Op Hemelvaartsdag zijn we gesloten. Bestellen kan natuurlijk, maar de levering is een dagje later

Snoeien? Help!



Je hebt in al je enthousiasme je tuin gevuld met mooie struiken en bomen, maar dan besef je opeens dat ze naast water en zon ook nog andere verzorging nodig hebben: snoeien! Maar waar begin je?

Je zou over elke planten- en bomensoort een eigen uitleg kunnen schrijven, maar voor nu houden we het bij de basis.

  1. Waarom is snoeien nodig?
  2. Waar je op moet letten voor je begint
  3. Snoeigereedschap en onderhoud
  4. Knippen, toppen, zagen, steken
  5. Snoeikalender
  6. Veiligheid

1. Waarom is snoeien nodig?


Voor veel planten en bomen is het van belang dat ze gesnoeid worden, maar de reden daarvoor kan verschillen. Sommigen zijn het mooist als ze een bepaald model hebben, anderen hebben het nodig om meer vruchten te produceren. De belangrijkste redenen zijn:

Veiligheid
Dood hout moet verwijderd worden om de boom gezond te houden en te voorkomen dat dit dode hout gevaar oplevert.

Verjonging
Oude takken weghalen zodat er meer (bloemen) kunnen groeien.

Vruchten
Snoeien kan ervoor zorgen dat er meer vruchten ontstaan bij fruitbomen.

Wildgroei voorkomen
Sommige planten groeien te snel en nemen de plaats van andere planten in.

Vorm
Om een plant in gewenst model te brengen, zoals vaak gebeurt bij heggen.

2. Waar je op moet letten voor je begint


Voordat je begint is het slim om met een aantal dingen rekening te houden.

Lees je in over jouw specifieke planten en bomen, zodat je zeker weet dat je ze op de juiste manier en het juiste tijdstip snoeit.
 
Zorg ervoor dat je goed snoeigereedschap gebruikt dat scherp en schoon is. Bot of vies gereedschap kan de boom of plant beschadigen.
 
Snoei nooit als het vriest: de bomen en planten kunnen de snoeiwonden dan niet goed herstellen en blijven dan ‘bloeden’.
 
Bekijk de boom of plant goed voordat je begint, zodat je weet welke takken je eraf kunt halen voor de vorm die jij voor ogen hebt.
 
Haal over elkaar groeiende takken weg, zodat de plant een open structuur heeft. Dit helpt ziektes voorkomen, omdat de boom/plant dan beter door kan luchten.

Snoeitips:


  1. De snoeisnede moet zo glad/scherp mogelijk zijn; voorkom ongelijke randen en scheuren in de bast. Scherp gereedschap is dus heel belangrijk!
  2. Snoei schuin! Dit zorgt ervoor dat water weg kan lopen van de snede. Als water blijft staan heb je kans op beschadiging.
  3. Planten die vóór de langste dag bloeien, 21 juni, snoei je na de bloei. Planten die daarna bloeien, snoei je vroeg in het voorjaar.
  4. Snoei dood materiaal zo snel mogelijk weg bij klimplanten. Zo voorkom je infecties en beschadigingen.
  5. Haal uitgebloeide bloemen snel weg, zodat de nieuwe knoppen genoeg ruimte hebben om zich te ontwikkelen.

3. Snoeigereedschap en onderhoud

Welke snoeischaar heb ik nodig? Wanneer gebruik ik een zaag? Dat ligt allemaal aan de dikte van de takken die je moet snoeien! Lees hieronder wanneer je welk gereedschap gebruikt.

Snoeischaar
Dit tuingereedschap is één van de belangrijkste tools die je kunt hebben, omdat je deze waarschijnlijk het meeste zult gebruiken. Je knipt hier gemakkelijk takken en bladeren mee af. Er bestaan scharen voor rechts- en linkshandigen.

Keukenschaar
Ook een oude keukenschaar kan van pas komen bij het snoeien. Deze kun je namelijk gewoon gebruiken voor het afknippen van fijnere onderdelen, zoals uitgebloeide bloemen.

Takkenschaar
Deze schaar is speciaal gemaakt voor het doorknippen van dikkere takken. Ze hebben lange handvatten, waardoor je meer kracht kunt zetten. Je gebruikt dan ook twee handen bij dit soort scharen.

Heggenschaar
De heggenschaar is, niet geheel verrassend, speciaal voor het snoeien van heggen. Met deze schaar breng je hagen, maar ook buxus, lavendel en bijvoorbeeld heide gemakkelijk in vorm.

Boomzaag
Voor het doorzagen van dikke takken (>2,5cm) wordt meestal een boomzaag gebruikt. Deze kan gebogen of recht zijn. Met de gebogen boomzaag heb je meestal meer grip op de tak. Daarnaast bestaan er ook boomzagen op stok, waarmee je hoge takken door kunt zagen.

Kettingzaag
Heb je veel grof werk te doen in de tuin, ga dan voor de kettingzaag. Vooral de elektrisch aangedreven kettingzaag wordt aangeraden voor particulieren. Deze zagen zijn vaak ook te huur voor eenmalige klussen.

Onderhoud
Houdt je tools schoon zodat er geen vuil van de ene boom op de andere terechtkomt. Neem ze tussendoor af met een doek. Daarnaast wil je dat ze zo scherp mogelijk blijven, dus slijp bij indien nodig. Smeer de bladen af en toe in met een drupje olie en de houten handvaten met wat lijnolie. Berg gereedschap veilig (binnen) op.

4. Knippen, toppen, zagen, steken

Snoeien kan op meerdere manieren. Welke manier je nodig hebt, ligt aan je plant/boom en aan hoe dik de takken zijn. Lees hieronder welke techniek je waarvoor gebruikt.

Knippen
Wil je planten uitdunnen of terugknippen? Dan kan je dit doen met een snoeischaar. Dit doe je bij de meeste vaste planten en heesters. Er zijn ook sterke scharen waarmee je iets dikkere takken kunt doorknippen. De eerste jaren knip je de takken weg die in de weg zitten voor een mooie vorm van de plant. Knip boven knoppen en gezonde zijtakken, zodat deze door kunnen groeien.

Toppen
Wil je graag dat een plant eruitziet als een struik? Dan kun je hem toppen zo lang de plant jong is. Doe je dit niet, dan ontstaat er een stam met zijtakken. Doe je dit wel, dan ontstaan er snel zijtakken die dicht bij de grond groeien. Knijp de zachte scheuten weg met je vingers of, als het houtige planten en heesters zijn, knip ze weg met een snoeischaar. Haal ook de oude toppen weg.

Zagen
Bij dikke takken heb je een snoeizaag nodig. Er zijn handmatige en elektrische versies. Dit doe je vooral bij bomen of heesters. Deze takken wil je zo dicht mogelijk bij de stam afzagen, maar doe dit wel in stappen. Zaag eerst een inkeping: 20-30 cm in de onderkant van de tak. Zaag vervolgens 5-10 cm naast de inkeping aan de bovenkant de tak af. Daarna kun je het overgebleven stompje weghalen.

Steken
Ook wortels kunnen gesnoeid worden. Dit doe je door met een spade de wortels rondom de plant door te steken. Verwijder de losse stukken om groei daarvan te voorkomen. Je snoeit wortels wanneer je wilt dat de kluit compact blijft, wanneer een boom of heester wel bladeren maar weinig bloemen geeft, of wanneer je wilt dat een plant niet overwoekert.

5. Snoeikalender

6. Veiligheid

Berg gereedschap altijd veilig op, zodat dit niet in de verkeerde (kinder)handen terechtkomt. Gebruik je elektrische apparaten? Zorg er dan voor dat het snoer niet in de buurt komt bij de snijdende delen van het apparaat. Leg het snoer bijvoorbeeld over je schouder en/of achter je. Ladders en trappen zijn het beste als ze een stevige, brede basis hebben. Zet ze ook vast met bijvoorbeeld touw om de boom heen, zodat valgevaar minimaal wordt.

En last but not least: gebruik handschoenen! Bij de meeste snoeiklusjes zijn tuinhandschoenen al ideaal, maar gebruik veiligheidshandschoenen met metalen bescherming wanneer je met grover geschut te werk gaat. Draag ook een veiligheidsbril als er kans is op wegspringende deeltjes, zaagsel en splinters.

Bekijk ook

Tuinkalender

Tuinkalender: maandelijkse tuintips
Bekijk de Tuinkalender om te zien wanneer je welke tuinklusjes kunt doen


Leuke natuuruitjes voor een vrij moment
Ga op pad, in je eentje of samen met anderen. We hebben een aantal leuke natuuruitjes voor je geselecteerd.