CLEAR RIVERS recyclet het plastic uit Nederlandse rivieren

CLEAR RIVERS recyclet het plastic uit Nederlandse rivieren

CLEAR RIVERS: meer dan rivieren schoonmaken  - Met een innovatieve plasticvanger draagt CLEAR RIVERS bij aan het plasticvrij maken van onze rivieren.

Op de Maas in Rotterdam drijft een park dat volledig is gemaakt van gerecycled plastic afval. Het eiland maakt duidelijk dat plastic afval waarde heeft én het is een waar paradijs voor meerkoeten en andere watervogels. Het park werd gebouwd door CLEAR RIVERS, een non-profit die zich inzet om wereldwijd plastic vervuiling tegen te gaan.

Naast Rotterdam heeft de stichting ook succesvolle projecten lopen in Brussel en Ambon, variërend van opruimacties en voorlichting tot de productie van een reeks circulaire producten. 

Ramon Knoester is de man achter CLEAR RIVERS. Hij is opgeleid als architect en al 15 jaar eigenaar van zijn eigen architectenbureau WHIM Architecture. Maar waar andere architecten dromen van prestigieuze wolkenkrabbers, richt Ramon zich liever op de grond.

Toen hij zich bewust werd van de ernstige vervuiling van onze zeeën en oceanen door de plastic soep, besloot Ramon in actie te komen. Net als vele andere community leden zoals The Great Bubble Barrier, die plastic soep in rivieren opvangt met bubbels, of The Ocean Cleanup van Boyan Slat. Maar anders dan deze organisaties, focust CLEAR RIVERS zich op een aanpak dichter bij huis.

Met zijn architectuurkennis bedacht Ramon een slimme oplossing: een plasticvanger die werkt zonder stroom. Hiermee wordt plastic opgevangen in (Nederlandse) rivieren en havens voordat het in zee stroomt. Na het verzamelen wordt het plastic gesorteerd, gerecycled en verwerkt tot nieuw product zoals het eerdergenoemde drijvende park. In 2014 richtte Ramon de stichting CLEAR RIVERS op, en zijn aanpak is inmiddels een groot succes in binnen- en buitenland.


“De aanpak van CLEAR RIVERS zit letterlijk in de naam gegoten,” zegt Ramon. “Het is een acroniem voor onze werkwijze: Clean ups (opruimacties), Litter traps (plasticvangers), Educatie, Awareness (bewustwording) en Recycling." Op deze vijf manieren werkt Ramon met zijn stichting aan schone wateren overal ter wereld.

"Als eerste willen we voorkomen dat plastic afval de zeeën en oceanen überhaupt bereikt", vertelt Ramon. Naast de zelfontworpen afvalvallen organiseert de stichting hiervoor jaarlijks meerdere opruimacties die druk worden bezocht. Zo is er afgelopen jaar meer dan 40 ton plastic afval opgeruimd door vrijwilligers!

Als tweede stap richt de stichting zich op het delen van hun kennis over plastic vervuiling met studenten van verschillende opleidingsniveaus. Bewustwording over de oorzaken en gevolgen van het plastic probleem staat hierbij centraal. “Ons doel is om plastic vervuiling te voorkomen en om nieuwe generaties op te leiden over de oplossingen van dit probleem.”

Ten slotte richt CLEAR RIVERS zich op het recyclen van het opgeruimde en afgevangen plastic tot waardevol, nieuw producten.

CLEAR RIVERS recyclet het plastic uit Nederlandse rivieren

CLEAR RIVERS recyclet het plastic uit Nederlandse rivieren