Paviljoen Food Forum Floriade Almere

Paviljoen Food Forum Floriade Almere

Flevolands paviljoen, de ontmoetingsplek voor food professionals tijdens de Floriade gemaakt door de mensen achter Tierrafino Leemstuc

Food Forum
Samen werken aan het voedsel van morgen
Ruim vier meter onder zeeniveau. Daar ligt Food Forum: een spectaculair paviljoen met een (groen) dak op zeeniveau. Hier ontmoeten betrokkenen uit de hele voedselketen elkaar. Van producenten en studenten tot ondernemers en onderzoekers. Samen maken ze innovatieve plannen voor de duurzame voedselvoorziening van de toekomst. 

Innovatief gebouw
Ook onderzoeken ze hoe ze die plannen rendabel kunnen uitvoeren. Food Forum biedt daarvoor een inspirerende ruimte – op de bodem van de voormalige Zuiderzee. Het Flevolands paviljoen Food Forum op Floriade Expo 2022 in Almere (met als centrale thema: Growing Green Cities) laat voelen hoe we in Flevoland leven: ruim vier meter onder zeeniveau. De begane grond is licht en transparant als water. De ruimte bestaat grotendeels uit hergebruikte materialen. De eerste etage bestaat juist grotendeels uit natuurlijk materiaal. Deze verdieping toont de vruchtbare Flevolands bodem, maar dan op zeeniveau. Bezoekers ervaren zo de ruimte van Flevoland. Het paviljoen ademt vernieuwing. Het heeft bijvoorbeeld natuurlijke zonwering en ademende geveldelen. De materialen komen ook uit Flevoland, zoals de terrastegels van windmolen bladen. Zo illustreert het gebouw het verhaal van Flevoland. Het bewijst dat mensen hier innovatieve keuzes durven te maken. Want hier op de bodem van de voormalige Zuiderzee kan alles.

Uitvalsbasis voor ideeën en actie
Op de Flevolands bodem ligt een van de productiefste akkerbouwgebieden ter wereld. En Flevolanders staan van oudsher open voor vernieuwing. Flevoland is daarom dé plek om te werken aan een gezond voedselsysteem voor de toekomst. Bij deze ontdekkingsreis ontmoeten deskundigen elkaar in Food Forum op Floriade Park. Van boeren tot beleidsmakers, van studenten tot wetenschappers, van retailers tot koks. Met elkaar bedenken we oplossingen. Concreet. Uitvoerbaar. Rendabel. Iedere food professional kan in Food Forum een eigenzinnig project, event of congres organiseren. Als het maar gaat over innovaties voor het voedselsysteem. Denk bijvoorbeeld aan onderwerpen als alternatieve eiwitten, precisie landbouw, korte ketens, agroforestry, true pricing enzovoort.

Experimenteren en leren
Food Forum is een ontmoetingsplek op Flevo Campus. De campus is het Flevolands kenniscentrum voor het voedselsysteem van de nabije toekomst. Flevo Campus ligt gunstig: op de grens van de consumerende Randstad en de voedselproducerende polders. Ook de ligging op Floriade Park is gunstig: Flevo Campus vormt de entree van Floriade Expo 2022. De campus huisvest opleidingen over duurzaamheid, gezondheid en gastronomie. Ook start-ups op het gebied van voedselinnovatie maken deel uit van de campus. Zo komen kennis en praktijk samen. In Food Forum ontmoeten ondernemers, vrijdenkende studenten, onderzoekers of ontwikkelaars elkaar en genereren nieuwe ideeën. Op de campus worden die uitgewerkt, onderzocht en in de praktijk getest in Flevoland. Bijgesteld. Opnieuw getest. Verworpen. Verbeterd. Totdat ondernemers de innovaties de markt op kunnen brengen. En die ondernemers, dat zijn die toekomstgerichte Flevolands boeren, of misschien wel de studenten van een paar jaar eerder.

Praten en proeven
In Food Forum praten we niet alleen over het voedsel van de toekomst, we laten het de gebruikers ook proeven. Vanaf dag 1 inspireert onze chef-kok de gebruikers van Food Forum met menu’s van de toekomst. Die bestaan uit eerlijke, gezonde gerechten. Met producten die passen bij het seizoen. En die dichtbij, duurzaam en voor een goede prijs geproduceerd zijn. Van alle ingrediënten is bekend waar ze vandaan komen. Zo laten we zien dat ambities voor duurzame, gezonde, lekkere en smaakvolle gerechten haalbaar zijn.

Op naar de toekomst
We willen voldoende, veilig, gezond en eigentijds voedsel voor iedereen. Tegen een gezonde prijs, en zonder dat we daarbij de aarde uitputten.

Floriade Expo 2022
Architect:         DoepelStrijkers Rotterdam
Opdrachtgever:             Provincie Flevoland
Aannemer:         STRUKTON 
Stucafwerking:             LEEMBOUW NEDERLAND / Tierrafino

Paviljoen Food Forum Floriade Almere

Paviljoen Food Forum Floriade Almere