Blog zeepzakje

Blog zeepzakje

Sinds een tijdje douche ik met een blok zeep. Lekker ouderwets. Of toch niet. Het is helemaal anno 2021. De shampoo bars en zeepblokken komen als sneeuwklokjes de grond uit. Goed voor je huid, goed voor het milieu en goed voor je portemonnee. Maar hoe gebruik je een blok zeep tijdens het douchen?
Het leek me niet heel handig in gebruik. Heb je een plastic fles waaruit je redelijk een gepaste hoeveelheid kon uitknijpen, bij een stuk zeep is het lastiger. Het is even wennen en uitproberen. Ik voorzag al glibberende bende en hoe hou je zo’n gladde zeep in je handen. Meer nog, hoe zorg je ervoor dat hij niet uit je handen glijdt en op de grond belandt met alle glijpartijen van dien.
Je ziet het al, het vergt enige omschakeling. Niet alleen in de badkamer maar ook in je hoofd. Nu ben ik zelf redelijk flexibel en zeker pas ik mijn gewoontes graag aan als het meerdere waarde heeft zoals ‘minder plastic gebruik’. Ja, dan ben ik wel om. Of in ieder geval het proberen waard.

De eerste keer viel best mee. Het rechthoekige blok gleed niet alle kanten uit en het voelde weliswaar ook best lekker op de huid. Ik had natuurlijk een heerlijke geur uitgekozen: kaneel met appel. Klinkt warm en alternatief. De heerlijke geur van deze schoonheid bleef subtiel hangen in de lucht. Niet zo sterk als een flesje regulier doucheproduct van een X merk, maar dat gebruikte ik toch al niet meer. Misschien is de omschakeling van biologische producten minder moeilijk dan omschakelen vanaf deze vloeibare parfumzepen.

M’n partner had het stuk zeep ook ontdekt in de douchehoek. Het lag daar ook aanlokkelijk te zijn en ik kon het niet opbergen. Een nat stuk zeep hoort te drogen aan de lucht en niet in mijn kastje. Het duurde dus niet lang of het was in gebruik door alle huisgenoten. Het stuk zeep slonk en nu werd het wel wat lastiger om het vast te blijven houden. Het was al een paar keer de grond opgeschoten en dat is op zich geen probleem. Het oprapen wel. Een gevecht met zeep is natuurlijk niet wat je wilt tijdens het douchen. Het moet ontspannend blijven, toch?

Tot ik dit zeepzakje van Loofy’s vond. Of zeepnetje, zo wordt het ook genoemd. Zeepnetje. Het is inderdaad en bestaand woord. Het geeft in m’n hoofd direct de associatie met een visnet. Het lijkt er ook wel een beetje op. In het klein dan. Het beloofde heel wat gebruiksgemak en ik ging ervoor.
Ik stopte mijn zeep erin en hing het trots in m’n douchehoek. Het past aan de kraan, aan de stang van de douche en het staat weliswaar best leuk.  ‘Natuurlijker’ in ieder geval dan een plastic fles in de douchehoek. Ook al was die gevuld met een ecologische variant van shampoo.

Het netje ziet er nu wel anders uit na gebruik. En de foto is een voor-foto.  Als het nat is geworden dan vormt het zich naar de zeep en zo droogt het ook op. Het zeepzakje beloofde ook handig te zijn om de zeep voor de volle 100 procent te benutten. Kleine restbrokjes passen ook in het zakje en zo gebruik je de zeep tot de allerlaatste millimeter.
Zover ben ik nog niet maar ik geloof best dat dat goed werkt.
Een paar keer je handen erover heen en insoppen maar.

Mijn ervaringen met het zeepzakje in het kort
We beginnen bij de nadelen. We eindigen graag positief.
1. Je hebt wel altijd zo’n zakje in je douchehoek hangen. Een plastic fles kan je tussen de douchebeurten in je kast verstoppen. Zo’n zeepnetje met inhoud is wat minder praktisch opbergen.
2. Mijn partner zegt dat het zakje na druipt en zo sporen achterlaat op de vloer. Zelf had ik dat nog niet gezien of me er niet aan gestoord. Mijn partner vindt het wel een dingetje dus ik zet het erbij.
3. Ik vraag me af, stel ik gebruik ook een shampoobar. Dat is dus een netje voor mijn huid en een netje voor m’n haar. Hoe houd ik die netjes uit elkaar? Of het een nadeel is weet ik niet, maar het is wel weer iets waar je een oplossing voor moet bedenken.

De voordelen:
1. Geeft goede grip op de zeep. Geen glijpartijen meer.
2. Het netje is herbruikbaar en kan in de wasmachine. Je schaft één keer zo’n netje aan en je bent klaar voor je hele leven.
3. Ook kleine restjes zeep kan je op deze manier gebruiken.

Voor mij blijft het zeepzakje in de douchehoek hangen. De kinderen hadden het ook al ontdekt. Nu moet ik ze nog leren de juiste hoeveelheid toe te passen. En dat de glazen douchedeur niet per se hoeft.

En wat doe ik nu met mijn voorraadje zeep in flessen? Ik weet het al. Die bewaar ik voor op de camping. Want een zeepzakje meenemen naar de camping lijkt me dan juist niet handig. Dat wordt lang én vaak op vakantie. Maar dat is niet zo erg.

Op www.floz.nl/blog is meer te lezen.