Plasticvrij winkelen Amsterdam

Plasticvrij winkelen Amsterdam

Plasticvrij boodschappen doen in Amsterdam

18 februari 2021

Boodschappen doen zonder tegelijk een berg plastic afval te creëren. Dat is best een uitdaging. In Little Plant Pantry, de eerste plasticvrije voedingswinkel van Amsterdam, helpen de Ierse eigenaren Winter en Maria hun klanten om bewuster te leven.

Samen met hun klanten zorgen Winter en Maria dat hun eten gezond en duurzaam is, voor henzelf en voor het milieu. Zo creëren ze een heuse gemeenschap van mensen die hun duurzame steentje bij willen dragen. En die gemeenschap is precies wat ze hoopten te vinden toen zij Ierland voor Amsterdam verruilden.

Tassen en tassen vol plastic afval

Winter vertelt: “In Ierland woonden we op het platteland, in een huisje in de middle of nowhere. We kochten alleen biologische producten en dachten dat we heel duurzaam leefden. Maar we hadden geen vuilnisophaaldienst. Dat betekende dat we dus al ons eigen afval zelf inzamelden, scheidden en naar het recyclecentrum brachten. En na zes weken voor onze eerste reis naar het recyclecentrum hadden we al tassen en tassen vol met plastic afval verzameld. Eenmaal bij het recyclecentrum aangekomen, kwam ik erachter dat het meeste daarvan niet recyclebaar is.”

Microplastics

“Al het plastic dat je om je groenten hebt en al het lichte plastic dat bij je eten wordt geleverd, bleek in de afvalverbranding te eindigen. Dan is het best beangstigend wat wij, twee mensen alleen al, aan plastic afval produceerden. Daarbij, je kunt niet meer om het feit heen dat plastic tot grote milieuproblematiek leidt. Overal ligt plastic afval, van de Alpen tot de bodem van de oceaan. Het vindt nu zelfs z’n weg terug in de voedselketen in de vorm van microplastics. We weten nog steeds niet wat het effect ervan is, maar één ding weten we zeker: de eindeloze productie is niet goed voor ons en ook niet voor het milieu.”

Little Plant Pantry in de Bosboom Toussaintstraat

Little Plant Pantry in de Bosboom Toussaintstraat

Amsterdam

“Toen we onze eigen aandeel daarin wilden veranderen, ontdekten we dat er niet veel opties waren om ons plasticverbruik terug te brengen. In West-Ierland leefden we in een zeer geïsoleerde omgeving. Het is dan gemakkelijk om naar de klimaat- en milieuproblematiek te kijken en ontmoedigd te raken over de mensheid en te denken dat we allemaal gedoemd zijn. Dus besloten we de bewoonde wereld weer in te trekken in de hoop dat we gelijkgestemden zouden vinden. Dat leidde ertoe dat we in 2018 besloten een winkeltje te openen, ergens in de wereld, om te proberen het probleem aan te pakken."

Community

“We kozen uiteindelijk voor Amsterdam, simpelweg omdat we van Nederland en Amsterdam houden. Iedereen fietst, de prachtige architectuur en het stedelijke maar toch ook knusse karakter. Dus het was niet dat we besloten dat Amsterdam een goede plek zou zijn om deze winkel te openen, het was eigenlijk andersom. We hebben beslist ontdekt in Amsterdam dat wij niet alleen zijn in onze missie. De waarheid is dat ik elke dag steeds meer geïnspireerd raak door de mensen die hier komen, in plaats van andersom. Ook al zeggen ze dat ze door ons geïnspireerd raken. En ja, mijn vertrouwen in de mensheid is daardoor zeker hersteld.”

Het gemak van verpakkingen

“Het grootste obstakel waarmee we worden geconfronteerd, is het gemak. Mensen zijn zo gewend aan plastic, dat ze bijna niet meer zonder kunnen. Wanneer ze naar onze winkel komen, kost het toch wat extra moeite omdat je je eigen verpakking mee moet nemen en je er op voorhand aan moet denken dit mee te nemen. Je wipt niet even langs op weg naar huis. Dat is voor sommigen toch een barrière. Dus we moeten dat probleem ook aanpakken. Maar hoe doet een verpakkingsvrije winkel producten in verpakkingen en zorgt het ervoor dat die verpakkingen niet bij het afval terechtkomen? Het heeft echt anderhalf jaar geduurd om dat uit te zoeken.”

Commerciële composteermachine als sluitsteen

“We zijn onlangs begonnen met het introduceren van een nieuw circulair model. We hebben een crowd-funding campagne gelanceerd met als doel een commerciële composteermachine te kopen. We zijn van plan om ook composteerbare verpakkingen aan te bieden. We nemen deze verpakkingen en het voedselafval weer in om tot compost te verwerken. Vervolgens geven we de compost aan een lokale boer waarmee we hier in Amsterdam werken en producten van verkopen in Little Plant Pantry. Uiteindelijk sluiten we zo de cirkel van consumptie naar productie. Ik hoop dat het werkt!”