Hoe kun je kinderen betrekken bij duurzaamheid?

Hoe kun je kinderen betrekken bij duurzaamheid?

Hoe kun je kinderen betrekken bij duurzaamheid?

Steeds meer ouders zijn zich bewust van hun impact op onze aarde en proberen daarom duurzamer te leven. Een belangrijk onderdeel hiervan is het doorgeven van deze levensstijl aan kinderen en ook hen te eren over het milieu en duurzaamheid. Gelukkig nemen kinderen graag het voorbeeld van hun ouders aan en zijn ze gemotiveerd en nieuwsgierig om te leren. Als jij actief bezig bent met werken aan een duurzamere wereld en bewuste keuzes maakt, zullen zij deze gewoontes dus vanzelf overnemen. Leg je kinderen daarom uit waarom je bepaalde keuzes maakt, betrek ze in jouw duurzame gewoontes en laat ze ook zelf duurzame activiteiten ondernemen. Daarbij is het belangrijk dat je dingen begrijpelijk en leuk maakt voor kinderen. Lees daarom snel verder voor 10 tips om kinderen te betrekken bij duurzaamheid.

1. Lezen

De eerste stap is om je kind moeilijke begrippen zoals duurzaamheid, milieu en, klimaatverandering uit te leggen op een begrijpelijke manier. Gelukkig zijn er zijn talloze leuke boeken voor kinderen over alles wat met duurzaamheid te maken heeft die je hierbij kunnen helpen. Kijk eens bij de bibliotheek, dat is ook weer duurzaam en ga samen lezen over klimaatverandering, het milieu of vervuiling. Boeken en verhalen kunnen kinderen op een begrijpelijke manier kennis laten maken met ingewikkelde begrippen.

2. Recyclen

Recyclen is een van de meeste alledaagse en handige duurzame gewoontes die je kinderen kan aanleren. Het voorkomt vervuiling en zorgt ervoor dat producten hergebruikt kunnen worden. Bovendien kun je kinderen hier makkelijke mee laten helpen. Label de prullenbakken met wat erin hoort en maak er een spelletje van om producten in de juiste bak te doen. Papier, glas, plastic of eten, alles heeft een eigen plekje en door ze dit op jonge leeftijd te leren zullen ze later hun afval op de goede manier blijven scheiden. 

3. Moestuintje

Begin samen met je kinderen een eigen moestuintje. Dan zijn je groente en fruit pas echt lokaal en biologisch! Een moestuin is niet alleen leerzaam en goed voor het milieu, maar kinderen vinden het ook nog eens geweldig om iets te laten groeien en dan ook nog eens zelf op te eten. Nu zullen ze nooit meer nee zeggen groente, ze hebben het toch zelf gekweekt.

4. Knutselen

Tussen het afval zitten heel wat producten die prima hergebruikt kunnen worden voor iets anders. Laat de creativiteit van je kinderen de vrije loop en gebruik spullen die anders weggegooid zouden worden om mee te knutselen. Wie weet wat voor prachtige kunstwerken er kunnen ontstaan uit een lege schoenendoos, een oud t-shirt of een lege jampot! Kinderen hebben absoluut geen luxe knutselmaterialen nodig om creatief te zijn en als je uitlegt aan je kinderen waarom je deze spullen wil hergebruiken is het niet alleen leuk, maar zijn ze ook nog eens actief bezig met duurzaamheid.

5. Speelotheek

Een kast vol speelgoed en toch willen ze weer iets nieuws. Klinkt dit bekend? Ga dan eens met je kinderen naar een spelotheek. Dit is net zoals een bibliotheek maar dan voor speelgoed. Je kunt er speelgoed lenen voor een paar weken en dan weer iets nieuws uitzoeken. Kinderen vinden het geweldig want ze krijgen steeds nieuw speelgoed, als ouder bespaart het een hoop geld en ruimte en de natuur zal je dankbaar zijn dat er niet nog meer oud speelgoed op de vuilnisbelt beland.

6. Ga naar buiten

Als je wil dat je kinderen zich gaan bekommeren om onze planeet moet je ze laten kennismaken met al het moois dat ze te bieden heeft. Neem ze mee naar buiten, het bos in of naar de kinderboerderij en leer ze om te houden van dieren en de natuur. Leg hierbij uit dat duurzaamheid belangrijk is om ervoor te zorgen dat de natuur gezond blijft.

7. Proefjes

Kinderen zijn vaak super nieuwsgierig als het op wetenschap aankomt. Dit kan je stimuleren door wetenschappelijke proefjes met ze te doen. Er zijn allerlei proefjes te vinden over alles wat met duurzaamheid te maken heeft. Doe bijvoorbeeld een proefje om het broeikaseffect uit te leggen, hierdoor wordt een ingewikkeld begrip concreet en tastbaar gemaakt waardoor ze het beter zullen begrijpen.

8. Weggeven

Door de jaren heen hebben jouw kinderen waarschijnlijk ook een flinke hoeveelheid speelgoed verzameld waar ze niet meer mee spelen. En wat dacht je van al die oude kleren die te klein zijn geworden. Geef dit soort spullen een tweede leven door ze weg te geven of te verkopen. Zoek samen met je kinderen hun speelgoed uit en breng het weg naar de kringloopwinkel. Of laat ze hun spulletjes verkopen op een rommelmarkt. Zo leren ze dat niet alles zomaar in de prullenbak thuis hoort en kunnen ze iemand anders er blij mee maken.
 

9. Energie besparen

Een belangrijke manier om te verduurzamen is door bewust te zijn van je energieverbruik en te proberen energie te besparen. Hier kun je kinderen gemakkelijk bij betrekken door het uit te leggen en ze te laten helpen. Laat je kinderen nadenken over waarvoor allemaal energie nodig en wat ze kunnen doen om hierop te besparen. De lampen uit doen, een douche timer zetten of een waterglas meerdere keren gebruiken, allemaal dingen die energie besparen en waar kinderen prima bij kunnen helpen.

10. Openbaar vervoer

Zelf heb je misschien een hekel aan de bus, maar het zal je verbazen hoe leuke kinderen het vinden om met het openbaar vervoer te gaan. Voor hen is het net een avontuur dus als je iets gaat doen met je kind, probeer dan eens met de trein of bus te gaan. Leg daarbij ook uit waarom dit beter is voor het milieu dan met de auto gaan.

Dit artikel is geschreven samen met Babysits. Via dit babysitting platform kun je gemakkelijk en snel een betrouwbare babysitter, nanny of onthaalouder in jouw buurt vinden!

Hoe kun je kinderen betrekken bij duurzaamheid?

Hoe kun je kinderen betrekken bij duurzaamheid?