijd komt die tweede emmer van pas. ,,Daarna kun je de inhoud bij beetjes in de tuin begraven als bodemvoeding. Je kunt het selectief inzetten als meststof, bijvoorbeeld in een moestuin of bij een boom of haag die het zwaar heeft.’’

Verwacht niet dat er aan het einde van de rit kruimige aarde in de emmer zit. Veel keukenresten zijn nog behoorlijk herkenbaar, al zullen ze vlot uiteenvallen. En de geur? ,,Een beetje zurig, maar ook wel heel aards.’’

1 Snij de keukenresten in stukjes van ongeveer 5 x 5 cm.
2 Verdeel een kleine hoeveelheid (20 ml) Bokashi-starter op het rooster van de keukenemmer.
3 Strooi een laag van ca. 5 cm verse keukenresten in de emmer.
4 Verdeel opnieuw 20 ml Bokashi starter op de keukenresten.
5 Druk de keukenresten stevig aan.
6 Sluit de Bokashi-keukenemmer (luchtdicht) af met het deksel.
7 Herhaal dit proces tot de emmer vol is.
8 Tap (na ca. een week) dagelijks het verzamelde vocht af. Dit vocht is geschikt als voeding voor kameren tuinplanten. Verdun het Bokashi-sap 1/100 met water.
Het afgetapte sap meteen gebruiken, niet bewaren. 
In het toilet en afvoerbuizen werkt het preventief als een natuurlijke ontstopper.
9 Als de emmer vol is, laat hem dan 2 weken met rust zodat de bovenste resten ook gaan fermenteren.
10 De Bokashi is klaar wanneer het een aangename zoetzure geur heeft. De keukenresten zijn op het oog nauwelijks van structuur en uiterlijk veranderd.
11 De resten kunnen nu worden verwerkt in de bodem (in de composthoop werkt het als compostversneller). Graaf een geul (ca. 15 cm diep) tussen de planten en houd 10-15 cm afstand tot de wortels. Schep de Bokashi erin.(ca. 1 kg per m2). Daarna afdekken met aarde. Nu wordt Bokashi omgezet door het bodemleven. Ook regenwormen zijn er gek op. Gezond en handig, want dat zijn gratis tuinmannen!

Na het verwerken van Bokashi twee weken wachten met inzaai- en of poten.
Bokashi-starter is een microbiële aanjager van het fermentatieproces en bevat Effectieve Micro-organismen.
Door Bokashi-starter in laagjes tussen de keukenresten te verdelen, zullen de resten niet rotten maar fermenteren(opwaarderen).

Handig: Bokashi-starter kan ook toegevoegd worden aan potgrond voor (kiem)planten en bloemen.

GESCHIKT
• groente- en fruitresten (schillen, stronkjes, etc)
• citrus- en bananenschillen
• gekookt voedsel
• gekookt (of rauwe) vlees of vis
• kaas & yoghurt
• eierschalen, kleine botjes en graten
• brood (beperkt)
• papieren theezakjes en koffiedik
• bloemen- en plantenresten
• as en asresten (mits zeer goed verdeeld)

ONGESCHIKT
• beschimmelde of verrotte resten
• vloeibare resten zoals, azijn, soep,sap, melk, olie en water
• grote botten
• papier
 

Rijkdom uit een emmer !