Deze mensen kiezen bewust voor iets anders

Deze mensen kiezen bewust voor iets anders
 Deze mensen verruilden de stad voor meer natuur

Misschien droom je er soms van: weg uit die bureaustoel en hup, de natuur in. Aafke, Max, Dylan en Marianne deden het écht

Wist je dat volwassenen op een doordeweekse dag gemiddeld 9,5 uur stil zitten? En we wéten allemaal wel dat we er meer op uit moeten gaan, maar toch is de drempel vaak hoog. Zonde, want buiten zijn zorgt er niet alleen voor dat je meer beweegt, maar het kan ook stressverlagend werken en zorgen voor nieuwe inzichten. Wij vonden vier Nederlanders die het roer radicaal omgooiden en nu lekker in de natuur werken. 

Aafke verzorgt buitenontbijtjes

De ik-moet-soms-naar-buiten-drang werd Aafke te gortig. Ze werkte ruim vijf jaar voor een PR-bureau en later bij het Voedingscentrum - en zat dus vaak hele dagen achter een bureau. Toen ze op reis ging besefte ze dat ze niet meer terug wilde naar kantoor. En dus begon Aafke Buitenontbijtjes en verzorgt ze nu (h)eerlijke ontbijtjes op de mooiste, groene spots van Den Haag. 

 Aafke verzorgt nu unieke buitenontbijtjes

'Ik voel me zó veel vrijer nu, ik kan mijn dag altijd buiten beginnen.' Maar het is niet alleen maar rozengeur en manenschijn zo geeft Aafke aan dat ondernemer zijn betekent dat je vaak niet weet wat de dag brengt en er bijna geen scheiding meer is tussen werk en privé.

Haar advies voor mensen die hetzelfde willen? Gewoon beginnen. 'Ik bleef maar in mijn hoofd zitten. Je denkt dat je álles moet weten en uitgezocht moet hebben voordat je begint. Maar het idee dat je dat lukt is een illusie, en het is bovendien niet nodig.'  

Max werd moestuinman

De Moestuinman kan in dit lijstje niet ontbreken. Acht jaar geleden zegde Max zijn baan op, op zoek naar een zinvoller bestaan. Nu werkt hij vanuit Moestuinman aan duurzame en lokale voedselvoorziening, de aanleg van moestuinen en voorlichting over de permacultuurprincipes. In de praktijk betekent dat onder andere advies, ontwerp, aanleg en onderhoud van groene schoolpleinen, voedselbossen, eetbare siertuinen en buurt(moes)tuinen en het runnen van zijn eigen shiitake-kwekerij. 

 Max, lekker buiten aan het werk

Max begon zijn avontuur met een droom: een stuk grond met een huisje en een voedselbos om zijn dagen te slijten. 'Ik wil een fijnere wereld om in te leven en streef continu naar situaties waar niet alleen ik, maar ook anderen of de wereld waar ik in leef beter van worden.' En dat levert hem ook ondernemerskansen op. Hoe hij die kansen creëert, en meer over de avonturen van Max lees je in het artikel dat we eerder schreven.  

Dylan werd ecoloog  

Zijn hele leven woonde Dylan in Den Haag - en met een studie grafisch vormgeven zat hij vaak achter de computer. Hij vertelt dat hij altijd dacht: "eigenlijk ben ik het liefst buiten, maar dat kan ik later vast wel combineren". Toen steeds duidelijker werd dat het niet ging lukken om zijn grafische beroep te combineren met veel buiten zijn, gooide Dylan het roer om en begon aan een studie Ecologie.

 Dylan veruilde zijn computer voor het bos

Op dit moment woont Dylan met zijn vriendin in de Kennemerduinen en doet hij onderzoek naar natuurbeheer. Geeft wonen op zo'n plek nu ook veel meer rust? 'Ik heb nu ook echt weleens stress, er zijn nog steeds momenten dat je niet ontspannen bent. Maar ik ben zo blij met de dingen die ik doe, en dat geeft veel rust.' Nieuwsgierig geworden? Zijn avonturen houdt Dylan bij in een blog.

Marianne werd schaapherder  

Marianne komt uit Haarlem en had jarenlang een restaurant in Gouda. Totdat ze tijdens een fietstocht in Drenthe aan de praat raakte met Albert, een schaapsherder. Ze waagde de stap naar het oosten en samen zijn Marianne en Albert nu de schaapsherders van Balloo. 

Voor bezoekers is er trouwens van alles te doen op het Balloërveld. Zo geeft Marianne regelmatig lezingen over het schaapsherdersleven, kun je een dagje meelopen met de kudde, maar ook een viltworkshop volgen en mooie wollen accessoires kopen.  

 Marianne werkt nu buiten met de kudde

Genoeg inspiratie en goed nieuws dus, want een leven met meer groen kan écht.