Melk uit Aardappelen

Melk uit Aardappelen

Haver, soja, amandel, spelt... de variëteit aan plantaardige dranken is groot. Met DUG komt er nu een melkvervanger op basis van aardappelen op de markt.

DUG is een merk van het Zweedse bedrijf Veg of Lund. Tot dusver is de aardappeldrank verkrijgbaar in drie varianten: Original, Barista en Unsweetened. Alle drie de variëteiten zijn gebaseerd op water, aardappelen, raapzaadolie en erwteneiwit en zijn verrijkt met calcium, vitamine D en een aantal B-vitamines. Daarnaast zijn er plantaardige vezels, zuurteregelaars, zonnebloem lecithine en natuurlijke smaakstoffen. De Original en Barista varianten bevatten ook wat toegevoegde suiker (minder dan twee gram per 100 milliliter).

De aardappeldrank is nog niet verkrijgbaar in Duitsland. De drankjes zijn echter wel te koop in de online winkel van het bedrijf. Het proefpakket van de drie variëteiten (elk één liter) kost 7,50 Engelse ponden en zes verpakkingen van één variëteit kosten 12,50 Engelse ponden. Buiten het VK komen er nog verzendkosten bij.
Hoe duurzaam is DUG?

Veg of Lund adverteert dat aardappelen zeer duurzaam zijn in vergelijking met andere gewassen, omdat ze weinig hulpbronnen vereisen.

    Volgens het bedrijf is voor aardappelen de helft minder land nodig dan voor haver voor dezelfde opbrengst.
    De aardappeldrank heeft een 75 procent kleinere koolstofvoetafdruk dan koemelk. Afhankelijk van het ras is dat 0,27 tot 0,31 kilogram CO2-equivalenten per kilogram.
    Aardappelen hebben 56 keer minder water nodig dan amandelen.

Hoe duurzaam DUG precies is in vergelijking met andere plantaardige dranken, kan niet alleen met deze informatie worden beoordeeld. Minstens hebben aardappelen het voordeel boven bijvoorbeeld amandelen, dat ze in dit land groeien. Het is echter onduidelijk waar het bedrijf de aardappelen en de andere ingrediënten vandaan haalt. Bovendien is het de vraag in hoeverre het vervoer van Zweden of het VK naar Duitsland de koolstofvoetafdruk van het product zou doen toenemen en of het dan nog steeds vergelijkbaar zou zijn met Duitse plantaardige dranken.

Ook valt op dat DUG bijvoorbeeld aroma's bevat waarvan de herkomst niet wordt gespecificeerd. Bovendien bevat de drank natriumfosfaten als zuurteregelaars. Fosfaat in voedsel is omstreden. DUG draagt overigens geen biologisch zegel.

Een voordeel van de aardappeldrank is echter dat hij interessant zou kunnen zijn voor mensen met een allergie die geen soja, gluten of noten verdragen. Hiervoor ontving DUG een prijs als het beste allergievriendelijke product op de World Food Innovation Awards 2021.

Utopia:"De DUG aardappeldrank is een interessante melkvervanger. Het feit dat het wordt gemaakt van aardappelen maakt het zeker een regionaal en dus duurzamer alternatief voor amandel-, soja- of rijstdrank.

P.S de laatste foto is een heel gezonde smoothy die ze ook maken 

Melk uit Aardappelen

Melk uit Aardappelen