Kunstgras en Rubbergranulaat: Vragen en Antwoorden

Beste relatie,

 

Televisieprogramma Zembla besteedde woensdagavond in haar uitzending aandacht aan de mogelijke gezondheidsrisico’s van de rubberen korrels, het zogeheten SBR-rubbergranulaat, in kunstgrasvelden. Granuband geeft hieronder antwoord op de meest gestelde vragen over dit onderwerp.

1. Zijn banden chemisch afval?
Nee, banden zijn conform het landelijk afvalbeheerplan geen chemisch afval.
 
2. Waarom mogen banden niet verbrand worden?  
In het programma Zembla wordt beweert dat de banden zo vervuild zijn met stoffen dat ze zelfs niet gestort of verbrand mogen worden. Dit is een onzinnige bewering. Conform het landelijk afvalbeheerplan is vanuit milieuoverwegingen (grondstoffen hergebruiken) de wettelijk voorgeschreven verwerking producthergebruik (loopvlak vernieuwing) en recycling (grondstofhergebruik van staal en rubber). Om deze reden mogen verbrandingsovens en stortplaatsen oude banden niet accepteren.

3. Wat voor materiaal gebruikt Granuband voor rubber infill, Sportsfill Eco+?

In de uitzending van Zembla werd een veld getoond in Hendrik Ido Ambacht dat bleek te zijn ingestrooid met technische rubbers van oa. oude slangen ed. Hoe weet ik nu wat er in mijn infill zit? Granuband (en alle VACO/ RecyBEM gecertificeerde bedrijven) gebruiken uitsluitend autobanden als grondstof voor rubberinfill en rubbertegels. Er worden nooit technische rubbers gebruikt als grondstof omdat de chemische samenstelling daarvan te veel fluctueert. Hierop worden wij onhankelijk getoetst door onafhankelijke audit bureaus in opdracht van de RecyBEM en de Stichting Milieukeur.


4. Waar staat Sportsfill Eco+ voor?
Sportsfill Eco+ is de merknaam van het rubber infill granulaat dat geleverd wordt door Granuband BV. Sportsfill Eco+ wordt geleverd onder Milieukeur. Het keurmerk geeft inzicht in de milieu- en gezondheidsaspecten van het materiaal. Naast de herkomst van de grondstoffen (geen technische rubbers) wordt door onafhankelijke auditors een dossier onderzoek uitgevoerd en worden productmonsters genomen. Deze monsters worden bij een gecertificeerd laboratorium getest op chemische samenstelling en uitloging. De exacte eisen waaraan voldaan moet worden om Milieukeur te mogen voeren zijn te vinden op de website www.smk.nl  

5. Hoe doet Granuband onderzoek naar mogelijk schadelijke stoffen in de rubber infill Sportsfill Eco+
Naast het uitvoerige onderzoek van het SGS INTRON in 2006 naar opname van PAK bij het gebruik van rubber granulaat in kunstgrasvelden wordt er al meer dan 10 jaar, op jaarlijkse basis, onafhankelijk onderzoek gedaan door auditors van het keurmerk Milieukeur. Hierbij wordt gekeken naar milieuaspecten als uitloging van zware metalen, maar ook naar gezondheidsaspecten (inslikken, inademen en huidcontact). De gemeten waarden PAK blijven beneden de gestelde normen van het Besluit bodemkwaliteit en onder de PAK gehalten waarvan al in 2006 door het RIVM is geconcludeerd dat de PAK opname niet relevant aantoonbaar is. In dat verband is het relevant te melden dat het PAK gehalte in autobanden daarna door regelgeving is beperkt en dus in het infill van vandaag nog lager is dan in 2006. Het gehalte zware metalen in het rubber voldoet aan de speelgoednorm EN 71 die geldt voor alle speelgoed waar kleine kinderen intensief mee in contact komen (bijvoorbeeld door opeten en huidcontact). Voor REACH is er naast de stoffen PAK ook onderzoek gedaan naar de gehaltes SVHC (circa 150 stoffen die door de EU als substances of very high concern zijn geclassificeerd), waarbij het rubber granulaat voor alle stoffen onder de gestelde waarden blijft.

6. Het RIVM geeft aan dat de sportvelden gebruikt kunnen worden, waarop is dit gebaseerd?
In 2006 heeft het RIVM een risicobeoordeling gemaakt op basis van de bestaande literatuurgegevens. Hierbij zat bijvoorbeeld een onderzoek van Intron, maar ook een studie van het Deense Environmental Protection Agency. Vervolgens heeft Intron een vervolg onderzoek uitgevoerd (het Industox onderzoek was hier onderdeel van). In 2007 heeft het RIVM ook deze informatie beoordeeld en hierover het Ministerie van IenM geadviseerd. Zie ook de website van het RIVM.

7. Is de conclusie dat de sportvelden gebruikt kunnen worden gebaseerd op de resultaten van één onderzoek?
Nee, de conclusie is gebaseerd op meerdere studies. Het onderzoek met 7 sporters (de rapportage van Industox), was in 2007 de enige studie, waarin gekeken is naar de afbraakproducten van PAKs in het lichaam van sporters na contact met rubbergranulaat. Daarnaast zijn nog zeven andere studies uit Europa en America in de beoordeling meegenomen.

8. Hoe kan ik nu aantonen dat het infill dat ik van Granuflex heb gekocht, of wil kopen, aan alle eisen voldoet?
Alle afnemers van Sportfill Eco+ ontvangen bij levering een volledig technisch dossier met alle analyse rapporten, certificaten en garanties, inclusief een garantie op herkomst en een terugname garantie bij einde gebruik van het infill. Aanvullend adviseren wij de VACO richtlijnen voor het gebruik van infill toe te passen.  

 

 

 

Heeft u nog vragen?

Neem dan gerust contact met ons op via de mail: sales@granuflex.nl
Voor aanvullende informatie kunt u terecht op de website van de RIVM en de KNVB.