Een demonstratie tegen voedselverspilling door Taste Before You Waste

Een demonstratie tegen voedselverspilling  door Taste Before You Waste
Een demonstratie tegen voedselverspilling  door Taste Before You Waste
Amsterdam, 23 januari 2016, Ons voedselsysteem vaalt; 40% van het voedsel geproduceerd voor de menselijke consumptie wordt verspild. Taste Before You Waste, doelt op de bewustwording van de consument en organiseert Spice it up, een demonstratie tegen voedselverspilling op de Dam tussen 13.00 en 17.00 uur. Een groot aantal geredde specerijen, gekke groente en heerlijke soep wordt gratis uitgedeeld om mensen te laten zien, voelen en proeven hoe lekker ons afval eigenlijk kan zijn.
 
Wat we gaan doen:
 
Wanneer is de laatste keer dat je bood gratis hebt gekregen? In onze samenleving hangt over het algemeen overal een prijskaartje aan. Met het gratis uitdelen van zoiets fundamenteels als voedsel hopen we de aandacht van mensen te grijpen en een gesprek aan te gaan. 
Imperfectie kan heel leuk zijn, dus delen we 75 kilo gekke groente uit die je als gevolg van strenge cosmetische normen anders nooit in de schappen van de supermarkt tegen zou komen. En wat is nou een betere manier om te bewijzen dat uiterlijke schoonheid niet gelijk staat aan kwaliteit? Met het uitdelen van 60 liter heerlijke soep willen wij mensen laten proeven dat met een beetje liefde en respect zelfs de lelijkste groentes ziel verwarmend kunnen zijn. Daarnaast geven we ook 15 kilo specerijen weg. Deze zijn uit de productieketen gehaald voor een kwaliteitscontrole, maar hebben jammer genoeg nooit hun weg terug kunnen vinden omdat het vaak goedkoper is om eten te verspillen dan om de moeite te nemen ze hun doel te laten dienen. Door deze kruiden met een verhaal een tweede kans te geven, voorkomen we niet alleen dat ze in de vuilnisbak belanden, maar dienen ze hopelijk als een herinnering dat eten niet weggegooid, maar opgegeten moet worden.

Meer over Taste Before You Waste
Taste Before You Waste is een Amsterdams initiatief gericht op het voorkomen van voedselverspilling. Dankzij de hulp van groentewinkels in stadsdeel Zeeburg, een vriendelijke bio-boer uit Flevoland en de bijdrage van enthousiaste vrijwilligers uit de hele stad, redden wij wekelijks zo’n 250 kilo eetbaar voedsel van nodeloze verspilling.
 
 Sinds het grootste gedeelte van het voedselafval afkomstig is van particulieren, is het voor ons duidelijk dat dit maatschappelijk probleem voor een groot gedeelte een oplossing vraagt van de ‘bottom-up’. Hoewel structurele veranderingen op beleidsniveau ook belangrijk zijn, geloven wij dat we als consument druk kunnen uitoefenen en onnodige voedselverspilling kunnen elimineren zolang we de verantwoordelijkheid nemen voor ons eigen gedrag. Daarom is ons doel het bewuster maken van consumenten van de enorme hoeveelheid eetbaar voedsel die wij als maatschappij dagelijks weggooien en informatie te verstrekken over hoe dit voorkomen kan worden. Wij doen dit door middel van verschillende activiteiten, waaronder ‘voedsel-weggeef-markten’, diners gemaakt van ‘afgekeurd voedsel’ en de organisatie van debat- en filmavonden rondom het thema voedselverspilling.

 Geïnteresseerd? Bezoek onze website, lees meer over het evenement of kom ons bezoeken op de Dam in Amsterdam op zaterdag 23 januari 2016. Wees op tijd want Op = Op!

Een demonstratie tegen voedselverspilling  door Taste Before You Waste