Babykamer klaarmaken?

Zo doe je dat duurzaam


De duurzame babykamer: van muurverf tot billendoekjes


Baby op komst! Wil je graag aan de slag gaan om alles klaar te maken voordat de kleine er is en vind je duurzaamheid belangrijk? Bekijk dan onze tips voor het realiseren van een duurzame babykamer, van muurverf tot billendoekjes! 
 
Bekijk assortiment

Ecologische muurverf

Reguliere muurverf zit vol met chemische stoffen, zo’n 20 tot 60 verschillende per pot. Dit worden Vluchtige Organische Stoffen (VOS) genoemd en deze zorgen voor de vloeibaarheid én snelle droogtijd van de verf. Deze stoffen hebben vaak een sterke geur en slaan al snel op je longen, ook als je goed ventileert. Zelfs weken na het opbrengen van de verf komen deze stoffen nog vrij terwijl de verf uithardt.

Dit soort verf af en toe gebruiken zal meestal niet direct een ramp zijn voor je gezondheid, maar vooral bij zwangere personen en daarna ook hun baby’s wil je er zeker van zijn dat ze gezonde lucht inademen. Daarnaast wordt gewone verf gemaakt van deels fossiele brandstoffen. Deze zijn niet hernieuwbaar en het productieproces is vrij heftig voor het milieu. Kies daarom voor natuurlijke muurverf voor een gezond binnenklimaat!
 
Bekijk alle muurverf

Duurzaam slapen

Bamboe is heel fijn als materiaal bij het slapen vanwege de absorberende en ademende eigenschappen. Kies daarom voor een bamboe matras voor je baby! Daarnaast is bamboe van nature antibacterieel en creëert het dus een gezond milieu bij het slapen. Heeft je kindje last van lichte reflux, of ademt het beter als het wat schuiner ligt? Plaats dan een refluxkussen op of onder het matras bij het hoofdje. Doordat het kussen ervoor zorgt dat je baby schuiner ligt, wordt de ademhaling en reflux verlicht en slaapt je kindje fijner!

Zorg voor extra comfort bij je kindje door het gebruiken van een warmwaterkruik. Deze zijn gemaakt van natuurrubber en daardoor ecologisch verantwoord. Plaats de kruik in een mooie wollen hoes, zodat je kindje niet tegen de hete hoes zelf aan ligt!

Gebruik een nachtlampje om ’s nachts voor een beetje verlichting te zorgen in de babykamer. Zo hoef je niet direct een grote lamp aan te doen, maar weet je wel waar je moet zijn!
 

In de kledingkast

Het is altijd zo schattig: die kleine babykleertjes van zacht materiaal en leuke printjes! Ook hierin kan je kiezen voor duurzaam en eco.

Rompertjes, gemaakt van 100% zacht katoen dat bestaat uit restmateriaal. Ook nog eens fair trade geproduceerd!

Wasbare luiers zijn terug van weggeweest en passen helemaal in een duurzame leefstijl. Ze zorgen voor minder afval, minder CO2-uitstoot en zijn gemaakt van natuurlijke materialen. Vaak zijn ze verstelbaar, waardoor ze met je kindje meegroeien. De inlegvellen van bamboe zijn biologisch afbreekbaar en daardoor een duurzaam alternatief voor wegwerpluiers.

Pak je baby lekker in met een hydrofiele doek! Deze zijn perfect voor de swaddle techniek, maar ook handig als handdoekje, verschoonmatje of dun dekentje.
 
Bekijk babykleertjes en accessoires

Duurzame babyverzorging

Het huidje van je baby is super zacht, en dat wil je natuurlijk graag zo houden met de juiste verzorgingsproducten voor baby’s! Natuurlijke verzorging voor baby’s bestaat uit zonnebrandcrème, shampoo, badschuim, body lotion, baby massage olie, luiercrème en konjac sponzen.

Deze plantaardige sponzen worden heel zacht wanneer je ze nat maakt met (warm) water. Ze reinigen de huid, geven een lichte massage en zijn daarin heel mild. Vaak worden ze gebruikt als sponsje bij het badderen. Ook geschikt voor volwassenen! Na 2-3 maanden gebruik zijn de konjac sponzen te composteren.
 
Bekijk alle babyverzorging

Natuurlijke spenen en glazen drinkflessen

Sabbelen op plastic, of er uit drinken? No thank you! Kies voor spenen die gemaakt zijn van 100% natuurrubber en flessen van glas, want die zijn niet schadelijk voor je kleintje. Er zijn gewone spenen en flessenspenen van natuurrubber in verschillende groottes en modellen. Vind je het natuurlijke kleurtje niet zo mooi? Er zijn ook gekleurde natuurspenen met leuke designs. Er zit vast wel wat voor jou (en vooral je baby) tussen.

Bekijk alle flessen

Duurzaam babyspeelgoed en natuurlijke bijtringen

De ontwikkeling van een baby is mooi om te zien, dus stimuleer deze met duurzaam speelgoed! Zacht speelgoed met knispering, zachte babyboekjes, leuke natuurrubberen diertjes waar in gebeten mag worden, rammelaars en mooie houten speelfiguren. Er is sowieso iets bij waar jij en je kleintje blij van worden!

Ook de tandjes van je baby zullen zich gaan ontwikkelen, wat een best wel heftige tijd kan zijn voor jullie allemaal vanwege de pijn die er bij komt kijken. Verlicht dit proces met fijne bijtringen en -speelgoed van natuurrubber of hout. Bijten zorgt ervoor dat de tanden makkelijker door het tandvlees komen en de verkoeling bij sommige bijtringen zorgt voor lichte verdoving van de pijn.
 
Bekijk speelgoed en bijtringen

Bekijk ook


Zonbescherming: hier moet je op letten!
Zonnebrandcreme kan schadelijk zijn, maar niet smeren is niet de oplossing. Wat dan wel? Gezonde zonbescherming! Lees hier waar je op moet letten.

Alles over biobased bouwen
Wil jij in een huis wonen dat een minimale impact heeft op het milieu? Dan is biobased bouwen misschien iets voor jou! Lees hier meer.