Getest: chocoladepasta zonder palmolie

Getest: chocoladepasta zonder palmolie

Wij zochten voor jou uit wat de lekkerste, palmolievrije chocopasta's zijn.

De enorme bosbranden in de Amazone hebben ons weer bewust gemaakt van de desastreuze effecten die onze toenemende vraag naar specifieke voedselproducten heeft. In de Amazone gaat het voornamelijk om soja maar wereldwijd worden enorme stukken regenwoud gekapt of afgebrand om plaats te maken voor palmolieplantages. Zeker in Azië en met name Indonesië heeft de productie van palmolie geleid tot enorme ontbossing. Het is namelijk een énorm populair ingredient, zo bevat ruim 60% van alle producten in de supermarkt palmolie.  Wat jij kunt doen? Kiezen voor voedingsmiddelen zónder palmolie of palmvet.

En daar helpen we je natuurlijk graag bij! In een eerder blog bespraken we al wat palmolie precies is en wat de milieueffecten zijn van de grootschalige teelt. Ook jij hebt vast al eens gehoord dat de teelt van palmolie het leefgebied van vele dieren, waaronder de orang oetan, gigantisch bedreigd. Grote kans dat jouw favoriete broodbeleg nu palmolie bevat, het spul wordt namelijk overal bijgegooid. We zochten dus graag voor je uit wat de lekkerste, palmolievrije chocopasta is!

Hier wordt chocoladepasta van gemaakt
Chocoladepasta of hazelnootpasta bestaat over het algemeen uit hazelnoten (of hazelnotenpasta), cacao, suiker en plantaardige oliën. En met die laatste wordt dus meestal palmolie bedoeld. Palmolie is namelijk een goedkoop ingrediënt dat wordt toegevoegd aan producten om deze smeuiger en smeerbaarder te maken. Sterker nog, het was nog knap lastig om chocoladepasta's te vinden waar géén palmolie, palmvet of palmstearine (worden ook gemaakt van palmolie) in was verwerkt. Dat is mede omdat voor het verbouwen van andere plantaardige oliën vaak veel meer landbouwgrond nodig is dan voor het verbouwen van palmolie.

Ook de meer bewustere producenten als Fairtrade Original gebruikt palmolie in zijn choco- en hazelnootpasta's. Daarbij moet wel worden gezegd dat Fairtrade Original alleen RSPO-gecertificeerde palmolie gebruikt. RSPO staat voor de Roundtable on Sustainable Palm Oil, een platform dat criteria heeft opgesteld voor een duurzamere en socialere teelt van palmolie en waar bijvoorbeeld ook organisaties als het WNF aan deelnemen. Bij de effectiviteit van het platform worden echter vraagtekens gezet. Zo zijn er geruchten van inmenging van de palmolieindustrie en belangenverstrengeling.

Dat gezegd hebbende is het goed om te weten dat Solidaridad aangeeft dat voor het verbouwen van andere plantaardige oliën vaak veel meer landbouwgrond nodig is dan voor het verbouwen van palmolie. Je begrijp dus waarom palmolie erg populair is geworden.

Voor onze smaaktest hebben we alleen chocopasta's getest waar helemaal geen palmolie, palmvet of palmstearine in zit. Zit je altijd goed.

 Hazelnoten vormen een belangrijk ingrediënt van de betere chocopasta's. Foto: Marco Verch

De lekkerste palmolievrije chocopasta
Zoals gezegd is er helaas nog niet heel veel keus in chocopasta's of hazelnootpasta's zonder palmolie. Wij vonden vijf merken die in Nederland te koop zijn, waarvan er drie wilden meewerken aan onze smaaktest.

1. De Kleine Keuken  Getest: Biologische chocopasta
Ingrediënten: Zonnebloempasta, kokosbloesemsuiker, cacaopoeder, zonnebloemolie, hazelnoten en raap/zonnebloemlecithine. De pasta bevat in totaal 30% suiker.
Duurzaamheid: De ingrediënten in deze chocopasta zijn biologisch geteeld maar helaas niet fairtrade verhandeld. De pot is van glas met een metalen deksel.
Prijs: Vanaf €2,83 voor een pot van 200 gram

2. NocciolataGetest: Choco-hazelnootpasta
Ingrediënten: Rietsuiker, hazelnotenpasta, zonnebloemolie, magere melkpoeder, vanille extract, cacoa, cacaoboter en zonnebloemlicithine. De pasta bevat in totaal 51% suiker.
Duurzaamheid: De ingrediënten in deze chocopasta zijn biologisch geteeld en deels ook fairtrade verhandeld. De pot is van glas met een metalen deksel.
Prijs: Vanaf €4,65 voor een pot van 270 gram

3. La Vida Vegan Getest: Hazelnootpasta
Ingrediënten: Rietsuiker, zonnebloemolie, hazelnoten, magere cacaopoeder, cacaoboter, gedroogde rijststroop, zonnebloemlecithine en Bourbon vanillepoeder. De pasta bevat in totaal 47% suiker.
Duurzaamheid: Deze pasta is goed bezig en is biologisch, fairtrade én vegan. De pot is van glas met een metalen deksel.
Prijs: Vanaf €2,49 voor een pot van 270 gram

De merken die niet wilden meewerken, maar wél palmolievrije chocopasta bieden, zijn Mamie Bio en Corné. Maar hoe die smaken kunnen we je dus helaas niet vertellen.

Het oordeel: 
Naast de smaak heeft het testpanel, bestaande uit één man en vijf vrouwen, ook gekeken naar de verpakking en de ingredienten om tot haar oordeel te komen. Nocciolata: "Dit is zo’n potje waarvan je denkt dat iemand het speciaal uit een Italiaans dorpje heeft gehaald. En in dat dorpje hebben ze een geheim recept wat alleen de dorpsoudste kent. Deze zet je op tafel als je vrienden op bezoek hebt 

De Winnaar is choco-hazelnootpasta van Nocciolata! Met een gemiddeld cijfer van 8,6 verslaan ze hiermee La Vida Vegan die met een 7,5 werd beoordeeld. Helaas krijgt de biologische chocopasta van de Kleine Keuken een onvoldoende: zij scoren een 5,2 en eindigen hiermee op de laatste plaats. Daarbij moet wel worden genoemd dat het testpanel uit volwassenen bestond en de Kleine Keuken zich richt op baby's en kinderen die wellicht nog niet gewend zijn aan de suikerrijke alternatieven.

Een andere kanttekening moeten we plaatsen bij de prijs van een potje Nocciolata, deze ligt beduidend hoger dan die van de nummer twee. Zowel de winnaar als de nummer twee La Vida Vegan zijn verkrijgbaar bij verkrijgen EkoPlaza en Odin.

Getest: chocoladepasta zonder palmolie