BenBits wint van grootkapitaal

BenBits wint van grootkapitaal

Kauwgommerk BenBits mag claimen plasticvrij te zijn, en gemaakt te zijn van natuurlijke ingrediënten. Dat heeft de Amsterdamse rechtbank vrijdag gevonnist. Daarmee neemt het bedrijf revanche na twee verloren zaken bij de Reclame Code Commissie. Die verklaarde een klacht over de claims van de Italiaanse concurrent "Van Melle, de maker van onder meer Mentos, Smint, Frisk, Fruitella en Chupa-Chups eerder gegrond. De RCC kan geen sancties of boetes opleggen, dus stapte Van Melle (Perfetti) naar de rechter.

BenBits profileert zich als enige plasticvrije kauwgom en zet andere kauwgom weg als ’kauwplastic’. Dat schiet de concurrentproducent van Mentos en Fruittella in het verkeerde keelgat. Zeker wanneer BenBits dan ook nog eens claimt volledig natuurlijke gom te bevatten en ’natuurlijk afbreekbaar’ te zijn.

BenBits, dat in de jaren 70 en 80 een van de grootste en bekendste kauwgommerken van ons land was. Na jaren van afwezigheid werd in 2016 al geprobeerd het merk opnieuw te lanceren, maar volgens investeerders was dat toen nog te vroeg.

Onder leiding van een jonge ondernemer, Milan Dontje (27), wordt nu weer geprobeerd het merk een tweede leven te geven. "Door de productie uit Italië naar Nederland te halen, worden de lijntjes korter en hebben we de zaak beter onder controle", zegt Dontje.

"We willen ook tegelijk het proces verduurzamen en minder CO2 uitstoten. Daarbij willen we de kauwgom in schildpad vorm maken, in plaats van het bekende rondje of vierkantje. Andere leveranciers hebben daar problemen mee, dus doen we het zelf maar." met een producent uit Heerhugowaard.

Dontje is helemaal niet bang voor de huidige, teruglopende kauwgommarkt: "Ik begin op een juist moment, met een nieuw product. Het is natuurlijk, plasticvrij, onze kauwgom is vegan en zal hopelijk de jongere generatie aanspreken. En de ouderen denken: hé, dat merk kennen we van vroeger. Nostalgie dus. Dat lijkt me een perfecte combinatie

Van Melle beroept zich op onderzoek van de Technische Universiteit Milaan dat verklaart dat de gombasis van BenBits synthetische delen bevat, en dus niet 100% natuurlijk is. 

Volgens BenBits is de latex in vaste vorm die het gebruikt als basis voor de kauwgom wel degelijk natuurlijk, waaraan de fabrikant naar eigen zeggen alleen natuurlijke ingrediënten toevoegt.

BenBits heeft een rapport van Beta, een ander laboratorium (gecertificeerd), dat de gombasis en het productieproces van BenBits heeft onderzocht. Door de gom op een andere manier te wassen zijn reststoffen die door de gomboom zijn opgenomen beter uit de gombasis verwijderd, zo verklaarde het laboratorium

De rechter stelt dat er eigenlijk een derde onderzoek nodig zou zijn, maar dat dit een te zware eis is vanwege de omvang van de Italiaanse kauwgom grootmacht en die van BenBits.

David tegen Goliath.  We feliciteren BenBits met dit behaalde succes.

Foto: Link Magazin en Foto Poster Eindhovens Dagblad 

BenBits wint van grootkapitaal

BenBits wint van grootkapitaal